Forum Discussion

piotr4225's avatar
2 years ago

Nie mogę włączyć RTX DLLS

Po włączeniu directx 12 i drx ,nie mogę włączyć rtx dlls.Pole pozostaje martwe.

9 Replies

• EA_Pulsar's avatar
    EA_Pulsar
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @piotr4225  

Mogą zapytać o którego Battlefielda chodzi dokładnie? Czy wcześniej to działało? 

Próbowałeś już skasować wcześniejszy folder z ustawieniami z Dokumentów? 

• @EA_Pulsar Chodzi o Battlefield 5.Dopiero przesiadłem się z grx970 na rtx3060ti,więc są to moje pierwsze doświadczenia z dlls.Folderu z dokumentów nie ruszyłem.
  • EA_Pulsar's avatar
    EA_Pulsar
    2 years ago

Ok, spróbuj zalecenia podane przez Nvidię w celu aktywacji tej funkcji. 

Aby włączyć ray tracing i DLSS w Battlefield V na komputerach PC i laptopach wyposażonych w karty GeForce RTX, wykonaj następujące czynności:

Zainstaluj nowy sterownik Game Ready
    Zainstaluj aktualizację systemu Windows 10 z października 2018 r. (wersja 1809 lub pobierz najnowszą dostępną aktualizację systemu )
    Pobierz nową aktualizację gry Battlefield V ( w aplikacji EA kliknij na ikonę gry i wybierz opcję Aktualizuj lub Napraw) 
    Po zainstalowaniu i zaktualizowaniu wszystkiego przejdź do menu do Ustawienia grafiki w Battlefield V, włącz DirectX 12, uruchom ponownie grę, jeśli zostaniesz o to poproszony, kliknij Ustawienia zaawansowane, włącz DXR i uruchom ponownie grę, jeśli zostaniesz o to poproszony, włącz NVIDIA DLSS, a następnie przewiń w dół i wybierz poziom szczegółowości dla ustawienia „Jakość odbić DXR”.

*źródło 

• @EA_Pulsar Ok.Sprubuje naprawić grę. Wszystko mam aktualne tzn. sterowniki nvidia z mają tego roku Windows 10 wersja 22H2.Może problem wynika z tego, że mogę grać tylko w rozdzielczości 1080p.Dam znać czy naprawa gry, coś dała.
  • @EA_Pulsar Naprawiłem grę.Niestety nic to nie dało.W dalszym ciągu pole rtx dlls jest szare i martwe.Zainstalowałem nawet Geeforce Experiens i w szczegółach gry zoptymalizowałem o jedną kreskę do mometnu "nvidia dlls"- włączone.Kliknąłem zastosuj.Dalej nie mogę włączyć dlls.Może to wina rozdzielczości,bo gram w 1080p,ponieważ taki mam monitor.Czytałem,że dlls obsługuje tylko wyższe rozdzielczości.Nie wiem już co mam zrobić.
  • EA_Pulsar's avatar
    EA_Pulsar
    2 years ago

Bardzo możliwe, że jest to związane z konfiguracją rozdzielczości dla Twojej kary. Tak jak opisane jest to w tym poście. 

Na wszelki wypadek wykonaj jeszcze czystą instalację sterowników karty graficznej i spróbuj inne ustawienia konfiguracji w menu gry oraz panelu GeForce experience. 

Spróbuj też zmienić ustawienia Trybu debugowania w panelu sterowania Nvidii i przetestuj grę.

• Kliknij prawym klawiszem na pulpicie > z menu wybierz Panel Sterowania Nvidia > z górnego menu wybierz Pomoc > a w tym menu Tryb Debugowania.
  • @EA_Pulsar Zawsze wykonuję czystą instalację sterownika nvidii.Przetestowałem już wszystkie możliwe ustawienia grafiki w grze.Może zmniejszę częstotliwość odświeżania ze 144hz na 60hz.Zobaczymy,pokombinuję lub przyjdzie mi czekać, aż nvidia doda sterownik do rtx 3060ti z możliwością obsługi dlls w battlefield 5.
  • EA_Pulsar's avatar
    EA_Pulsar
    2 years ago

Ja również mam nadzieję, że kolejne wersje sterowników poprawią obsługę dlls. 

Wiem, że wielu graczy ucieszyła by taka aktualizacja. 

Pozdrawiam, 

EA_Pulsar

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,110 PostsLatest Activity: 2 days ago