Forum Discussion

EA_Odix's avatar
EA_Odix
Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
8 years ago

Re: BF 1 Utracono połączenie z sesją/serwerem - wyrzucanie z gry

Witajcie!

Z racji rozmiaru owego wątku, chciałem Was oficjalnie poinformować, iż błąd z utraceniem sesji gry tzw. wyrzucaniem jest badany przez nasze studio i zarejestrowany w oficjalnym bug trackerze.  Zbieramy również zgłoszenia z innych kanałów dotyczące tego błędu w tym EN forum. Na chwilę obecną jednak, problem jak już zostało wspomniane, sprowadza się głównie do sterownika grafiki lub błędnie skonfigurowanej sieci lub co prywatnie u mnie się zdarzyło, problemem sprzętowym czyli uszkodzony router

W poprzednim moim poście zebrałem rozwiązania, które zostały przez niektórych sprawdzone i zadziałały więc dla osób zmagających się z tym problemem radzimy raz jeszcze o wypróbowanie poniższych opcji:

• Zmniejszenie ustawień w samej grze na niskie i próba włączenia/wyłączenie Directx 12 - co podziała. Osobiście radzę również zablokowanie ilości klatek do 60 w opcjach zaawansowanych

• W ustawieniach gry wyłączcie opcje V-Sync - Synchronizacja Pionowa

•  NVIDIA próbę użycia starszej wersji sterownika w wersji 378.78 lub nowszej - najlepiej wykonać tzw.czystą instalację, instalując tylko sterownik NVIDIA i PhysX!

• Reset ustawień gry:

• Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie  (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) 
    • Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
    • Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ) 
    • Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
    • Wyłącz Origin w grze dla BF 1 (Właściwości gry) 
    • Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach!  
  • Otwarcie portów: TCP ==> 80 i 443 and UDP ==> 3659 i 14000 

• Użycie Publicznych adresów DNS - instrukcja

• Próba ustawienie Wysokiego Priorytetu (High Priority)  w procesach (Menadżer Zadań) dla procesu BF1.exe

• Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności dla BF1.exe w Panelu Sterowania NVIDIA 

• NOWE KONTO ADMINISTRATORA - instrukcja

• Wyłącz GAME MODE - jeśli korzystasz z Windows 10, wyłącz:

Oraz zaznacz aby wyłączyć Pełnoekranową Optymalizację dla aplikacji bf1.exe w lokalizacji katalogu gry C:\.......Origin Games\Battlefield 1

Następnie ustaw poniższe opcje we właściwościach bf1.exe

• Z katalogu samej gry C:\.......Origin Games\Battlefield 1\__Installer\vc zainstaluj/napraw raz jeszcze pakiet pakiet vc++ z folderu vc2013

• Sprawdź również stronę producenta płyty głównej czy nie ma jakiś nowszych sterowników typu AUDIO (Realtek Audio drivers) , LAN itp. pod Twoją płytę główną. Radzimy o niekorzystanie ze sterownika Nvidia High Definition Audio, który jest instalowany wraz ze sterownikiem grafiki NVIDIA.

• Dodanie do wyjątku w Windows Defender bf1.exe oraz bf1 trial.exe - potwierdzone przez alaxo902 (dzięki za informację) ⭐

"Prawdziwym sprawcą problemu był Windows Defender.. a dokładniej opcja 'kontroli dostępu do folderu' w zakładce:
    Zapora i ochrona sieci -> ustawienia powiadomień zapory -> ustawienia ochrony przed wirusami ->kontrolowany dostęp do folderu.

Wystarczy dodać do wyjątków aplikację bf1.exe oraz bf1 trial. exe bądź wyłączyć tą opcję i po problemie 🙂. "

Dodatkowo NVIDIA wraz z Microsoftem bada zgłoszenia graczy odnośnie problemów po aktualizacji Creators Update z zacinaniem i niskimi klatkami co możliwe, iż również w jakimś stopniu jest związane z problemem, który u Was występuje. Dlatego prosimy o cierpliwość i jeśli otrzymamy jakieś nowe informację bądź dodatkowe obejście, nie omieszkamy się nimi podzielić w tym wątku!

(edit: aktualizacji wpisu o nowe kroki)

10 Replies

• sorry odix mam dwie wersje internetu ,i na oby dwóch to samo mam poprostu dosc chyba cas zmienic gre,choc bfa kocham 

• Spróbujcie ostatecznie sformatować główny dysk na innym kompie i wgrajcie na nowo windowsa i grę ale nie przeinstalować tylko całkowicie format,
    Mi to pomogło 😃
  • Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago

Nie trzeba nic formatować.. to zawsze jest ostateczność- wywieszenie białej flagi na znak poddania się :P.

Od ostatniej aktualizacji gry Battlefield 1 borykałem się z dwoma problemami, jakie zafundowała mi gra.
    Podczas uruchamiania gry każdorazowo wyświetlane było okno kalibracji ekranu, barw itd. oraz automatycznie włączana była kampania wraz z pierwszymi cut scenkami..
    Drugim problemem był komunikat w zakładkach gra online, żołnierz oraz sklep o utracie połączenia z serwerami EA...
    Wiele godzin przesiedziałem buszując po forach a później 'wisząc' na słuchawce z ludźmi z działu technicznego oraz na końcu panią Ekspertką Aliną P. 🙂.

Po drodze przerabiając wszystkie opcje restartów routera, reinstalacji gry, zabawy z portami, wszystkim co było tu wymieniane.. 
    Doraźnym rozwiązaniem było utworzenie nowego konta z uprawnieniami administratora.. które rozwiązywało problem.. ja ucieszony zadowoliłem się tym w pierwszych chwilach.. ale coś nie dawało mi spokoju..

Prawdziwym sprawcą problemu był Windows Defender.. a dokładniej opcja 'kontroli dostępu do folderu' w zakładce:
    Zapora i ochrona sieci -> ustawienia powiadomień zapory -> ustawienia ochrony przed wirusami ->kontrolowany dostęp do folderu.

Wystarczy dodać do wyjątków aplikację bf1.exe oraz bf1 trial. exe bądź wyłączyć tą opcję i po problemie 🙂. 

W moim wypadku pomogło więc wracam do gry.. trzymajcie się i powodzenia 😉!

• Witam
    Być może innym graczom to pomogło, niestety przerabiałem tą opcjie i każde inne, czasem po przejściu na inne sterowniki dwa dni mialem spokoj a jednak wracało.
    Możliwe że u Ciebie też się powtórzy, mi pomógł całkowity format dysku i pobranie gry na nowo .
    Jak do tej port wszystko śmiga super, podejrzewam że z formatem pozbyłem się chochlika a już za dużo mi bylo szukania przyczyn, pozatym format i wgranie na nowo wszystkiego nie jest takie straszne i rozumiem że niektórzy mają wiele programów zainstalowanych, taki gruntowny porządek czasami pomaga i często jest tak że wielu programów od dawna nie używamy a zalegają na dysku, oczywiście każdy sposób dobry aby zakończył się powodzeniem 😃 pozdro.
  • EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@alaxo902 

Wielkie dzięki za podzielenie się rozwiązaniem, które u Ciebie pomogło. Dodałem oczywiście to obejście do listy kroków oraz oznaczyłem cały wpis, jako rozwiązanie, dla lepszej widoczności!

Pozdrawiam serdecznie ⭐

• KapitanCzarny268's avatar
    KapitanCzarny268
    Rising Hotshot
    8 years ago

EA_Odix dlaczego oznaczyłeś ten temat jako rozwiązany skoro ja dalej mam ten problem?

• InFRiT-ONE's avatar
    InFRiT-ONE
    7 years ago

Też u mnie nic nie działało.

Użyłem Publicznych adresów DNS, ale wpisałem je z poziomu ustawień routera.

Od tamtej chwili nie mam żadnych problem związanych z utraconym połączeniem.

Mam nadzieje, komuś pomogłem, bo sam borykałem się z tym od bardzo dawna.

• Czyli od 2017 roku nic się nie zmieniło? Po co mam kupować gry od EA jak każdy Battlefield ma u mnie ten problem i nie pomagają żadne sztuczki z postu powyżej. Dlatego kupuje call of duty, place to ma działać a nie szamańskie rytuały trzeba pół godziny przed meczem robić, bo EA nie potrafi porządnie własnej gry wydać? Ale po pieniądze do naszych kieszeni EA już nie wstydzi się sięgać. Mam ten sam problem w Bf1, bf5 i BF4 i nie ważne że te gry są stare, z najnowszą się nie podpisaliście i nawet szkoda mi tych 20 złotych na najnowszą cześć. nie po to człowiek płaci za grę żeby ona nie działała, szczególnie że EA dalej te tytuły wspieram. Mam jeszcze zaporę wyłączać, zaporę mam po to w komputerze żeby mi się ruscy nie wbijali na konto. A takie rzeczy dzieją się w origin przepraszam eaapp w momencie jak zaporę się wyłączy. To ja chcę zwrotu za gry, za premium które placilem, nieważne że mam ponad 1000 godzin i kupiłem kilka lat temu, nie mogę grać to chce moje pieniadze mieć spowrotem, całe EA żyje i prosperuje dzięki nam, klientom więc wasze gry mają * działać. Dlatego Dziękuję za współpracę sami tracicie swoich klientów. EA GAMES TAKE YOUR MONEY AND GIVE YOUR A *.