Forum Discussion

xxsandra00's avatar
7 years ago
Solved

Problem z tresurą zwierząt i ich sterylizacją

Witam. Odkąd zakupiłam nowe dodatki do The Sims 4 część funkcji z wcześniejszych przestała działać. Do tej pory zauważyłam, że nie jestem już w stanie tresować zwierzaków, bo nawet gdy coś przeskrobią nie mam opcji "Zgań za..." albo "Wygłoś kazanie o...". Nie mogę również poddać zwierzaków sterylizacji. W momencie udania się do weterynarza i poproszeniu o ten zabieg lekarz zabiera zwierzaka, umieszcza go w maszynie do sterylizacji, po czym od razu go wyjmuje, a zwierzak dalej nie jest wysterylizowany. Jak to naprawić? 

• Narayen's avatar
    Narayen
    7 years ago

Witaj @xxsandra00

Zanim EA stwierdzi że to bug, i włączy naprawczą aktualizację, to możesz zrobić tak:

1 Wejdź do gry i w trybie okolicy eksmituj zbugowaną rodzinę z domu.

2 Następnie w Panelu Zarządzania Rodzinami odszukaj tę rodzinę z którą masz problem.

3. Wejdź z rodziną do CAS: - pod zdjęciem rodzinki kliknij w ikonę ołówka, pokaże ci się napis: Edytuj, dodawaj lub usuwaj Simów z rodziny w aplikacji Stwórz Sima.

4. W CAS'ie zapisz tę rodzinę razem ze zwierzętami do swojej Biblioteki, a następnie wyślij ją do Galerii.

5. Następnie będąc w Cas'ie usuń wszystkich Simów z tej rodziny - zostaw tylko jednego i temu Simowi zmień ubranie (pierwsze z brzegu) na inne.

6. Po zmianie ubrania pobierz z powrotem z Galerii (jeżeli nie masz to z Biblioteki) uprzednio zapisaną rodzinę do CAS, a Sima, któremu zmienłaś ubranie - usuń z CAS-u.

7. Ustaw rodzinie na nowo wszystkie powiązania rodzinne, oraz rodzaj chodu. Przy okazji możesz też dokonać jakiś zmian, np. sylwetki, czy poprawić urodę.

8. Zapisz rodzinę w CAS-ie wyjdź z niego.

9. Wejdź z powrotem do panelu Zarządzania Rodzinami i umieść podmienioną rodzinę w wybranym domu (może być ten sam).

Uwaga:

Do Biblioteki/Galerii zapisują się wszystkie umiejętności, oraz zawody wszystkich członków rodziny. Nie zapisują się jedynie powiązania rodzinne (które ustawisz w CAS-czytaj wyżej), oraz kontakty towarzyskie.

Daj znać jak poszło. Pozdrawiam 🙂

7 Replies

• Witaj @xxsandra00 

Posiadasz w grze jakieś modyfikacje, jeśli tak to wyjmij je na chwilę.

Jeżeli to nie pomoże, to spróbuj w Origin kliknąć prawym przyciskiem myszki w okładkę The sims 4 i opcja "napraw"

Pozdrawiam 🙂

• @Narayen 

Niestety "Napraw" nie pomogło. Nie mam wgranych żadnych modyfikacji poza oryginalnymi dodatkami do The Sims. :/

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    7 years ago
    @xxsandra00

U mnie interakcje ze zwierzętami działają prawidłowo jak i sterylizacja zwierząt w klinice.

Zagraj od początku na nowej grze, zobaczymy czy coś się poprawiło, podejrzewam bug save.

Ostatecznie jeśli to nie pomoże, to wyinstaluj grę i zainstaluj ją na nowo.

Jeszcze raz pozdrawiam 🙂
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    7 years ago
    @xxsandra00

To jest znany i zgloszony bug.
    Ten blad wystepuje najczesciej kiedy zwierzę jest adoptowane, albo przeniesione jako maluch do innej rodziny. Ewentualnie do rodziny zostal dodany inny sim - zona, mąz
    Nie ma potrzeby reinstalacji gry, bo to nie pomoze
    Sprawdz ktory temat bardziej przypomina Twoj przypadek
    Wejdz w pierwszy post i kliknij MEE TOO w jednym z tych linków.

https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-CD-Sims-Can-t-Lecture-become-companion-for-adopted-Pets/m-p/7177058/highlight/true#
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-CD-Can-t-lecture-train-pets/m-p/6414298
    Nie jestem pracownikiem EA
  • Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    7 years ago

Witaj @xxsandra00

Zanim EA stwierdzi że to bug, i włączy naprawczą aktualizację, to możesz zrobić tak:

1 Wejdź do gry i w trybie okolicy eksmituj zbugowaną rodzinę z domu.

2 Następnie w Panelu Zarządzania Rodzinami odszukaj tę rodzinę z którą masz problem.

3. Wejdź z rodziną do CAS: - pod zdjęciem rodzinki kliknij w ikonę ołówka, pokaże ci się napis: Edytuj, dodawaj lub usuwaj Simów z rodziny w aplikacji Stwórz Sima.

4. W CAS'ie zapisz tę rodzinę razem ze zwierzętami do swojej Biblioteki, a następnie wyślij ją do Galerii.

5. Następnie będąc w Cas'ie usuń wszystkich Simów z tej rodziny - zostaw tylko jednego i temu Simowi zmień ubranie (pierwsze z brzegu) na inne.

6. Po zmianie ubrania pobierz z powrotem z Galerii (jeżeli nie masz to z Biblioteki) uprzednio zapisaną rodzinę do CAS, a Sima, któremu zmienłaś ubranie - usuń z CAS-u.

7. Ustaw rodzinie na nowo wszystkie powiązania rodzinne, oraz rodzaj chodu. Przy okazji możesz też dokonać jakiś zmian, np. sylwetki, czy poprawić urodę.

8. Zapisz rodzinę w CAS-ie wyjdź z niego.

9. Wejdź z powrotem do panelu Zarządzania Rodzinami i umieść podmienioną rodzinę w wybranym domu (może być ten sam).

Uwaga:

Do Biblioteki/Galerii zapisują się wszystkie umiejętności, oraz zawody wszystkich członków rodziny. Nie zapisują się jedynie powiązania rodzinne (które ustawisz w CAS-czytaj wyżej), oraz kontakty towarzyskie.

Daj znać jak poszło. Pozdrawiam 🙂

• Świetne! Zadziałało, choć strasznie dużo z tym zachodu. Oby EA niedługo poprawiło ten błąd 🙂 Dziękuję

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,184 PostsLatest Activity: 6 hours ago