[Info] BF V się nie uruchamia albo pojawia się czarny ekran - pomocne kroki
Witam, Zainstalowałem grę Battlefield 5 z płyty i wszystko poszło dobrze. Niestety gdy próbuje odpalić gre, włącza się ona w oknie. Okno jest całe czarne, po chwili w prawym górnym rogu pokazuje się na moment ikonka ładowania a po tym okienko się zamyka bez żadnego powiadomienia. Komputer spokojnie mieści się w minimalnych wymaganiach więc nie wiem jak na to poradzić, proszę o szybką pomoc. Pozdr
Po pobraniu gry próbuję ją uruchomić - nic z tego. Nawet na chwilę nie pojawia się okienko, nie pojawia się również w procesach.
W Origin pokazuje się "trwa uruchamianie Battlefield V - Edycja Specjalna synchronizacja z siecią" następnie aplikacja się minimalizuje, a potem znów pojawia.
Dodaj Origina oraz grę do wyjątków w swoim antywirusie i zaporze.
Wyłącz funkcję Origin w grze.
Zmodyfikuj ustawienia kontroli użytkownika: - Zamknij program Origin oraz grę (tak aby w menedżerze zadań nie był widoczny żaden proces związany z grą lub programem Origin) - W polu wyszukiwania wpisz "Kontrola konta" - Wybierz "Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika" - Przesuń suwak na samą górę, następnie zatwierdź zmiany - Kliknij prawym przyciskiem myszy (PPM) na skrót od programu Origin na pulpicie, wybierz Właściwości i Otwórz lokalizację pliku - Kliknij PPM na zaznaczonym pliku i wybierz Uruchom jako administrator - Jeżeli pojawi się komunikat o wprowadzaniu zmian na dysku - koniecznie go zaakceptuj - Tą samą czynność powtórz ze skrótem od gry - Jeżeli gra uruchomi się, przywróć ustawienia kontroli konta użytkownika do poprzedniej wartości (pierwsze cztery podpunkty)
Wyłącz nakładkę Xbox w ustawieniach aplikacji
W tym celu przechodzimy do menu Start, a następnie wyszukujemy aplikacji Xbox.
Uruchamiamy ją i czekamy na zalogowanie się do naszego profilu. Po włączeniu się aplikacji Xbox należy wejść do opcji za pomocą ikony koła zębatego w dolnym lewym rogu ekranu.
Jeśli problem wciąż pozostanie nierozwiązany, wykonaj także poniższe kroki w podanej kolejności.
W trybie awaryjnym to samo. dodam tylko że proces żżera cały 1 wątek procesora tj 13% uzycie procesora i tak 3s i się wyłącza. Trudno, wiedze żę trzeba wywalic gre, zapomnieć o niej i mozę za 2 lata naprawią ten błąd...
Uruchom ponownie grę również jakoADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folderBattlefield VwDokumentach oraz sama gra powinna uruchomić się w domyślnych ustawieniach!
Sprawdź również czy Twój AV/Firewall nie blokuje uruchomienia gry w tle - również Firewall Windows-owy!!! - artykuł
DX 11 zamiast DX 12 (sprawdź czy czasem gra nie próbuje wymusić do DX 12 - plik w notatniku)
NAPRAW + DEZINSTALACJA
ORIGIN
Odinstalujcie następnie program Origin (nie spowoduje to usunięcie gry ) > Programy i funkcję Pobierzcie najnowszą wersję z naszej strony Zainstalujcie Origin z domyślnymi ustawieniami! Uruchomcie następnie skrót do aplikacji Origin, jako Administrator! - instrukcja
Tryb okienkowy oraz ALT + ENTER (prawy > Właściwości gry> Zaawansowane opcje uruchamiana)
W momencie pojawiania się czarnego ekranu.uruchamiania, wciśnijcie kombinację klawiszyALT + ENTER
Wyłączenie usług jak "AsusGameFirstService" jak i również programy typu nakładki: Fraps, Msi Afterburner, NZXT CAM, Asus OC itp. jak i programy typu Teamviewer i tak dalej.... Jeśli program mimo wyłączenia, nadal działa w tle, uruchom system w trybie CZYSTEGO ROZRUCHU
Nie mam w ogole geforce experience z tego co widze. Wyłączyłem chmury uruchamiam jako administrator i to samo. Gra nie tworzy w ogole nigdzie w dokumentach swojego folderu. Jedynie przychodzi mi na mysł skopiowanie od kogoś z internetu tego folderu. Zauważyłem, ze zmienianie ustawień chmury na wyłączony nic nie daje, bo po restarcie origin dalej mam chmure włączona. Pozostaje sprobować reinstalować origin.
Pomogła reinstalacja klienta origin i wyłączenie chmur, teraz sprobuje wracac z funkcjami po kolei co będzie 🙂
Ja mam podobny problem tylko u mnie czarny ekran pojawia się po ukończeniu mapy i ładowaniu się następnej lub próbie wyjścia do menu. Nie wiem co z tym zrobić próbowałem odinstalowywać naprawiać pliki nic nie pomaga, a dzieje się to losowo nie za każdym razem.