Forum Discussion

Re: Automatyczne przełączanie przestało działać

Witaj @Majkel1975 

Czy mógłbyś pokazać na zdjęciu, jak wygląda to u Ciebie w grze?

Przy okazji, jeżeli masz w grze jakieś mody/CC to wyjmij cały folder Mods na pulpit komputera (i nie wkładaj go z powrotem do gry), z tego samego folderu The Sms 4usuń plik localthumbcache.package, napraw grę na Origin.

Zalecane też zmina ustawienie grafiki na wyższe

Wejdź w opcje gry>zakładka grafika i tam sprawdź ustawienia:

- grafika - zmień na wysoka lub ultra

- oświetlenie

- obiekty

- odbicia światła

- efekty wizualne

- wygładzanie krawędzi

- rozdzielczość sceny 3D

-zasięg widoku

resztę zmień na średnie lub wysokie.

Daj znać, czy nastąpiła poprawa.

Pozdrawiam.

14 Replies

• Poza tym, że żadnej poprawy to jeszcze te światła działają teraz na zasadzie : dzień - nie świeci, noc -  świeci. Te pomieszczenia to korytarze (parter i pierwsze piętro), pierwsze piętro : jeden pokój z grami, pusty pokój dziecięcy (jeszcze gołe ściany) , puste pomieszczenie na łazienkę (jeszcze gołe ściany) oraz strych. Na I piętrze jedynie sypialnia działa na oczekiwanym automacie, na parterze to poza korytarzem wszystko działa prawidłowo, czyli automatyczne przełączanie jest OK. Piwnica też ma prawidłowe automatyczne przełączanie. Dom budowałem bez używania gotowych pokoi.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@Majkel1975 

Trudno coś doradzać, gdy nie załączyłeś żadnego zdjęcia. Nie odpowiedziałeś też, czy masz w grze jakieś mody/CC.

Masz jakiś problem z grą, to może być zepsuty zapis. Jeżeli zapisujesz grę zwykłymi zapisami typu: zapisz, lub zapisz i wyjdź to z czasem gra może zacząć się bugować, gdyż wtedy  nowy zapis nakłada się na stary i zapisuje grę razem z jej błędami. Zwłaszcza zapis: zapisz i wyjdź jest najgorszym zapisywaniem gry.

Najlepszy zapis gry to opcja Zapisz jako.

Na razie zrób tak:

1. W katalogu Dokumenty odszukaj folder gry The Sims 4 i dopisz do niego jakąś nazwę, np. The sims 4-stara gra.

2. Zaloguj się na swoje konto Origin >PPM  uruchom jako administrator.

3. Włącz grę - w katalogu Dokumenty utworzy się nowy folder The Sims 4.

4 . Wejdź do jakiegoś domu w nowej grze i sprawdź światła.

Jeżeli światła będą dobrze działać to znaczy,  że zapis w starej grze jest zepsuty, lub dom, w którym grasz ma jakiś błąd (w starej grze możesz sprawdzić, jak to wygląda w innych domach).

Daj znać, jak poszło.

Pozdrawiam.

• Przesyłam zdjęcia, na których widać, że pewne pomieszczenie nie świeci, gdy sim jest w nim obecny, a pewne pomieszczenia świecą, mimo że simsa w nich nie ma. Co ciekawe, pomieszczenia nie spełniające automatu zapalają się w nocy i gasną w dzień, jakby miały się odnosić do miejsc poza domem. Moim jedynym modem jest zniesiona mozaika. 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

Hej @Majkel1975 

Chciałabym dokładnie obejrzeć Twój dom w grze.

Prześlij  ten dom do Galerii i podaj tutaj link do pobrania.  Link pobierasz z tej strony (musisz być zalogowany):   https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims/the-sims-4/pc/gallery/browse?category=all&searchtype=ea_origin_id&sortby=newest&time=all&searchquery=Danuta720&max=50&maxis=false

1. Wchodzisz na podana wyżej stronę

2. Logujesz się

3. Wpisujesz swój nick (EA ID)

4. Wybierasz dom - podajesz jego nazwę oraz link do pobrania Na górnym pasku strony).

Pozdrawiam.

• Nie potrafię zrobić punktu 3 . Ten EA ID rozumiem , ze ma być zapisany do wyszukiwarki z przeglądarki. Ale cały czas wyskakuje mi, że nic nie pasuje

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@Majkel1975 

W na stronie Galerii w przeglądarce najpierw musisz się zalogować.

Na razie spróbuj tak:

Dodaj dom do Galerii i podaj tutaj swój nick (ID), może uda mi się tam Cię znaleźć.

To jest moja strona w Galerii:

https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims/the-sims-4/pc/gallery/FF91C506994111E78D81E7BB463CB5E0?searchtype=ea_origin_id&time=all&category=households&searchquery=Danuta720&sortby=newest&max=50&maxis=false

-  gdy klikniesz w ten link , zaloguj się na gorze strony, jeszcze raz kliknij w link i dodaj moją parę do swojej Biblioteki, następnie wejdź do gry  i napisz cokolwiek w komentarzu pod Simami. Wtedy łatwo mi będzie Cię odszukać.

• Majkel1975's avatar
    Majkel1975
    6 years ago

Dodałem parę Lenon i napisałem tekst : "zrobiłem o co mnie prosiłaś" 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

Hej @Majkel1975 

Dzięki za info, ale nie dodałeś domu do Galerii 🙂

Musisz wejść na te parcelę, kliknąć na opcję: " Zapisz dom do Biblioteki", następnie otwierasz Galerię, wchodzisz  w zakładkę "Moja biblioteka", na dole obrazka domu (po lewej stronie) masz opcję: "Udostępnij pracę w galerii" - klikasz na tę strzałkę i dom znajdzie się na Twoim profilu w Galerii. Stamtąd będę mogla go pobrać i obejrzeć w swojej grze.

• Zrobiłem wg Twojej instrukcji. T jest zaułek bargain. Na górze obrazka jest mój nick z obrazkiem podobnym do wiedźmina

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

Hej @Majkel1975 

Pobrałam Twój dom i sprawdziłam go w grze. To co jest w tym domu to typowe błędy budowlane , które robią niedoświadczeni budowlańcy.

Wnioski z trybu budowy Twojego domu:

1. Wszystkie pomieszczenia-przedpokoje połączone są schodami co tworzy jeden ciąg. Jeżeli na ostatnim pietrze położysz schody, które prowadza na "poddasze", a na tym poddaszu nie zbudowałeś pokoju zakończonego całymi ścianami, to światła w tych pomieszczeniach nie będą się prawidłowo zapalały - gra je wszystkie potraktuje jak otoczenie zewnętrzne budynku.

2. Wszystkie zewnętrzne ściany budynku muszą być pełne, jeżeli zamiast całej ściany  postawisz pół-ściankę to to pomieszczenie gra potraktuje jako otwarta, zewnętrzną przestrzeń.

3. Jeżeli na poddasze  prowadzą jakieś schody i chcesz, żeby Sim tam wchodził, to musisz   zbudować tam pokój. Nie wystarczy postawić parę mebli, gra nie zaakceptuje takiego "pomieszczenia" jako pełnego, zamkniętego pokoju.

Na zdjęciach poniżej pokazałam, jak to wygląda w Twoim domu i co musisz poprawić:

1. W tym przedpokoju na parterze domu światła nie będą się poprawnie zapalały, dopóki na poddaszu nie zbudujesz pokoju, lub nie usuniesz schodów z I piętra (przedpokój) prowadzących na poddasze budynku.

2. Gdy poprawisz błędy, zmień także lampy w przedpokoju na parterze (mogą być te same), gdyż tamte jakimś cudem się zepsuły i nie będą świecić. Nowe (również te same)  na pewno będą poprawnie działać.

Na tym zdjęciu widać :

- przedpokój na piętrze, na którym dodałeś schody prowadzące na niezamknięte ścianami poddasze, a ponadto ścianę  frontową budynku w przedpokoju zamknąłeś pół-ścianką, zamiast całą ścianą. To spowodowało, że gra zaczęła te pomieszczenia traktować jako otwarta przestrzeń (teren wokół domu).

- obok przedpokoju znajduje się pokój muzyczny - jak widać na zdjęciu, także zakończyłeś jego przód pół-ścianką, zamiast całą ścianą - i też musisz to zmienić.

Na tym zdjęciu pokazuję poprawnie zamknięty budynek - wszystkie pokoje zamknęłam całymi ścianami, oraz dodałam pokój na poddaszu: widok przekroju ścian:

A tak wygląda poddasze z podniesionymi ścianami (obniżyłam dach, bo był za wysoki):

Życzę milej zabawy w grze! 🙂

Pozdrawiam.

• deczne dzięki. Nie wiem tylko dlaczego twierdzisz, ze pokój muzyczny na piętrze jest zakończony półściankiem skoro tam jest taras. Ale spróbuję to zmienić. Dzięki jeszcze raz za pomoc i cierpliwość. Teraz to nie wyszło mi wesele. Miałem wziąć pierwszy kawałek. Wziąłem , ale mi tego nie zatwierdziło. Pozdrawiam

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@Majkel1975  taras, a właściwie loggia, znajduje się z boku pokoju muzycznego, natomiast półścianka "zamykająca" pokój muzyczny znajduje się z przodu budynku. Druga półścianka to wspólna część przedpokoju i tego "tarasu". Obie półścianki trzeba zamienić na całe ściany.

Co do wesela, myślę, że nie wykonałeś wszystkich interakcji, gdyż pierwszym kawałkiem pan młody musi się podzielić z panną młodą, dopiero gdy "nakarmi" kawałkiem tortu pannę młodą, wtedy ta interakcja zostanie zatwierdzona.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,295 PostsLatest Activity: 7 hours ago