BF 1 wyłącza się - rozwiązanie dla procesorów RYZEN
Witam. Dzisiaj kupiłem oraz zainstalowałem Battlefielda 1. Po kilku minutach gry zarówno kampani jak i multi gra dostaje laga oraz wyrzuca do pulpitu bez żadnego komunikatu.
Jak widzę masz procesor z serii Ryzen. W tym przypadku na 90 % jest to problem z aktualizacją systemową Windows KB4284835. Odinstaluj ją, a wszystko powinno wrócić do normy.
Użyj funkcji naprawy gry. Naciśnij PPM na "okładkę" gry w bibliotece gier, a następnie wybierz Napraw.
Wyłącz funkcję Origin w grze. (zdjęcie)
Wyłącz inne nakładki ekranowe takie jak nakładka aplikacji Discord.
Dodaj grę oraz Origin do wyjątków w swoim antywirusie.
Zmodyfikuj ustawienia kontroli użytkownika: - Zamknij program Origin oraz grę (tak aby w menedżerze zadań nie był widoczny żaden proces związany z grą lub programem Origin) - W polu wyszukiwania wpisz "Kontrola konta" - Wybierz "Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika" - Przesuń suwak na samą górę, następnie zatwierdź zmiany - Kliknij prawym przyciskiem myszy (PPM) na skrót od programu Origin na pulpicie, wybierz Właściwości i Otwórz lokalizację pliku - Kliknij PPM na zaznaczonym pliku i wybierz Uruchom jako administrator - Jeżeli pojawi się komunikat o wprowadzaniu zmian na dysku - koniecznie go zaakceptuj - Tą samą czynność powtórz ze skrótem od gry - Jeżeli gra uruchomi się, przywróć ustawienia kontroli konta użytkownika do poprzedniej wartości (pierwsze cztery podpunkty)
Jest tak szansa 🙂 Gdyby nie miało pomóc nie byłoby proponowane.
Oprócz powyższych koniecznie zaktualizuj sterowniki graficzne i wyłącz zapisywanie stanów gry w chmurze. (Naciśnij PPM na okładkę gry > Właściwości gry > Zapisy gier w chmurze)
Wykonaj też test DXDIAG i zamieść jego wyniki w załączniku.
Ja też mam podobny problem... Szczególnie kiedy odpalę kampanie na pierwszej misji GONIEC zawiesza mi obraz i jest zaraz po tym crash gry bez komunikatu... Zawsze nastepuję w tym samym miejscu ... Stosowałem się już do różnych porad i sądzę, że to wina gry... No chyba, że ktoś mi coś jeszcze poradzi.
Był ten problem już u wielu ludzi, na Ryzenach crashuje grę bez kodu błędu od któregoś update'u. Pomoc miała nadejść ze strony Windowsa z łatką 1803 ale niespodzianka - *! nie pomogło. Gram już ze 100 godzin i nic, dopiero teraz jest taki problem. Reinstalacja gry nie pomaga, zmiana ustawień na dx12, żadne tego typu porady z cyklu instalowania na innym dysku, reinstalacja windowsa, naprawianie na orginie - też nie działają. Jestem na 100% pewny, że to problem z Ryzenami od któregoś update'u. Pomocy, bo bym sobie pograł.
Uruchom ponownie grę również jakoADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folderBattlefield 1wDokumentach oraz sama gra powinna uruchomić się w domyślnych ustawieniach!
ORIGIN
Odinstalujcie następnie program Origin (nie spowoduje to usunięcie gry ) > Programy i funkcję Pobierzcie najnowszą wersję znaszej strony Zainstalujcie Origin z domyślnymi ustawieniami! Uruchomcie następnie skrót do aplikacji Origin,jako Administrator! -instrukcja
ANTYWIRUS I INNE APLIKACJE
Wyłączcie celem testowym antywirus, który może blokować uruchomienie/aktywacje gry, szczególnie wrażliwe sąAVG/AVAST, McAfee, Malware-bytes,jak i również programy typu nakładki:Fraps, Msi Afterburner, NZXT CAM, Asus OC itp.jak i programy typuTeamviewer i tak dalej.... Jeśli program mimo wyłączenia, nadal działa w tle, uruchom system w trybieCZYSTEGO ROZRUCHU
Nie zapomnijcie też o wspomnianym wcześniej raporcie dxdiag.
Witam mam ten sam problem po uruchomieniu gierki po jakimś czasie gra się wyłącza , nie pokazują się żadne błędy zrobiłem to co wyżej i nic . Mój dxdiag czy coś z niego wynika ?