Forum Discussion

Rigbo_PL's avatar
4 years ago

Problem z fpsami

Witam, mam problem w apexie jako iz mam strasznie mało fpsow i lataja mi one w dodatku zmienilem komputer z gtx 980 ti i i3-8th gen na rtx 3060 i i5-10th gen i nie ma zadnej roznicy w fpsach podczas lotu tym samolotem startowym mam 30 fps na krzyz a mam zablokowane fps do 144 bo tyle hz ma moj monitor a moj kolega ma dokladnie takie same specyfikacje komputera i ma na spokojnie ponad 110 do 144 w locie samolotem startowym w samej grze fps lataja mi z 70 do 144 a srednia to okolo 90 a i warto wspomniec ze gram na najnizszych a moj kolega na najwyzszych. prosze o pomoc.

6 Replies

• @Rigbo_PL Witam. Postaram Ci się pomóc, jak tylko umiem 🙂. Po pierwsze musisz odpowiedź na kilka pytań.

Czy grzebałeś w panelu sterowania Nvidia?

Czy masz ustawione maksymalne odświeżanie monitora w Windows/Nvidia Control Panel?

W ustawieniach w grze masz włączoną opcje Nvidia Reflex + Boost i wyłączoną synchronizację pionową.

Masz aktualne sterowniki Windows/Karta Graficzna i zaktualizowany Bios?

W Biosie masz włączony profil X.M.P?

W Windowsie masz w opcjach grafiki ustawione Wysoka Wydajność dla aplikacji Apex Legend i włączoną opcje H.A.G.S(Planowanie przyspieszonego sprzętowo procesora GPU)? 

• Rigbo_PL's avatar
    Rigbo_PL
    4 years ago

1 kiedys napewno grzebalem
    2 tak mam na 144hz
    3 tak mam właczona opcje nvidia reflex + boost i wylaczona synchronizacje pionowa
    4 jak najbardziej
    5 musze sprawdzic (zaraz napisze)
    6 tak

• Rigbo_PL's avatar
    Rigbo_PL
    4 years ago

wlaczylem xmp i dzialala dobrze tylko na jedna gierke poczym nadal to samo czasem mam spadki do 90 albo w locie nadal 30 i czy to ze mam tylko jedna 16 gb kosc ramu moze byc przyczyna tych lagow?

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    4 years ago

@Rigbo_PL Tak kości pamięci będą dawały większą wydajność jak będą pracować w Dual Channel. Spróbuj wyłączyć wszystkie programy działające w tle. Możesz posłużyć się darmowym programem Razer Cortex, pomoże to trochę z optymalizacja pamięci ale nie oczekuj cudów. Najlepiej kupić taka sama kość tego samego producenta o takim samym taktowaniu. Nawet trzeba 🙃. 

• Rigbo_PL's avatar
    Rigbo_PL
    4 years ago

mordeczko moj kolega tez ma 1 kosc i 16gb i ta sama predkosc wiec watpie ze by to cos dalo i przy okazji nie mam zadnych programow w tle bo juz mam taki nawyk z starego komputera a razer cortex nic nie zmienil

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    4 years ago

@Rigbo_PL Mordeczko no to nie wiem🙃. W innych grach też masz spadki? Jeśli nie no to usuń folder z ustawieniami i configiem. Ewentualnie zainstaluj grę na Steam. A jak masz zainstalowana na Steam to analogicznie na EA Desktop. Możesz jeszcze zrobić raport dxdiag i wysłać tutaj. Tak btw. Mordo formata zrób. Wtedy będzie wiadomo 🙃. 

Featured Places

Node avatar for Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z Apex Legends? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 13 hours ago
2,463 Posts