Żeby nie tworzyć nowego wątku, wypowiem się w tym.
Otóż identyczną sytuację posiadam. Na koncie córki (które osobiście założyłem parę lat temu) jest kupa licencji, córka bezproblemowo gra.
Oczywiście świadomie założyłem konto "dziecięce".
Minęło jednak parę lat (i parę licencji się już tam nazbierało), córka skończyła 16 lat a konto nadal jest dziecięce (żadnych dodatków, gratisów czy licencji online kupić się nie da).
Oczywiście w ramach mojego konta ORIGIN :
- Nie mam ŻADNEJ informacji iż posiadam konto dla dziecka
- Nie mam ŻADNEJ możliwości zmiany danych dziecka (prawdopodobnie źle wpisałem rok).
- Nie dostałem ŻADNEGO maila z potwierdzeniem danych dziecka (w momencie zakładania) - także nawet NIE WIEM CO ŹLE WPISAŁEM podczas tej rejestracji
- INFOLINIA EA żąda ode mnie UDOWODNIENIA że córka skończyła 16 lat - poprzez wysyłke skanu paszportu lub dowodu (czego z oczywistych względów nie zrobię) lub wysłkę kopii na adres w ANGLII - co jest dla mnie kuriozum!!!!!!
Tymczasem.
Bez żadnych dokumentów mogę sobie założyć konto na origin i poprzez OŚWIADCZENIE że jestem pełnoletni - w PEŁNI korzystać z pełnego konta. Mogę też zmienić swoje dane - beż żadnego problemu - ale jako opiekun prawny własnej córki - NIE MOGĘ ZROBIĆ NIC - tak samo zresztą jak córka - NIC NIE MOGĘ zrobić.
Nie mogę też przerzucić licencji (które przecież kupiłem) - na własne konto i z nich korzystać, bo NIE!
Na prośbę o podanie prawa które obliguje EA do tak drastycznych polityk bezpieczeństwa - usłyszałem iż jest to ustawa o ochronie praw nieletnich!! 🙂 z tym że takowa nie istnieje (oprócz tej w KPK).
Powiem tak : w banku mam większą kontrolę nad kontem córki. W banku mogę autoryzować działania córki - bez dzwonienia, bez przesyłania dokumentów tożsamości.
Nigdzie w żadnym dokumencie na stronie EA.com nie ma podstawy prawnej takiego działania EA, nie ma też żadnego regulaminu co do zarządzania kontem, dziecka w ramach konta rodzica EA - w żadnym miejscu ani licencja, ani nota prawna nie wskazuje tak drastycznej "ochrony" nieletnich przez "strasznymi treściami online"
W mojej ocenie EA narusza prawo rodzica do opieki nad dzieckiem i decydowania o jego działaniach w ramach sieci ORIGIN. Nie mogę odwołać zgód na przetwarzanie danych osobowuch dziecka, jego aktywności w grze. Nie mam też żadnej władzy na licencjami które zakupiłem (bo przecież ich nie znalazłem).
Proszę więc aby ktoś kompetentny z EA napisał konretnie:
- podstawa prawna w PL zakazująca dostępu do konta dziecka przez rodzica
- podstawa regulaminowa (konkretnie nazwa, artykuł, akapit, link) informująca wprost o kompletnym braku dostępu do konta dziecka
- podstawa prawna w PL umożliwiająca żądanie EA kopii dowodu osobistego osoby nieletniej celem weryfikacji wieku
- podstawa prawna blokowania licencji na koncie którego rodzic jest prawnym opiekunem i które to rodzic zakładał, akceptując regulamin i wymagane zgody.
Czekam na odpoiwedź.