Forum Discussion

Re: Sims 4, problem z uruchomieniem.

@ZuzannaJegerczyk Ja również mam ten sam problem. Naprawiłam grę... Po wyborze rodziny jaką chcę grać gra ładuje się w nieskończoność.

24 Replies

• U mnie jest problem z samym uruchomieniem, gra przy włączaniu znika z powrotem do origina z przyciskiem "graj". Mam nadzieję, że ktoś pomoże w rozwiązaniu w tej sytuacji. Dodam, że jeszcze działało normalnie, ale któregoś razu origin zopstał uruchomiony na innym komputerze a potem znowu na tym i od tego momentu nie działa. Proszę o pomoc, jeżli ktoś wie co może być przyczyną.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@ZuzannaJegerczyk 

@Aerinaa p

piewsza opcja jest taka,że prawdopodobnie plik uruchamiajacy gre zotał zablokowany podczas rutynowego skanowania wykonanego przez program antywirusoey pobrany z netu, Ostatnio częste zjawisko. Jesli macie program antywirusowy Avast , AVG, Sophos,Kasperski albo inny odinstalijujcie go do zera. Na dzis kazdy z tych programow potrafii zablokować losowo pliki gry, Windows Defender na Win10 lub GateKeeper na Macu wystarczajaco chronią wasze komputery.

Tu jak odinstalować Avast 
    https://support.avast.com/pl-pl/article/Uninstall-Antivirus/mputer.
    Jeśli macie inne programy niż Avast woiszcie w Google jego nazwę plus słówko Uninstall, bo odnstalowąc ten program bezpiecznie jest posluzyć sie wskazówki twórcy progranu,
    Po odinstalowaniu antwirusa, naprawcie gre na Origin aby naprawic poblokowane pliki.
    Origin./Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry- opcja Napraw
    . Mozecie oczywiscie dodac 2 pliki Origin - Origin. exe i OrigiClientService.exe oraz 2 pliki gry TS4.exe oraz TS4_x64.exe - razem cztery pliki do wyjatkow w waszym dotychczaswoym programie antywirusowym jesli potraficie to zrobić.

2, Druga opcja zepsul sie folder gry.

Idźcie do Dokumenty > Electronis Arts > The Sims 4 folder.
    Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
    Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4

Sciezka do tego folderu na Macku
    Otwórzcie Findera, klikając jego ikonę w Docku.
    W Finderze otwórzcie folder Dokumenty. Otwórz folder Electronic Arts.

Nastepnie obojetnie czy to Mac czy PC przenieście /wysuńcie myszka folder The Sims 4 na pulpit i spróbujcie uruchomić grę.
    Jesli gra sie właczy to utworzy nowy folder The Sims 4 i bedzie to znaczyć, ze przyczyna błedu tkwi w waszym starym folderze gry. W takim wypadku potwierdźcie ze to zadziałalo bo nastepnym krokiem będzie odzyskanie waszych starych zapisów i biblioteki

Nie jestem pracownikiem EA

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @ZuzannaJegerczyk

Czyli gra na chwile sie uruchamia bo inaczej ten folder by sie nie utworzyl a po sekundzie przestaje działać. Origin działa i nie ma z tym nic wspolnego bo chyba mozesz go otworzyc i wejść do Moja biblioteka gier
    1. W takiej sytuacji najbardziej jest podejrzana twoja karta graficzna - ma jakis problem i nie moze uciagnąć gry,
    Czy ty nie masz wersji Tradycyjnej gry?
    Bo taka sytuacja wystepuje jesli twoja karta to slaby scalak ktory nie moze uciagnąć dodanego dodatku takiego jak Psy i koty Kraina Magii czy Wyspiarskie zycie. Taka sama sytuacja jest, gdy to jest wprawdzie dobra karta ale z nieaktualnymi sterownikami Praktycznie karty graficzne- słabsze scalaki Intela moga uciagnac tylko pare pierwszych dodatkow a zaczna miec problemu juz przy Zyciu w mieście.- a gdy sie doda do gry Psy i Koty gra sie wcale nie właczy.
    Od dodatku Psy i koty trzeba mieć juz sredniej klasy karte graficzna odpowiadajacą karcie Nvidii 650GTX z własna pamiecią,

2, Mozesz tez miec za malo pamieci RAM. Wymagania dodatku to są wymagania dla gry bazowej plus tego jedynego dodatku, Do tej chwili nie doczekalismy sie wymagań dla gry z duza iloscia dodatków, Z doswiadczenia moge powiedziec ze jesli masz tych dodatkow wiecej to pamiec RAM 16 GB to jest to co zapewnia plynnosc gry, Przy 4 GB Ram moja gra tez bys sie nie włączyla a minimum to jest 8GB i choć wtedy i tak gra bedzie sie ciąć, simy beda czekac bez ruchy 10 simowych minut nim wykonają polecenie ale gra się sie włączy.
    3. Oczywiscie jest jeszcze opcja ze masz za malo miejsca na dysku, ale w to watpię bo chyba sprawdzasz ile tego masz? Powinnas miec z 10 GB jeszcze wolnego miejsca bo inaczej jak Windows utworzy pliki tymczasowe w duzej ilosci, co robi nagminnie to miejsca zabraknie

Podaj nazwe twojego systemu - jesli to Windows7 32 bitowy to z gory uprzedzam ze gra sie nie właczy. Ten system nie potarfi obslugiwać bibliotek Wndowsa utworzonych w 2019 roku a ktore sa niezbedne do uruchomienia gry po ostatniej aktualizacji gry,

Podaj takze pelna nazwe swojej karty graficznej, -a przy okazj sprawdź czy ma aktualne sterowniki

Najlepiej by bylo gdybyś zrobila DxDiag twojego komputera i zalaczyła go tutaj (dotyczy Windowsa)

https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @ZuzannaJegerczyk

Masz system od MSI wiec napewno masz tez program Afterburner i Nahimic 2 ktore MSI dokłada jako prezent do systemu.. Wylacz oba te programy bo kazdy z nich dzialajacy w tle uniemozliwi ci właczenie gry.

Zrob czysty rozruch komputera aby wyłaczyć i inne programy działające w tle
    https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/how-to-clean-boot-your-pc/

Oprocz tego jest pare problemow z plikami systemowymi Windowsa
    Najlepiej zrób SFC scan i DISM (to narzedzia Windowsa ktore masz w komputerze do naprawy systemu)
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

• ZuzannaJegerczy's avatar
    ZuzannaJegerczy
    5 years ago

Czy to polecnie DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth mam wpisać w pasku wyszukiwań?

• ZuzannaJegerczy's avatar
    ZuzannaJegerczy
    5 years ago

Żadna z tych opcji się nie włącza, na drugim laptopie też. Jednakże na drugim laptopie simsy włączyły się (bez dodatków, sama podstawka). Może to być spowodowane którymś z dodatków lub modów?

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@ZuzannaJegerczyk

1. Te komende wpisujemy w wiersz poleceń. Wciśnij jednocześnie klawisz ze znaczkiem Windowsa oraz klawisz R. W dolnym lewym rogu ekranu wyświetli się niewielkie okienko „Uruchom...”. Wpisujemy w oknie uruchamiania komendę cmd i wciskamy klawisz Enter lub przycisk OK. Po chwili pojawi się okno Wiersza Polecenia.
    Po wpisaniu w te okno tego polecenia Dism.exe....ktore wyzej wymieniłaś komputer zacznie skanować i naprawiac system
    2. Jesli przeniosłas cały folder The Sism4 z dokumentów na pulpit to w takiej sytuacji juz nie masz zadnych modów w grze bo w nowym folderze ktory utworzył sie na drugim laptopie folder mods jest pusty,

3. Czy wyłaczyłas Afterburner? On włacza sie w momencie uruchumienia Windowsa i tam jest opcja w jego ustawieniach , ktora powala go wyłaczyc.
    Trudniej jest wyłaczyć Nahimic2
    aby to zrobić trzeba otworzyc Task Manager (Menadżer zadań) i w nim zamknąc ten program.
    Wcisnij jednoczesnie Ctrl Shift ESC i po otwarciu sie okna ktore pokazuje jakie programy biegna w tej chwili w tle wyszukaj w nim Nahimic , kliknij na niego i bedziesz miala opcje Zamknij

@ZuzannaJegerczyk   Edyt:

4. Pozostaje jeszce opcja ze to sam Windows Defender blokuje ci grę

Wylacz go kontrolnie aby to sprawdzić. Jesli to wina Defendera bedziesz potem po wlaczeniu dodac w nim pliki Origin i gry do wyjyków 

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4028544/windows-10-turn-microsoft-defender-firewall-on-or-off

Jeslito wina Defendera 

Dodajemy do wyjatkow nastepujace  pliki .z C:\Pliki programów (x86)
    Origin.exe OriginClientService.exe oraz TS4.exe i TS4_x64.exe
    Z tym ze o ile Origin znależć latwo, to do plików gry musisz znać sciezke
    Origin games > nazwa gry> game (szukaj pod liteka g tego folderu) > Bin oraz Bin_LE
    W kazdym folderze Bin znajduje sie jeden plik z poczatkową nazwa TS4 i kazdy z nich trzeba dodać do wyjatkow

https://support.microsoft.com/pl-pl/office/dodawanie-wyj%C4%85tku-do-us%C5%82ugi-zabezpieczenia-systemu-windows-811816c0-4dfd-af4a-47e4-c301afe13b26

tu ze zdjęciami ae po angielsku

https://crinrict.com/blog/2019/03/windows-10-defender-controlled-folder-access.html

• Okej, zrobię to, ale gra przestałą się uruchamiać po tym jak na innym komputerze zostało zalogowane się na moje konto. Po tym ja włączyłam u siebie i nie działa. Więc dziwne, że tak nagle przestało działać, jeżeli nic nie zostało poprzestawiane. Już kiedyś było używane moje konto na tamtym komputerze i działało, a teraz nie.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    5 years ago

@ZuzannaJegerczyk  Witaj 🙂

Wyloguj się z Origin i wyłącz go całkowicie.

Spróbuj oczyścić cache Origin wg. tych instrukcji  - https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/clear-cache-to-fix-problems-with-your-games/   Musisz przesunąć stronę niżej do kategorii "ORIGIN - WINDOWS" i zrobić po kolei opisane w nim kroki.

Po tym uruchom komputer ponownie i zaloguj się na swoje konto, odczekaj z minutkę żeby się zsynchronizował i następnie uruchom grę.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    5 years ago

@ZuzannaJegerczyk 

Nic nie stracisz, gra będzie na swoim miejscu.

Mało tego, jeśli obawiasz się całkowitej utraty gry, to możesz być absolutnie o to spokojna. Gra jest na stałe przypisana do Twojego konta EA/Origin, nawet jak w przyszłości będziesz zmieniać komputer albo instalować na nowo system itp. to masz możliwość ponownego jej pobrania bez żadnych problemów..

Wyczyszczenie Cache lub odinstalowanie samego Origin i jego ponowna instalacja jest zalecana w przypadku błędów z uruchamianiem gier lub samym pobieraniem gry lub aktualizacji itp. usterki - to już ostateczny krok jeśli inne metody zawiodą, a może akurat da efekt.

Ten cache się odbudowuje od nowa po pobraniu z serwera informacji o Twoim koncie, grach i zapisuje ponownie na Twoim komputerze.

• Okej, jutro spróbuję, dziś nie mam jak. Dziękuję za pomoc, dam znać czy pomogło.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    5 years ago

@ZuzannaJegerczyk 

Nic nie wyczyści, ani modyfikacji, zapisów TS3 jak i TS4 etc. Wszystko będzie na swoim miejscu. To tylko dotyczy aplikacji Origin.

• Po wpisaniu tej komendy, nie chce się nic uruchomić. "System windows nie może odnaleźć pliku..."

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,297 PostsLatest Activity: 3 hours ago