Forum Discussion

random4364344's avatar
random4364344
Seasoned Newcomer
25 days ago

Battlefield 1 zabija kartę wifi

Battlefield 1 oraz Battlefield 5 rozłączają mi kartę sieciową oraz powodują konieczność twardego resetu komputera, żeby go wyłączyć (sic!)

Dzieje się to na nowym komputerze (Alienware Aurora 16) - na starym laptopie (Dell g3 3779) podłączonym do tej samej sieci problem nie występuje. 

Dlaczego?

4 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    19 days ago

Hej random4364344​ 

Dzięki za odpowiedź. 

Jesteś w stanie określić, jakie kroki dotychczas wykonałeś? Na reddit faktycznie znalazłem kilka podobnych wątków. W jednym z nich ktoś wspomniał o rozwiązaniu z tego filmiku na YT

Możesz sprawdzić wszystkie zaproponowane rozwiązania, niemniej wysłałem link z timestamp w określonym momencie, gdzie zaczynają się rozwiązania z wyłączaniem karty sieciowej przez komputer. Sprawdź, proszę, to rozwiązanie i daj nam znać, czy skutkuje. 

Na podstawie informacji o Twoim laptopie widzę, że może on posiadać dwie różne karty Wi‑Fi: Intel AX210 lub Intel Killer AX1675x. Daj nam znać którą kartę posiadasz. 

Odnośnie EA anticheat - Czemu podejrzewasz EA anticheat o blokowanie karty - pojawia się jakiś komunikat?

• random4364344's avatar
    random4364344
    Seasoned Newcomer
    21 days ago

Zrobiłem już wiele rzeczy, żeby spróbować to naprawić po stronie swojego komputera. Wasze powyższe propozycje, jak i te wzorowane się na osobach z forum steam oraz reddit, błądzących we mgle tak samo jak ja, spełzły na niczym.

Mieliście może już jakieś sugestie, że po Waszej stronie z anticheat jest coś nie tak? 

Ps. Przez kabel Ethernet można pograć - super. Tylko trzeba pamiętać, żeby w menadżerze urządzeń wyłączyć uprzednio samemu kartę sieciową, bo inaczej jak się zakończy rozgrywkę i wypnie kabel to okazuje się, że ponownie wifi trup i konieczny twardy reset komputera.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    25 days ago

Hej random4364344​ 

Na początek spróbuj zaktualizować sterownik karty Wi-Fi bezpośrednio ze strony producenta (nie tylko przez Windows), a jeśli masz aplikację od Alienware, sprawdź, czy nie zarządza ona siecią albo energią – czasem to powoduje rozłączenia. Dobrze też w ustawieniach karty sieciowej wyłączyć oszczędzanie energii, bo potrafi odcinać połączenie w trakcie gry.

Jeśli masz możliwość, sprawdź jeszcze grę na kablu Ethernet – jeśli na kablu problem nie wystąpi, to potwierdzi, że chodzi konkretnie o Wi-Fi.

Na koniec warto odświeżyć połączenie: zamknij grę, wyłącz komputer na chwilę i zrestartuj router, żeby wyczyścić sesję sieciową.

Daj znać jak Ci poszło.