Forum Discussion
Czy developerzy mogą wypowiedzieć się na jakim są etapie w naprawianiu tego problemu?
czy ma juz ktos pomysl jak naprawic ten problem ?
- 7 years ago
Informacja
Opisany problem również u mnie występował (prywatny komputer), lecz u mnie wystarczyło wyłączenie chmury w Origin. Z racji, iż cześć z Was nadal ma ten problem, poniżej przejdę raz jeszcze przez kroki, które powinny zadziałać.
Mogą występować dwa przypadki tego problemu:
1. Tworzy się folder z ustawieniami, ale ich nie zapamiętuje.
2. Nie tworzy się ww. folder z ustawieniami w Dokumenty.
Przypadek 1 i rozwiązania:
Fix 1 Wyłącz zapisy w chmurze
Usuń folder Battlefield V w bibliotece Dokumenty
Uruchom Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ)
Uruchom ponownie grę (ustaw raz jeszcze jasność i wyłącz prolog)
Ponowne włączenie gry powinno już zapamiętać wszystkie dane.
Fix 2 Zmiana nazwy pliku PROFSAVE_tmp
Nadal przy wyłączonej chmurze po uruchomieniu ponownym gry, wchodzicie do katalogu ustawień gry: Dokumenty / Battlefield V / settings - usuwacie poniższe pliki:
Następnie zmieniacie nazwę pliku PROFSAVE_tmp na PROFSAVE po czym ponownie uruchamiacie grę (pozostałe pliki się odtworzą), która już powinna normalnie załadować się bez konieczności ustawień jasności i prologu.
Przypadek 2 i rozwiązania:
Fix 1 Dodajcie do wyjątków bfv.exe bfvTrial.exe oraz folder Origin w Windows Defender LUB Wyłączcie opcję Ransomware Protection
1.Go to Start > Settings > Update & Security > Windows Security > Virus & thread protection.
2.Under Virus & threat protection settings, select Manage settings, and then under Exclusions, select Add or remove exclusions.
3.Select Add an exclusion, and then select from files, folders, file types, or process. The exclusion will apply to subfolders within a folder as well. (add excluson for bfv.exe in game folder)Fix 2 Dodajcie skrót/ścieżkę do katalogu gry w C:\Pliki Programów (x86)\Origin Games (jeśli jest zainstalowana na innym dysku niż domyślnie C🙂 np. ja mam folder gry na D: dlatego u mnie poniższy skrót będzie wyglądał tak:
Teraz uruchomcie grę wchodząc do powyższego katalogu Battlefield V i bfv.exe
Gra powinna się uruchomić i utworzyć folder z ustawieniami w bibliotece Dokumenty
Fix 3 Jeśli Wasza nazwa konta w Windows zawiera polskie znaki albo jakieś znaki specjalne, zmieńcie ją i ponownie spróbujcie uruchomić grę.
Fix 4 Upewnijcie się czy macie uprawnienia do folderu Dokumenty na pełny zapis a nie tylko odczyt (Read Only).
:ealight_bulk: Aplikacja One Driver również może powodować taki stan.Powodzenia! 🤞
- Anonymous7 years ago
,,Fix 3 Jeśli Wasza nazwa konta w Windows zawiera polskie znaki albo jakieś znaki specjalne, zmieńcie ją i ponownie spróbujcie uruchomić grę.'' To może niech producent gry zacznie respektowac znaki specjalne danego kraju, a nie wymaga od użytkownika zmiany nazwy profilu
- 7 years ago
@EA_OdixTo jest jakaś kpina, pobrałem dzisiaj patch nadal to samo. Usunąłem grę, pobrałem ją ponownie, zrobiłem raz jeszcze podane fixy i nadal to samo od premiery grałem może z dwa razy bo odechciewa mi się ustawiać ciągle ustawień na nowo. Czy producenci zajmują się tym problemem, czy jest na co liczyć w ogóle ?!
- 7 years ago
Ja może napiszę na swoim przykładzie.
Po wykonaniu wyżej wymienionych kroków, ustawienia (detale, rozdzielczość,przypisanie klawiszy) zapisują mi się normalnie.
Aczkolwiek prolog za każdym razem się pojawia jak i ustawienia jasności...
Staje się to bardzo irytujące, u kogoś nie działa wcale, u kogoś 50%/50%, a u trzeciego likwiduje to tylko część problemu.
Aktualizację pobrałem, wcześniej zainstalowałem ponownie BF, naprawiałem z poziomu Origin i co?
Za grę zapłaciłem jak większość, i teraz muszę "kombinować" żeby normalnie grać?
Lekka żenua, pozdrawiam. - 7 years ago
@aIIberto_bomba @GhostmanPL @Wojtas_27
Z Waszego opisu wynika, iż problem leży po stronie uprawnień zapisu/kontroli dostępu do folderu Dokumenty. W ww. obejściach dodałem informację o dodaniu wyjątków lub wyłączeniu w celach testowych funkcji w Windows 10 (Ransomware Protection). Więcej dodatkowych porad znajdziecie również w EN wątku, gdzie wielu użytkownikom udało się ten problem rozwiązać.
- Anonymous7 years ago
przyczyną nie jest uprawnienie zapisu/kontroli dostępu do folderu Dokumenty, tylko pewnie polska litera w nazwie użytkownika, ale jeśli Rockstar Games w GTA 5 dał sobie z tym rade to EA też powinno
- 7 years ago
Człowiek wyda pieniądze na grę, która powinna działać bez żadnych fixów, ale nie, za każdym razem trzeba się męczyć, coś usunąć, zmienić po raz N-ty. Dodatkowo nawet jak się przeinstaluje grę to nadal to samo i nie tylko u jednej osoby ...
Po aktualizacji dalej się to robi. Myślałem, że sobie pogram, ale jednak nie, EA musi coś spier... zepsuć
- 7 years ago
Witajcie ponownie,
W ostatnim moim poście pisałem, że problem po przeinstalowaniu gry występuje tylko połowicznie (restartowały się tylko ustawienia Rozgrywki i gra nie zapisywała postępu kampanii). Jako, że nie mogłem się doczekać łatki to podkusiłem się wypróbować FIX'y od EA_Odix. To był błąd! Problem znowu wrócił po usunięciu folderu BFV i wyłączeniu zapisu w chmurze. Wszystkie te sposoby to zapchaj dziury i granie na czas. U jednego pomogą, u drugie tylko w połowie, u trzeciego nic a u czwartego jeszcze pogorszy. Jest to tak nie regularne jak nie regularny jest nasz problem. Bo u każdego z nas wygląda inaczej! Każdy ma inną kombinację pomniejszych problemów z nikomu nie znaną przyczyną.
Ja pozbyłem się swojego problemu całkowicie! Nie restartuje mi ustawień, nie wczytuje prologu itd. Muszę jeszcze tylko przetestować czy jak przejdę misję w kampanii to czy gra zapamięta ten postęp - ale podejrzewam, że tak. U mnie pomógł reinstalacja systemu ale nie potrafię powiedzieć czy pomogła reinstalacja systemu czy postawienie Windowsa w wersji 1809. Jest to aktualizacja Windows która pozwala używać Ray Tracing'u w grze BF5. Niestety nie można jej pobrać przez Windows Update bo Microsoft wstrzymał aktualizację - powodowała problemy u wielu użytkowników. Ale jeśli postawi się Windowsa na nowo w tej wersji to problemy nie występują.
- Anonymous7 years ago
Podziwiam takie rady reinstalacja systemu Windows byle tylko gra odpaliła. System Windows jest ogólnie dostępnym oprogramowaniem i monopolistą w dziedzinie systemów operacyjnych na komputery PC, wiec to raczej po stronie producenta gry leży sprzedanie i stworzenie takiego produktu, który nie będzie miał problemu z Windowsem
- 7 years ago
Nie po to tyle wydaliśmy żeby teraz jeszcze system na nowo instalować ...
- 7 years ago
Ja nikomu nic nie doradzam, ja informuję jak pozbyłem się swojego problemu. A reinstalacje systemu sam zrobiłem tylko po to żeby włączyć Ray Tracing.
- 7 years ago
Na koniec jeszcze dodam, że właśnie sprawdziłem czy gra zapisuje postęp w kampanii. Przeszedłem Prolog, zrestartowałem grę i jest ok - "ptaszek" odhaczony / prolog ukończony.
Zniknął również problem o którym wcześniej nie wspomniałem. A było tak, że gra po każdym uruchomieniu wyświetlała, że zdobyłem nowe przedmioty a w rezultacie "kropki" mrugały już przy przedmiotach które widziałem. Teraz jest ok, jeśli raz zobaczę nowy przedmiot to potem kropka się nie świeci.
- 7 years ago
Kolejna wypuszczona łatka i nadal brak rozwiązania problemu.
- 7 years ago
Wypuszczają łatki dla tych co normalnie grają, nie mają problemów, a ci co mają to są dla nich nieważni, nie obchodzą ich takie osoby, byle zarobić ...
- 7 years ago
@EA_Odixoraz inni z EA
Nadal zero jakichkolwiek zmian.
Po zastosowaniu tych obejść dzieje się takie coś (załącznik), potem wraca do stanu początkowego, te rozwiązania nie pomagają !
Czy można oczekiwać pomocy w tej sprawie ?
Jakaś informacja kiedy coś będzie zrobione czy w ogóle będzie zrobione, za długo gram w te serie, żeby takie coś się działo.
- Anonymous7 years ago
Panowie właśnie dostałem grę na gwiazdkę 🙂 nie spoko jako 33 letni gracz doświadczony w porypanych sytuacjach wygląda temat następująco:
Mam ten sam temat co wy gra nie zapisuje żadnych ustawień (od razu powiem że mam windows 10 pro użytkownik Łukasz )
1. gra nie tworzy pliku Profsave w c:\user\Łukasz\Dokumenty\Battlefield V\settings
2. Tworzy plik który nazywa się profsave_temp
3. W tym pliku są wszystkie ustawienia trzeba usunąć końcówkę _temp i ustawienia macie zapisane
4. jak coś zmieniacie to znowu jest tworzony plik profsave_temp likwidujemy końcówkę i podmieniamy na plik profsave który został już stworzony i tak za każdym razem jak coś zmieniamy.
Ogólnie jakaś masakra.
w żadnym BF nie miałem takiego syfu.
Pozdro Wesołych Świąt.
- 7 years agoczy coś wiadomo więcej w tej sprawie ? gra nadal nie zapisuje mi ustawien w multi player... tzn wygladu postaci odblokowanych przedmiotow kropki mrugaja za kazdym razem...
- 7 years ago
Takiego zlekceważenia sprawy i problemu to dawno nie pamiętam, ostatni raz kupiłem bfa w przedsprzedaży a może nawet i w ogóle. Jako wieloletni gracz i fan tej serii czuję się zawiedziony. i oszukany. Co z tego, że jest jakieś obejście jak trzeba za każdym razem je powtarzać, skutecznie to zniechęca do gry.
- 7 years ago
Nie nazwę ich inaczej niż oszusty i lenie ... Wypuszczą grę, dostają pieniądze, są jakieś błędy to nie chce im się naprawić ;v
Żenada, nie zamierzam kupować kolejnych, nowych wersji BF
- 7 years ago
Osoby, które nadal mają problem z zapisem ustawień pomimo kroków wymienionych wcześniej, proszone są o wysłanie zrzutu ekranu z pełną ścieżką do folderu Dokumenty/Battlefield V, gdzie zapisują się owe ustawienia.
W wielu zgłoszeniach tego typu, problem okazywał się lokalny na komputerze użytkownika i tam też został rozwiązany poprzez np. nowego użytkownika Windows lub zmianie w ustawieniach Windows Defender.
- 7 years ago
Nie ma to jak kupić grę 3 mies po premierze i załamać sie przez taki prosty błąd. Wykonałem wszystkie czynności wypisywane wcześniej i nie przyniosło to żadnych pozytywnych skutków.
Czym ta gra różni sie od innych jeżeli chodzi o zapis postępu i ustawień.
- 6 years ago
Solved this problem (and the problem that the game doesn't save settings) by removing "_tmp" extension of the file "PROFSAVE_tmp" in C:\Users\YourWindowsUserName\OneDrive\Documents\Battlefield V\settings. U mnie pomogło mam nadzieję że u was tez. Pozdrawiam
- 6 years agopo ustawianiach w defenderze gra dziala na nowo
- 6 years agoWitam ja mam taki sam problem na xbox one po aktualizacji wymaganych do gry online kasuje mi cały wątek kampani. Proszę o pomoc
- 6 years ago
Witam,
gdzie mogę przesłać zrzut ekranu z pełną ścieżką do folderu Dokumenty/Battlefield V?
Dla mnie to jakiś żart, że po takim czasie od premiery dalej nie można normalnie grać! Dopiero kupiłem grę i już żałuję wydanych pieniędzy. Szkoda, ze nie wiedziałem o tym problemie wcześniej, na pewno wybrał bym inną grę...
Poza tym rozwiązanie problemu w stylu zmiany nazwy katalogu za każdym razem lub nowego użytkownika Windows... ŻART!!!!
About Battlefield Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 4 days ago
BF3
Solved9 days ago- 12 days ago