Forum Discussion

Pawloo31's avatar
8 years ago

Gra wyłącza się i "freeze"uje" mi cały komputer

Witam,posiadam dziwny problem....Nie mam żadnego błędu.Grając (najczęściej w operacje bf ale tak samo jest na zwykłych serwerach) co jakiś czas dzieje mi się to https://www.youtube.com/watch?v=o-wJ4-eAAWw&feature=youtu.be  2:45 i jedyne co pozostaję to wyłączyć komputer,który jest tak zawieszony,że ledwo mi na to pozwala..

Mój PC:

i5-4460

Nvidia GeForce 960 jetstream 2gb

8 ram

Co się dzieje z tym komputerem?Mam równie wymagające gry i tego problemu nie ma.

6 Replies

• Hej.

Na początek wykonaj poniższe kroki.

• Wyłącz antywirusa oraz zaporę na czas gry.
    • Wyłącz funkcję Origin w grze (możesz zrobić to w ustawieniach aplikacji Origin)
    • Zaktualizuj sterowniki graficzne.
    • Wykonaj reinstalację VC++
  • Pawloo31's avatar
    Pawloo31
    8 years ago

Wyskoczył taki błąd (udało się bez freeze komputera) 

Ale bawiłem się nie raz sterownikami i dalej jest to samo,ten problem występuje jeszcze w paru grach,ale dopiero Battlefield wyświetlił mi error

Zrobiłem wszystko co napisałeś.

• Revan2000s's avatar
    Revan2000s
    Hero+
    8 years ago

Wyczyść także pamięć podręczną Origin.

Następnie naciśnij PPM na ikonę gry w bibliotece gier i wybierz Napraw.

Jeśli te kroki nie pomogą w rozwiązaniu problemu, zajrzyj do TEGO tematu. Nie jest on związany z Battlefieldem ale sam błąd przytrafia się w wielu grach z powodu problemów karty graficznej. Oznacza to, że opisane tam kroki mogą pomóc także tutaj.

• @Pawloo31 - zerknij na poniższy film, pokazujący w jaki sposób wyłączyć funkcję TDR (kiedyś wyłączenie TDR pomogło znajomemu w analogicznych problemach w Crysis 3) poprzez wpis w rejestrze:

Uwaga - nie jest to stricte rozwiązanie problemu, a jedynie jego obejście. Jeśli czysta instalacja nowego sterownika nie rozwiązuje problemu, możesz (na własną odpowiedzialność) spróbować rozwiązania z filmu. Jeśli problem będzie występował w dalszym ciągu (komputer będzie się zawieszał itp.), cofnij zmianę w rejestrze.

PS.

1. Czy podkręcałeś swoją kartę graficzną?

2. Czy w ustawieniach gry masz włączoną opcję "ograniczenie pamięci procesora graficznego"?

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@Pawloo31

Błąd, który zamieściłeś - directx - sprowadza się do błędu sterownika lub wystąpienia nie oczekiwanego wyjątku, gdzie karta graficzna wraz ze sterownikiem nie może przetworzyć żądania od aplikacji. Przydatne kroki na tego typu dolegliwość, znajdziesz poniżej:

USZKODZONE PLIKI ZAPISU/USTAWIEŃ  wyłącz zapisy w chmurze (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) następnie zmień nazwę folderu Battlefield 1 na np. Battlefield 1 kopia, katalog ten znajduje się w bibliotece Dokumenty (%USERPROFILE%\Dokumenty lub %USERPROFILE%\Moje dokumenty) >  Po czym uruchom grę bez zmieniania ustawień!

Uwaga: zapisy gry kampanii mogą zostać utracone

ANTYWIRUS/FIREWALL - Dla celów testowych spróbuj wyłączyć chwilowo oprogramowanie antywirusowe (ochronę w czasie rzeczywistym) -   aby wykluczyć iż AV blokuje uruchomienie gry- opcjonalnie można dodać do wyjątków antywirusa folder Origin C:\Pliki Programów (x86)\Origin oraz folder instalacji gry (domyślnie) Origin Games C:\Pliki Programów (x86)\Origin Games

INFO: Mieliśmy niestety zgłoszenia, że antywirus AVG/Avast czy Mcaffe mogą powodować właśnie taki stan rzeczy

CZYSTY ROZRUCH -  jeśli nie masz pewności czy coś jeszcze może działać w tle spróbuj tzw. czystego rozruchu - INSTRUKCJA - CZYSTY ROZRUCH

INSTALACJA SAMEGO STEROWNIKA GRAFIKI - spróbuj pobrać i zainstalować NA CZYSTO sterownik NVIDIA

PS. W niektórych przypadkach najbardziej stabilną wersją sterownika, okazywała się starsza wersja 378.92

OPCJE W GRZE:

• Przełącz grę na tryb Directx 11 zamiast Directx 12 (Windows 10)
    • Limit klatek w grze np. 60 (opcje zaawansowane)
    • Zredukowanie ustawień graficznych - szczególnie POST Procesy na Średnie (opcje zaawansowane)

Powodzenia! 

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,110 PostsLatest Activity: 24 hours ago