Forum Discussion

Re: Gra nie chce się włączyć

Jakiego masz windowsa ? I czy masz service pack 1 zainstalowanego jeżeli to jest win 7

11 Replies

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    9 years ago
    Approved

Mam  windows 7 z service pack 1

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    9 years ago

@goldi203 Witaj!

W momencie gdy zmieniłeś komponenty komputera, plik ustawień gry wciąż może mieć zapisaną starą konfigurację dlatego spróbuj:

1. Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie  (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) 
    2. Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
    3. Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ) 
    4. Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
    5. Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach oraz sama gra powinna wystartować!  🙌

Podobny przypadek mieliśmy w tym wątku.

Powodzenia!

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    9 years ago
    Approved

Nowy folder w dokumentach się otworzył jednak gra w dalszym ciągu nie chce wystartować i pojawia się ten sam błąd.

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    9 years ago

@goldi203 Cześć

Możliwe, że problem leży po stronie samego sterownika (pliki zawierają informację dla gry o posiadanej karcie graficznej) dlatego spróbuj:

AMD Czysta Instalacja:

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Clean-Uninstall-Utility.aspx 

Może, to zabrzmi śmiesznie,  ale sprawdź proszę również z tyłu obudowy czy aby na pewno monitor jest podłączony z kartą graficzną a nie z płytą główną (intel hd).

Pomocne oczywiście może być przeinstalowanie samej gry plus wyczyszczenie pamięci podręcznej Origin

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Monitor jest podpięty pod kartę graficzną. Próbowałem wszystkiego i gra dalej nie chce się włączyć i wyskakuje ten sam komunikat. Przeinstalowałem grę ale przed wasza ostatnią wiadomościa i nie wiem czy próbować raz jeszcze.

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Jakieś pomysły ?

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@goldi203 Hej!

Ten błąd jest na 99% związany z wykrywaniem karty przez grę na podstawie plików sterownika. Dlatego spróbuj raz jeszcze czystej instalacji sterownika AMD. Pomocne w tym może być również użycie (na własną odpowiedzialność) programu DDU do czyszczenia pozostałości po sterowniku. 

Z dodatkowych obejść (również na własną odpowiedzialność) możesz również spróbować ominięcia sprawdzania karty/sterownika przez grę:

• Udaj się do C:\windows\system32\ 
    • Odszukaj pliku o nazwie atiadlxx.dll i zmień jego nazwę np. na atiadlxx_old.dll 
    • Po zmianie spróbuj raz jeszcze uruchomić grę.

Jak już wspomniałem zaproponowane kroki są przeznaczone dla bardziej zaawansowanych użytkowników, dlatego robicie je na własną odpowiedzialność!

Powodzenia 🤞

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Wszedłem w system 32 i zmieniłem nazwę tego pliku tak jak mi poradziłeś i coś to dało. Nie wyświetla mi się już błąd że mam za słabą kartę graficzną. Gra odpala się w oknie, ale po 3 sekundach czarnego ekrany wyskakuje komunikat że program bf1 przestał działać. Czy mam robić tą czystą instalacje sterownika lub spróbować użycz tego DDU ?

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Odinstalowałem sterowniki według tego co mi podesłaliście i zainstalowałem na nowo z orginalnej płyty. Następnie zmieniłem nazwę pliku w systemie 32 i gra dalej nie chce się włączyć.

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

O dziwo pomogło zainstalowanie sterowników z neta. Dziękuje panu SylwesterSpalony oraz EA Odix za pomoc w rozwiązaniu problemu i uczestniczenie w konwersacji.