Forum Discussion

Misiabear's avatar
11 months ago
Solved

Gra się nie ładuje

Od wczoraj mam problem. Gra włącza się normalnie, ale po wybraniu rodziny jedyne co widzę to ekran ładowania. Gra się nie załadowuje. Jeśli wybiorę rodzinę przez "wczytaj grę", to pojawia mi się mapa świata i po wybraniu domu mam ten sam problem z niekończącym się ekranem ładowania. Resetowałam już grę, wyciągałam modyfikacje, sprawdzałam zapisy. Problem dalej jest. Nie wiem co zrobić, bo przeszukałam już wszystkie wpisy i zrobiłam chyba wszystko co mogłam. Mój komputer na pewno spełnia wymagania systemowe, a jeśli chodzi o modyfikacje, to w ostatnim czasie żadnych nie pobierałam (mam tylko mody na ubrania i meble, żadnych skryptowych). Jeśli ktoś wie jak to naprawić, to byłabym wdzięczna za odpowiedź.

• Dla wszystkich, którzy mieli ten sam problem - u mnie przyczyną była wadliwa rodzina. Nie cały zapis, tylko jedna rodzina. Przed tym jak pierwszy raz pojawił się problem stworzyłam nową rodzinę na świecie. Żeby to naprawić klikamy "wczytaj grę" i wybieramy nasz zapis, kiedy pokaże nam się mapa świata klikamy rodzinę która powoduje problem i ją usuwamy (nie ma chyba sposobu na znalezienie wadliwej rodziny, ja się po prostu domyśliłam). Kiedy wejdziemy w którąś z pozostałych rodzin wszystko powinno już działać. Mam nadzieję że komuś mój wpis pomoże, a także dziękuję za wszystkie odpowiedzi pod moim poprzednim wpisem.

7 Replies

• Hej @Misiabear 

Ten problem może być spowodowany przez:

1. Nieaktualne mody/CC

2. Przeładowaną parcelę - gdy na parceli znajduje się dużo mebli/dodatków dekoracyjnych > działka może mieć problem z załadowaniem się.

3. Dużo różnych obiektów znajdujących się w wyposażeniu Sima/rodziny - w tym wypadku trzeba opróżnić oba schowki.

W takiej sytuacji spróbuj tych kroków:

1. Wyjmij folder Mods na pulpit komputera i załaduj grę, a następnie spróbuj wejść na tę parcelę.Sprawdź grę. Jeżeli uda się wejść na działkę to sprawdź wszystkie schowki/wyposażenie Simów oraz rodziny i opróżnij je.

Przeczytaj poradnik i zastosuj jego wskazówki.

2. Po  sprawdzeniu wszystkich modów (według poradnika) włóż  je z powrotem do gry, a następnie  z poziomu otoczenia  kliknij na parcelę i wyeksmituj z niej aktywną rodzinę.

- Zapisz rodzinę do Biblioteki.

- Zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej.

3. Spróbuj wejść na działkę bez rodziny, gdy to się powiedzie, zapisz ją do Biblioteki, a następnie postaw w innym miejscu/otoczeniu. Wprowadź na tę "nową" działkę swoją rodzinę i spróbuj do niej wejść.

Jeżeli to się uda to spróbuj usunąć z parceli zbędne przedmioty - meble/dekoracje. Zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej.

4. Ponownie włącz grę i sprawdź, czy możesz wejść na parcelę.

• Próbowałam już dwa lub trzy razy wyciągać folder z modami. Sprawdzałam też wszystkie foldery z modami. Jeśli chodzi o wyposażenie działki i simów, to jestem pewna że są prawie puste. Nic nie pomogło, ale dziękuje za odpowiedź.

• Chyba moim problemem jest wadliwa rodzina

Bo inna wchodzi bez problemu

Dobra zrobię nową grę

• Dla wszystkich, którzy mieli ten sam problem - u mnie przyczyną była wadliwa rodzina. Nie cały zapis, tylko jedna rodzina. Przed tym jak pierwszy raz pojawił się problem stworzyłam nową rodzinę na świecie. Żeby to naprawić klikamy "wczytaj grę" i wybieramy nasz zapis, kiedy pokaże nam się mapa świata klikamy rodzinę która powoduje problem i ją usuwamy (nie ma chyba sposobu na znalezienie wadliwej rodziny, ja się po prostu domyśliłam). Kiedy wejdziemy w którąś z pozostałych rodzin wszystko powinno już działać. Mam nadzieję że komuś mój wpis pomoże, a także dziękuję za wszystkie odpowiedzi pod moim poprzednim wpisem.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    10 months ago

Hej @Misiabear 

Dzięki za podzielenie się z nami znalezionym przez Ciebie rozwiązaniem. 

Oznaczę Twój post jako rozwiązanie. 

Cieszę się, że udało Ci się wrócić do gry! 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,295 PostsLatest Activity: 5 hours ago