Forum Discussion

X_Taekgt_X's avatar
X_Taekgt_X
Rising Newcomer
7 days ago

Problem z celowaniem

Witam,
kontaktuję się z prośbą o pomoc. Mianowicie od sezonu numer 2, gdy powróciłem do gry po kilkugodzinnej grze w wersję beta oraz sezonu nr 1 wszystkie ustawienia celowania się popsuły. 
Nie chodzi tutaj konkretnie o ustawienia czułości, choć one też mają wpływ, ale o kwestię dziwnie zachowującego się celownika. Mam wrażenie, że w jakimś stopniu przykleja się do różnych obiektów lub spowalnia czasami co powoduje duży dyskomfort i przez to uniemożliwia trafienie w cel. Dokonywałem wielu zmian w ustawieniach, polegających na zmianach czułości, wyłączaniu/włączaniu asysty celowania, wyłączania spowolnienia celowania lub jego redukcji i wielu innych rzeczy które odnalazłem w Internecie które miały naprawić problem. Niestety wszystkie drogi zawiodły.
Czy ktoś miałby pomysł jak w jaki sposób mam dokonać modyfikacji ustawień, aby celowanie zachowywało się tak samo jak w wersji beta lub w BF3 ? 
Wcześniej w sezonie nr 1 czy wersji beta grało mnie się rewelacyjnie, celowanie działało jak należy i kursor nakładał się na żadne miejsce. Obecnie to jakiś chaos, mam jakbym nigdy nie grał w żadną grę FPS.

1 Reply

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 days ago

Hej X_Taekgt_X​ 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Z tego, co opisujesz, brzmi to trochę jak efekt działania asysty celowania lub jej konfliktu z ustawieniami (np. spowolnienie / „przyklejanie” do celów), szczególnie jeśli pojawiło się to po aktualizacji.

Na początek spróbowałbym kilku podstawowych rzeczy, żeby to zawęzić:

• Zresetuj ustawienia celowania do domyślnych i sprawdź, czy problem nadal występuje.
    • Wyłącz całkowicie asystę celowania (aim assist + slowdown) i zobacz, czy celownik dalej „łapie” obiekty.
    • Jeśli grasz na padzie — sprawdź ustawienia typu:
      • Infantry Aim Assist Slowdown: spróbuj zmienić na wartość rzędu 70-80 (domyślnie powinno być 100)
      • Infantry Aim Assist: zacznij od wartości 100 i sprawdzaj czy widzisz różnicę po 10-cio stopniowych zmianach
      • Wpływ na "odczucie" celowania; może mieć również FOV. Sprawdź różne wartości przy zmianie powyższych ustawień
      • Spróbój równeiz wyłączyć Uniform Infantry Aiming, następnie wyłącz Zoom Transition Aim Smoothing,by potem ponownie włączyć Uniform Infantry Aiming.

• Jeśli masz możliwość, przetestuj inną konfigurację (np. inny kontroler/mysz), żeby wykluczyć sprzęt.
    • Upewnij się też, że nie masz włączonych nietypowych ustawień typu deadzone lub acceleration, które mogą wpływać na odczucia.
    • W ustawieniach gry możesz zmienić również Aim Curve na BF3. Jeśli celowanie z tej serii było dla Ciebie najbardziej komfortowe, zostaw te ustawienia.

Jeśli po tym dalej będzie to wyglądać tak samo, dobrze byłoby doprecyzować:

• na jakiej platformie grasz (pad vs mysz/klawiatura),
    • czy dzieje się to w każdym trybie/mapie,
    • czy problem występuje cały czas, czy tylko w określonych sytuacjach (np. blisko przeciwnika).

Dzięki za dokładny opis — to bardzo pomaga w zawężeniu problemu. Daj znać, co się zmieni po tych krokach.

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Problemy techniczne

Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 day ago
231 Posts