Forum Discussion

xXXx_DABI_xXXx's avatar
5 years ago

błąd pierwszych 64kb pamięci ram

Gra: Apex Legends

Platforma: PC

Opis problemu:
Kiedy dołączę do meczu w ciągu maksymalnie 3 minut komputer się cały zawiesza. Jedyną rzeczą jaka mi pozostaje to restart komputera za pomocą przycisku uruchamiania. W innych grach ten problem nigdy się nie pojawił. Po restarcie komputera BIOS odtwarza 3 krótkie sygnały głosowe (błąd pierwszych 64kb pamięci ram). Mam ten problem około od wakacji. Wcześniej nie występował

Co zrobiłem w kierunku tego problemu:
Pozamieniałem miejscami kości ram i każdą sprawdziłem oraz gniazda
Sprawdzałem pliki gry, które nie wykazały żadnych nieprawidłowości.

Komputer:
Medion Erazer X7849

Specyfikacja

Procesor
Intel Core i7-6820HK 4 x 2.7 - 3.6 GHz, Skylake

Karta grafiki
NVIDIA GeForce GTX 1070 Mobile - 8192 MB, rdzeń: 1443 MHz, pamięć: 2002 MHz, GDDR5, ForceWare 368.83, Optimus with HD Graphics 530

Pamięć
32768 MB  SK hynix DDR4 PC4-17000, 1x 8 GB, cztery gniazda

Chipset
Intel HM170 (Skylake PCH-H)

Dysk twardy
Samsung SSD PM871 MZNLN512HCJH, 512 GB (Na nim znajduje się gra)

2 Replies

• @xXXx_DABI_xXXx  Hej 🙂

Trzy krótkie sygnały beepera na początku zaraz po restarcie komputera?  to zależy od wersji biosu, niekiedy sygnalizuje to uszkodzeniem komórki-banku pamięci, nie całego modułu. Przy pierwszym uruchomieniu komputera nie podaje sygnałów jak jest włączony Quick Post - krótki test, tylko podaje ile Ramu posiadasz w komputerze, ale już go nie testuje dokładnie.

Widocznie z czasem gra zapełnia pamięć  i stąd zawiesza ci komputer ponieważ trafia na uszkodzony segment w module. A po restarcie, BIOS próbuje wyzerować ram i tak samo wydaje trzy sygnały bo trafił na uszkodzony segment pamięci podczas zerowania - inaczej jest po wyłączeniu komputera i włączeniu go ponownie - ponieważ ram jest kasowany po odcięciu zasilania.

Radziłbym sprawdzić szczegółowo pamięć programem np. memtest.

Nie kiedy takie przypadki błędów pamięci się zdarzają przy próbie overclockingu - próby podkręcenia komputera.

• @Narayen Jakby zrobiłem tylko 2 testy memtestem (bo na pozostałe 2 nie mialem czasu) i wtedy nie było problemu. W takim razie zostawię jutro komputer na pełnym memteście. Dzieki za odpowiedz. Odezwe sie jak cos sie dowiem nowego.

Featured Places

Node avatar for Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z Apex Legends? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 12 hours ago
2,474 Posts