Forum Discussion

FPC_mrosi_PL's avatar
FPC_mrosi_PL
New Novice
21 days ago

Szarpanie grafiki / ruchu w grze

Od chwili pierwszej, dużej aktualizacji BF6, mam problem z szarpaniem w trakcie rozgrywki. Jakość grafiki jest dobra, bez względu na ustawienia w grze. Szarpanie dotyczy ruchu. Raz mocniej, raz słabiej. Czasem potrafi mnie przesuwać na planszy w różnych kierunkach, mimo iż stoję w miejscu.

Nie da się grać

Zwykle pierwsza rozgrywka po uruchomieniu komputera jest płynna. Każda kolejna to jedna, wielka szarpanina.

Szukałem już rozwiązań. Na te chwilę nie pomaga trick z wejściem do strzelnicy, ani nie pomaga przełączenie się do trybu okienkowego i z powrotem.

6 Replies

• To micro-stutter. Najczęściej warto zrobić Steam Friends offline, nakładki jak RTSS Discord kto ustawić off, repair plików gry, cache EA app, a jak dalej szarpie to clean reinstall sterownika przez DDU + usunięcie temp i shader cache. Ewentualnie użycie g sync + v sync i NVIDIA Reflex na On lub On+ Boost, pomoże to w pakowaniu klatek na monitor i wyeliminuje rwanie.

• Brak rozwiązania. Reinstalacja sterowników grafiki, naprawa plików gry, Discord i inne pirerdoły w grze wyłączone, wyczyszczona pamięć podręczna EA, usunięta gra i zainstalowania ponownie. Nieważne co robię. Pierwsza gra działa OK. Kolejne szarpią tak, że nie da się grać.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    5 days ago

Hej FPC_mrosi_PL​,

Dzięki za odpowiedź.

Spróbujmy zawęzić przyczynę problemu wykonując kilka dodatkowych testów:

1.Poproszę abyś wykonał restart komputera przed KAŻDĄ sesją testową. Wiem, że może to być uciążliwe, ale pomoże to w określeniu przyczyny problemu.
    2. Sprawdź użycie podzespołów komputera przy 1 i 2 meczu, a dokładniej:
    - czy GPU/CPU nagle spadają z użycia
    - czy VRAM / RAM nie dobija do limitu po pierwszym meczu
    3. Całkowicie wyłącz cache shaderów: Panel sterowania NVIDIA -> Zarządzanie ustawieniami 3D -> „Shader Cache Size” -> ustaw na Disabled (dla testu)
    4. Wyłączenie HAGS (sprzętowe planowanie GPU) [PORADNIK] Sprzętowe planowanie GPU (HAGS) – co to jest i jak włączyć | EA Forums - 13329995 
    5. Czysty rozruch systemu komputera - https://help.ea.com/pl/articles/technical-issues/how-to-clean-boot-your-computer/ 

• FPC_mrosi_PL's avatar
    FPC_mrosi_PL
    New Novice
    5 days ago

EA_Kuba​ 

Dzięki za chęć pomocy.

Generalnie zauważyłem, ze to szarpanie / "cofanie" postaci jest kompletnie losowe. Czasem gram kilka meczów i rozgrywka jest płynna, a czasem już drugi mecz to droga przez mękę - nie da się grać.

Co też zauważyłem, czasem, kiedy pojawia się efekt szarpania / cofania w trakcie meczu, zwłaszcza przy dynamicznym poruszaniu się po mapie, na krótki czas pomaga zatrzymanie się, odczekanie kilkunastu, kilkudziesięciu sekund, i rozgrywka wraca do płynności. Na kilka, kilkanascie minut, po czym szarpanie powraca.

Restarty samej gry, potem aplikacji EA, komputera już robiłem. Nie ma znaczenia, w sensie nie przynosi żadnych efektów.

Monitorowałem zużycie procesora / RAM / dysku. Podobnie z temperaturami. Nie odbiegają od normy. W sensie, w trakcie rozgrywki komputer jest obciążony, co jest naturalne, jednak wspomniane parametry nie są wygórowane.

Cache shaderów - w Panelu sterowania NVISIA nie mam takiej pozycji w ustawieniach 3D... (patrz załącznik - printscreen).

Spróbuję wyłączenia HAGS  (domyślnie było włączone).

Dam znać, czy jest jakiś efekt.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 days ago

Hej FPC_mrosi_PL,

Dzięki za odpowiedź i sprawdzenie tego. Daj nam znać czy zauważyłeś różnicę po wyłączeniu HAGS