Forum Discussion

Papo550's avatar
7 years ago
Solved

Niskie zużycie karty graficznej, a maksymalne zużycie procesora

Witam.

Tak jak w temacie, robiłem pełno różnych zmian w panelu NVidii, zmiana ustawień w Battlefieldzie, zmiany w zarządzaniu energią, wszystko jest na full, a podczas grania użycie procesora oscyluje w okolicach 80-100%, podczas gdy zużycie karty sięga nawet i 45%. Bardzo rzadko zdarzy się zużycie karty na poziomie 80+%. Czy ma ktoś jakieś rady odnośnie tego problemu ? Wiem, że jest on powszechny i szukałem porad wszędzie ale nic mi nie pomogło naprawić problemu.

Pozdrawiam.

Specyfikacja komputera:

-i5 4460

-Nvidia 1060 6GB

-8GB RAM (dual channel)

-Windows 10 Pro

• Hej,

Domyślam się, że widziałeś już ten temat lecz jeśli nie, wykonaj kroki zaproponowane TUTAJ.

Co do zużycia procesora, tak jak zostało wspomniane w podlinkowanym artykule, najnowsze dodatki do gry zużywają znacznie więcej zasobów procesora i RAMu.

6 Replies

• Właściwie to Twoje CPU jest trochę poniżej minimalnych wymagań. Karta znowu trochę powyżej. Niestety, jak już sam napisałeś, w Battlefieldzie dość często zdarzają się problemy z nadmiernym zużyciem procesora i ciężko znaleźć jakieś wyjście. U mnie na i5-8600 też to zużycie jest dość wysokie. Pytanie czy to zużycie jakoś wpływa u Ciebie na ogólną wydajność? Domyślam się, że tak i, że jest to dość irytujące. Skoro mówisz, że dużo szukałeś to pewnie już większość porad przerobiłeś ale spytam o to, co mnie pomogło na poprzednim procesorze - próbowałeś podwyższyć opcje graficzne? Czasami taki zabieg pozwalał bardziej zmęczyć kartę, a procesor odciążyć.

• Papo550's avatar
    Papo550
    7 years ago

Tak, testowałem na ultra, high, low i nie ma to zbyt dużej różnicy. Zwiększenie skalowania rozdzielczości pomogło mi trochę bardziej obciążyć grafikę, ale dalej w przypadku większej "zadymy" fpsy nagle spadają z 60 do 47 i w takim momencie jedyne co możesz zrobić to przytrzymać spację żeby się odrodzić 🙂

• Revan2000s's avatar
    Revan2000s
    Hero+
    7 years ago

Hej,

Domyślam się, że widziałeś już ten temat lecz jeśli nie, wykonaj kroki zaproponowane TUTAJ.

Co do zużycia procesora, tak jak zostało wspomniane w podlinkowanym artykule, najnowsze dodatki do gry zużywają znacznie więcej zasobów procesora i RAMu.

• Papo550's avatar
    Papo550
    7 years ago

Faktycznie, zrobiłem WSZYSTKO co było tam napisane i dużo mi to dało 🙂 Temat można zamknąć, a dodam jeszcze że sterownik do grafy jakiego używam to 390.65.

• Nic nie poradzisz, ten procesor jest za słaby do BF1 i jedyne co mogę poradzić to wymiana procesora na mocniejszy.

Sam miałem i5-4460 i wiem jakie irytujące są te spadki, szczególnie jak przy jednym punkcie jest dużo graczy i sporo się dzieje to FPS potrafią spaść nawet do 40.

• Papo550's avatar
    Papo550
    7 years ago

Właśnie teraz wszystko działa elegancko. Gram na mapach na 64 graczy, i tylko na niektórych mapach fpsy spadają mi do 50, np Wołga. Bawienia się z tym było dużo, ale koniec końców opłaciło się 🙂 Dziękuję Wszystkim za porady

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,146 PostsLatest Activity: 2 days ago