Forum Discussion

xXIAnubisIXx07's avatar
xXIAnubisIXx07
Seasoned Novice
4 months ago
Solved

BSOD po odpaleniu gry

Witam, dzisiaj pierwszy raz od 3 miesięcy zainstalowałem i uruchomiłem grę, niestety, chwile po pojawieniu się tego małego okna z logiem gry i anti-cheata, mój komputer zawiesza się, a po chwili (ok. 10 sekundach) pojawia się Blue Screen Of Death i kod CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Sytuacja powtarzała się ok. 5 razy, również po odinstalowaniu i zainstalowaniu ponownie gry i aplikacji. Sterowniki mojej karty graficznej są zaktualizowane, inne gry działają normalnie, również te z EAC (np. Elden Ring). 

Po szóstej próbie komputer zawiesił się, ale nie pojawił się BSOD

Specyfikacja komputera:

CPU: Intel Core i5 10400f

GPU: Gainward Geforce RTX 5070 Ti Phoenix

Płyta główna: MSI MAG B460 Tomahawk

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 months ago

Hej xXIAnubisIXx07​ 

Błąd CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT to błąd typu Blue Screen of Death (BSOD), który zazwyczaj wskazuje na problem z CPU.

Upewnij się, że wszystkie komponenty sprzętowe (procesor, pamięć RAM, karta graficzna itp.) są prawidłowo osadzone w odpowiednich gniazdach i nie są poluzowane.

Upewnij się , że posiadasz wszystkie aktualizacje systemu oraz dodatkowo odinstaluj i zainstaluj ponownie najnowsze sterowniki dla swojej karty graficznej. Monitoruj także temperaturę procesora za pomocą narzędzi takich jak np. HWMonitor, Core Temp. 

Wyczyść chłodzenie procesora i upewnij się, że przepływ powietrza w obudowie jest prawidłowy. Upewnij się, że zasilacz działa prawidłowo. W razie potrzeby rozważ jego wymianę.

Jeśli procesor został podkręcony , przywróć domyślną częstotliwość taktowania i sprawdź, czy błąd nadal występuje. Przeprowadź pełne skanowanie systemu za pomocą programu Windows Defender lub niezawodnego programu antywirusowego innej firmy.

• Sterowniki aktualizowałem, nie pomogło. Zastanawia mnie jednak, dlaczego inne gry działają normalnie

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 months ago

Czy udało Ci się sprawdzić pozostałe zalecenia? W przypadku sterowników GPU warto wykonać ich czystą instalację, poprzez odinstalowanie istniejącej wersji i zainstalowanie ponownie najnowszych sterowników - mam nadzieję, że w ten sposób były instalowane u Ciebie.

• Problem został rozwiązany przez aktualizacje windowsa do 11.

Featured Places

Node avatar for Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z Apex Legends? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 6 days ago
2,464 Posts