Forum Discussion
Halo EA? Co dalej bo nie jest to miłe..
Sam korzystałem z procesora i5 6600K (spełniał minimalne) i uwierz mi, BF 1 był w stanie mocno go "spocić"! Utrzymywanie jednak cały czas 100 % wykorzystania procesora przy ograniczeniu klatek nie powinno jednak występować. Sprawdź proszę, czy po zminimalizowaniu gry i wejściu w menadżer zadań, widzisz jakiś inny proces, który może zawyżać zużycie procesora?
Co do samego problemu spadków FPS, informację jak i porady w tym temacie zawarłem w tym oto wątku.
Do najbardziej skutecznych metod tam wymienionych, należą:
1. Wyłącz tzw. Game Mode (w tym tzw. Game bar) i Optymalizację Pełnoekranową (prawym na skrót BF1.exe):
2. Utwórz plik w notatniku o nazwie user.cfg (rozszerzenie nie może być .txt) i umieść go w katalogu gry .....\Origin Games\Battlefield 1\ w pliku user.cfgwpisz poniższe wartości (dla użytkowników CPU i5):
RenderDevice.RenderAheadLimit 2
RenderDevice.TripleBufferingEnable 0
GameTime.MaxVariableFPS 60
3. Zmniejszenie ustawień w samej grze, szczególnie JAKOŚĆ PRZETWARZANIA POST NA ŚREDNIE i WYŁ Directx 12. Radzę również zablokowanie ilości klatek do 60 w opcjach zaawansowanych gry, co pozwoli odciążyć procesor. WYŁ. opcje V-Sync - Synchronizacja Pionowa + WYŁ. Ograniczenie Pamięci Karty Graficznej
4. Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności dla BF1.exe w Panelu Sterowania NVIDIA
5. Ustawienie planu zasilanie Windows na High Performance!
6. RESET USTAWIEŃ GRY
Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ)
- Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
- Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ)
- Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
- Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach!
Jak @MattiuDefo wspomniał, rozważ też opcję problemu sterownika NVIDIA (ostatnia wersja 390.77 powoduje u niektórych problemy) i spróbuj zainstalować wcześniejszą wersję np.390.65. Polecam instalację tylko sterownika grafiki oraz PhysX (instalacja niestandardowa)
Powodzenia! 🤞
- 8 years ago
Sterownik chyba nic nie da bo przedtem miałem sporo starszą wersję sprzed bodaj 4 miesięcy. Tak czy inaczej posprawdzam te porady napisane przez Ciebie @EA_Odix bo niektórych nie wdrażałem w życie. Niestety przełączanie między DX11 i DX12 nie pomogło ale jest kilka rzeczy z którymi wiążę nadzieję. Także dzięki za podpowiedzi i będę sprawdzał. Jeśli coś z tego podziała to sie tym tu podzielę by ktoś skorzystał.
Tak przy okazji, wiadomo coś czy studio działa w sprawie tych problemów z procesorami Intela? @MattiuDefo mi wspominał, że ma FX 6100 a to przecież sporo tańszy i mniej wydajny procesor od nowych i5 a jednak u niego ten problem nie występuje. 🙂
- EA_Odix8 years ago
EA Staff (Retired)
Studio sprawdza zgłoszenia co do wydajności, jednak większość dotyczy głównie problemów po stronie samego Windows 10 FCU (patrz wątek o FPS). Co do wspomnianego FX 6100, to jest to 6 core vs 4 core i5, dlatego w grach jak BF 1 może nawet lepiej się sprawdzać.
Mam nadzieję, że wcześniej wymienione kroki oraz te ze zbiorczego wątku o FPS-ach pomogą! 🤞
- 8 years ago
Przy FX 6100 bardziej można się skłaniać do tego, że procesor ma jakby 3 rdzenie i 6 wątków. AMD przy FX'ach zrobiło budowę modułową i trochę inaczej to wygląda.
Na opakowaniu podawana jest ilość modułów i do obiegu przyjęło się, że podają ilość rdzeni jako właśnie ilość modułów.
Mi tu wygląda trochę to na jakiś problem z obsługą Intela przez tą konkretną odsłonę bo w BF4 nie mam czegos takiego, że wbija mi na 100% cały czas tylko jest od ok. 60% do może 90% chwilami. A mówię tu o trybach dla 64 graczy na mapie Szanghaj.
No nic póki co pozostaje mi popróbować zrobić to jakoś własnoręcznie a jak nie podziała to czekać na aktualizację. Skoro ta ostatnia popsuła mi grę to może kolejna ją naprawi. :D
- 8 years ago
Odświeżam bo po dalszych poszukiwaniach przyczyny tego zauważyłem, że sporą winą można by tu obarczyć lukę w procesorach Intela o której w tym środowisku ostatnio dość głośno.
Luka ta po załataniu może powodować duże spadki wydajności tylko czy aż tak wielkie by zużycie wynosiło ciągle 100%? :/
- EA_Odix8 years ago
EA Staff (Retired)
Intel w dniu 7/02 opublikował informację, jakoby wypuścił/wypuści nową poprawioną aktualizację bezpieczeństwa, która może naprawić problemy zauważone po ostatniej łatce. W tym wątku dodałem jeszcze obejście z plikiem stronicowania, który u mnie też pomógł z drobnymi spadkami oraz większym zużyciem procesora.
About Battlefield Dyskusja o serii
Community Highlights
- EA_Pulsar6 months ago
Community Manager
Recent Discussions
- 2 days ago
- 3 days ago