Witam serdecznie, od dłuższego już czasu walczę z problem w BF1. Jeszcze ok. 2 miesięcy temu mogłem bez przeszkód przez całe dnie, płynnie grać w BF'a na wysokich detalach. Niestety jako user z grupy...
Dobra chłopaki, sprawa wygląda tak. Przysiadłem trochę do tematu i znalazłem protezę, która w moim przypadku pomogła. W planie zasilania możecie ograniczyć maksymalny i minimalny stan procesora ze 100% do powiedzmy 75% (tyle u mnie wystarczyło by throttling nie występował). Druga sprawa, możecie poszperać sobie za programikiem ThrottleStop, też pomaga ale tej opcji nie polecam. Łatwo sobie sprzęt zniszczyć jak się go źle ustawi. Reasumując dwa powyższe rozwiązania są tylko protezą na problem, mi to nie wystarczyło. A teraz na salony wchodzi rozwiązanie, dzięki któremu zaśpię jutro do pracy, bo spędziłem w BF1 4h BEZ ANI JEDNEGO DROPA!!!!! Nowa wersja windowsa + beta driver nVidia + kluczowe: wymiana pasty termoprzewodzącej na Gelid Extreme (solidne smarowanie procka i grafy) + czyszczenie ogólne laptopa i problem w końcu z głowy i to bez obniżania mocy czegokolwiek.
Proste i jedyne rozwiązanie by cieszyć się grą prawie jak dawniej. Prawie, bo mimo wszystko z 10-20 fps na podboju od ostatniego dobrze działającego BF1 ubyło, mam wrażenie bezpowrotnie. W każdym bądź razie Windows Creators Update przyczynił się do wzrostu zapotrzebowania na zasoby, wzrostu temperatury i niekontrolowanego throttlingu. Laptop poddany długiemu czasu działania wysokich temperatur sprawił, że stara pasta zużyła się znacznie szybciej.
Macie jeszcze tydzień czasu do oficjalnej wersji Windowsa FCU, zadbajcie o swoje sprzęty i za tydzień widzimy się na ulicach Amenis :eahigh_file: Pozdrowionka chłopaki 😉
PS. Microsoft opublikował nową wersję systemu w programie Insider Preview, gdzie jak donoszą głosy z forum NVIDIA, może ona zawierać właśnie poprawki i optymalizację szykowaną na oficjalną aktualizację systemu.
Thanks to all of you who provided feedback and submitted traces via the Feedback app. We've been reviewing the traces and have identified an issue that we believe is the cause of stuttering in some of the cases that you've reported. We have a fix in the Windows Insider build that flighted to the "Fast" ring this week (build 16273 and above). If you are already an Insider please test it with any app or game you're having this problem with and let us know how it goes. If you want to test it out and you're not an Insider yet you can find instructions on joining the Windows 10 Insider Program here:https://insider.windows.com/en-us/how-to-pc/.
Again, If its works, let us know here - if it doesn't submit another Feedback item using the same steps as above. You're feedback on this change and the Insiders build will help us evaluate the fix so we that can decide if it should be released for the current version of Windows 10.
And thanks again for everyone who provided feedback and traces - we are listening and you're helping us figure it out.
Paul
Paul Aaron"
W skrócie, jak już wspomniałem wcześniej, rozwiązanie (fix) według inżynierów Microsoft zostało zaimplementowane w wersji Insiderbuild 16273 i wyższej. W powyższym komunikacie jest informacja o możliwości sprawdzenia z własnej strony, poprzez zapisanie się do programu Insider. Dla osób, które jednak wolą czekać na oficjalną aktualizację proszę jedynie o cierpliwość i obserwowanie wszelkich newsów odnośnie Fall Creators Update.
Osoby, które miały możliwość przetestowania wspomnianego buildu 16278, bardzo chwalą wydajność, więc jak widzicie Microsoft działa w tym temacie.
PS. Kopię obecnej aktualizacji wrzucam również do ogólnego wpisu na początku wątku dla lepszej widoczności!
Dodałem dwa obejścia oraz informację do mojego wpisu. Dodatkowo w dniu jutrzejszym zostanie wydana najnowsza aktualizacja gry"W Imię Cara", która oprócz nowej zawartości rozwiązuje szereg zgłoszonych błędów.
Nie ma jakiś znaczących zmian poza tym, że jak sie pokaże menu gry to w górnym prawym rogu na poment pokazuję sie to kólko ładowania i wtedy jest przycięcie. Wcześniej tzn do wczoraj tego nie bylo. Da się grać jako tako od jakiegoś czasu i chyba tak po aktualizacji sterowników nvidia. Może to sterowniki są wadliwe? Czekamy na Fall Creators a jak to nie pomoże to nie wiem. Masakra żeby od kwietnia nie rozwiązać problemu
Tak mi się nasunelo ze problemy sie zaczeły z aktualizacja windows KB4020102 z 25 maja do wersji 1703 15063.332. W wersji 15063.296 z 5 maja bd sie grało i spadków nie było. EA_Odix przekaż dalej może to coś rozjaśni. Być może dzięki temu MS dojdzie do tego co zostało zmienione i co powoduje spadki
Chcialem jeszcze sprawdzic dzisiaj jakies strasze sterowniki ale gra wywala blad i od teraz działa na wesji 384.94 z 27 lipca lub nowszych. Na straszych gra nie chce sie uruchomić także porada o straszych sterach nieaktualna :-P
Kriiisu ja mam nieznaczną poprawę ale nie po aktualizacji lecze po kilku trikach. Ściągnij sobie Razer Cortex (apka optymalizuje aplikacje w tle) oraz przy odpalonej grze zmien priorytet na "Powyżej Normalnego". Nie miałem dużo czasu by testować BF :/
Myslalem ze bedzie we wrzesniu bo juz czas przerwac okres niegrywalnosci bf. Po ostatniej aktualce po uruchomieniu gry nie ma dzwieku po chwili jest spadek fps gra sie laduje i pojawia sie dzwiek. Czy bf kiedys zacznie działac prawidlowo i bezproblemowo?
Po dłuższym testowaniu również stwierdzam, że aktualizacja nie wniosła. Dalej dropi FPS. Gra jest nie grywalna. Czuję się oszukany bo gra działa przed kwietniem idealnie na moim sprzęcie. Nie kupię już nic od EA i DICE