Zawieszające się lobby w Apex Legends, brak reakcji na gotowość
Cześć,
Mam problem, który pojawił się od wprowadzenia sezonu 11 i występuje od tamtego czasu do teraz. Gdy powracam do lobby po meczu, nie ma reakcji na wciśnięcie guzika "gotowości/ready". Gra działa, mogę przeglądać różne zakładki, ustawienia, muzyka gra, lecz wygląda na to, że samo lobby się zawiesza, choć obraz się rusza, animacje postaci i tła działają. Muszę wyjść z lobby i dołączyć do niego ponownie by móc rozpocząć kolejną grę. Po ponownym wejściu do lobby widzę już statusy (gotowy lub niegotowy) innych graczy i kliknięcie gotowości u mnie od razu zmienia także i mój status (status nad wybraną postacią), po czym zaczyna się szukanie gry i gra się rozpoczyna. Po uruchomieniu gry ten problem raczej nie występuje, albo występuje rzadko, z reguły pojawia się po ukończeniu meczu lub dwóch i powrocie drużyny do lobby. Gdy kliknę gotowość, mój status (nad postacią) się nie zmienia, choć guzik sugeruje, że jestem gotowy (mogę anulować gotowość). Znajomi u siebie widzą, że kliknąłem gotowy/ready, jeżeli oni klikną gotowy również, to gra się rozpocznie, ale będą w niej tylko oni, mnie do meczu nie dołączy, ja pozostaję w lobby nieświadomy tego, że oni już znajdują się w meczu. Jeżeli ja jestem założycielem lobby, to po kliknięciu gotowości nic się nie dzieje. Czasami po upływie paru minut nagle lobby ożywa i pojawiają się u mnie statusy gotowości innych członków lobby i mój status nagle też się zmienia na gotowy.
Nie jest to kwestia komputera, gdyż dopiero co złożyłem nowy PC, a problem dalej występuje.
Wszystkie sterowniki i aktualizacje są zainstalowane, pliki gry zweryfikowane, system operacyjny aktualny i aktywowany. Na poprzednim komputerze reinstalowałem system operacyjny, sterowniki i nic nie pomogło. Miałem nadzieję, że na nowym komputerze problem zniknie, lecz niestety wygląda na to, że to nie problem leżący po mojej stronie, a po stronie mojego konta, komta EA / APEX Legends.
Poprzednia specyfikacja PC:
CPU: Intel i5 6500
GPU: Asus Nvidia GeForce GTX 1060 6 GB
MoBo: MSI B150M PRO-VDH
RAM: DDR4 16 GB 2133 MHz CL 14 Kingstone Fury
Dysk SSD 500 GB Samsung EVO
System operacyjny: Windows 10
Obecna specyfikacja:
CPU: AMD Ryzen 5 7600X
GPU: Radeon RX6950XT 16 GB
MoBo: ASrock B650E PG Riptide Wi-Fi
RAM: DDR5 32 GB 6000 MHz CL30
Dysk SSD M.2 NVMe Kingstone KC3000 1 TB
System operacyjny: Windows 10
Komputer podłączony do internetu przez kabel (poprzednio i obecnie). PC podłączony kablem internetowym do routera, router podłączony pod kabel koncentryczny, który idzie ze skrzynki dostawcy internetu, do której dochodzą światłowody. Wg testów prędkości wszystko jest OK, niski ping (ok. 3-5 ms), Upload około 40 Mb/s, Download powyżej 700 Mb/s
Instalacja, reinstalacja, użycie różnych dysków, weryfikacja plików, zmiana ustawień w grze i wiele innych kombinacji nie przyniosło efektu.
Nie mam problemów w trakcie meczu, ani w innych grach.
Wygląda to podobnie, jak na tym nagraniu: https://www.youtube.com/watch?v=tj8b7ZcVkR4