Forum Discussion

tomo92s's avatar
tomo92s
Rising Novice
3 days ago

Ciągłe freezy całego systemu, BSODy i restarty PC

Witam. Przewertowałem już mnóstwo wątków dotyczących problemów z systemem Javelin i skutków jego nieprawidłowego działania. Testowałem różne sposoby naprawy problemu i żaden nie pomaga. Nie będę tutaj opisywał każdego bo sprawdziłem dosłownie wszystko co było możliwe jak i sugestie osób z wsparcia.
Od początków 3 sezonu nie mam możliwości grania bez całkowitego zamrażania systemu, restartów PC i BSODów. Problem występuje tylko i wyłącznie w tej grze i w trybie multiplayer. Jeśli jest jeszcze jakaś nadzieja lub scenariusz, który mógłbym przetestować to bardzo bym prosił o jakieś rady bo rozkładam już ręce a to jedyny tytuł, ktory sprawia problemy na moim sprzęcie. Dodam że mam najnowszą kompilację Windows 10 i aktualne wszystkie sterowniki, również BIOS.

Załączam plik dxdiag. Jeśli będzie trzeba podeślę też plik minidump którego nie mogę dodać do załącznika. Pozdrawiam

4 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    11 hours ago

Cześć tomo92s​ 

dzięki za dodatkowe informacje i zrzut ekranu. Tak, dokładnie o taki wpis chodziło. Potwierdza on kolejny błąd 0x133.

Skoro problem nadal występuje po wyłączeniu Voicemeeter, OBS, oprogramowania Elgato, wirtualnych urządzeń audio oraz po odłączeniu dodatkowych urządzeń USB, spróbowałbym jeszcze sprawdzić, czy źródłem problemu nie jest sam profil użytkownika Windows.

Utwórz proszę nowe lokalne konto administratora i zaloguj się na nie.

Zarządzanie kontami użytkowników w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft

Po utworzeniu konta nadaj mu uprawnienia administratora, zaloguj się na nie i uruchom Battlefield 6. Na tym koncie postaraj się zrobić możliwie czysty test, bez uruchamiania dodatkowego oprogramowania i przywracania konfiguracji z obecnego profilu.

Daj proszę znać, jaki będzie wynik tego testu.

• tomo92s's avatar
    tomo92s
    Rising Novice
    1 day ago

Niestety nadal dzieje się to samo. Przy próbie rozegrania meczu nagle gra zamraża się na chwile razem z dźwiękiem po czym ekran gaśnie i po chwili następuje samoczynny restart PC. 

Zrobiłem wszystko według zaleceń czyli wyłączyłem całkowicie Voicemeeter jak i OBS oraz oprogramowanie Elgato i w menadżerze urządzen wszystkie wirtualne urządzenia VB-Audio, odłączyłem nawet słuchawki więc grałem bez dźwięku. Odpaliłem grę z sama klawiaturą i myszką. Nie byłem w stanie dzisiaj rozegrać nawet jednego meczu. Przy pierwszej próbie dzisiaj gra zaczęła klatkować i po ok minucie postanowiłem wyjść do menu ale komputer się zrestartował. W drugim przypadku nawet nie wczytało menu bo już na pierwszym ekranie zawiesilo cały sprzęt a w ostatnim przypadku podczas meczu nagle zamroziło cały ekran i również nastapił restart PC. Nie mam już pojęcia co się dzieje i zaczynam się poddawać bo męczę się z tym juz od kilku miesięcy. Nie da się normalnie pograć. Czasami jest tak że 3 dni działa bez problemu a później raz za razem zaczyna się wszystko psuć...

• tomo92s's avatar
    tomo92s
    Rising Novice
    2 days ago

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o błędy w dzienniku systemowym to tak wyglądają raporty. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło ale załączam zrzut ekranu. Zawartośc tych raportów jest taka sama jak przy poprzednich awariach.

Co do innych sterowników to testowałem już grę przy wyłączonych programach w tym audio i odłączonych innych urządzeniach. Włączyłem również HAGS więc będę testował

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Cześć tomo92s​ 

Dzięki za dokładny opis i załączenie DxDiag. 

Przejrzałem raport i faktycznie widać tutaj coś, co warto sprawdzić dokładniej.

W historii błędów Windows pojawia się kilka BSOD-ów z kodem 0x133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION). Ten typ błędu może być związany ze sterownikiem lub innym komponentem działającym na niskim poziomie systemu.

Na początek sprawdź proszę Monitor niezawodności:

1. Naciśnij Win + R.
    2. Wpisz perfmon /rel i zatwierdź.
    3. Znajdź dzień i godzinę odpowiadające ostatniemu BSOD-owi.
    4. Kliknij czerwony znacznik błędu i wybierz Wyświetl szczegóły techniczne.
    5. Sprawdź, czy przy kolejnych awariach powtarza się ta sama nazwa sterownika, aplikacji lub modułu.

Możesz również zajrzeć do Podglądu zdarzeń > Dzienniki systemu Windows > System i sprawdzić błędy występujące bezpośrednio przed restartem. Jeśli regularnie pojawia się tam ten sam sterownik lub urządzenie, podeślij proszę nazwę oraz identyfikator zdarzenia.

W DxDiag nie widać problemu zgłaszanego bezpośrednio przez kartę graficzną, a sterownik RTX 3070 Ti jest stosunkowo świeży. Widać natomiast sporo dodatkowych sterowników i urządzeń, między innymi Voicemeeter/VB-Audio, VIRO Plus, Elgato oraz Stream Deck.
    Dlatego zrobiłbym również jeden możliwie „czysty” test:

1. Zamknij całkowicie Voicemeeter i inne programy korzystające z wirtualnych urządzeń audio.
    2. Wyłącz OBS, oprogramowanie Elgato oraz wszelkie nakładki działające w tle.
    3. Odłącz na czas testu zbędne urządzenia USB, pozostawiając tylko mysz, klawiaturę i podstawowe urządzenie audio.
    4. Uruchom ponownie komputer.
    5. Sprawdź ponownie kilka meczów multiplayer.

Wygląda również na to, że Hardware-accelerated GPU scheduling jest obecnie wyłączone. Dla Battlefielda zalecane jest jego włączenie, więc warto sprawdzić również tę konfigurację w ustawieniach grafiki Windows.

Hardware Accelerated GPU Scheduling - DirectX Developer Blog

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Problemy techniczne

Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 6 hours ago
278 Posts