Dzisiaj mam już konkretne informacje. Kierując się następną radą od EA_Kuba, zainstalowałem Proton VPN (free). Ale najpierw jedna uwaga. Kiedy włączyłem ap EA to nie mogłem wejść w bibliotekę gier i na środku była informacja, w żółej ramce, że ładowanie trwa znaczniej dłużej niż zazwyczaj i na stronie głównej wyświetlały się też jakieś całkiem inne rzeczy, których wcześniej nie było. Więc wyłączyłem ap EA i wyłączyłem VPN. Ponownie włączyłem ap EA, z wyłączonym VPN, i wszystko było już ok. Wszedłem na serwer gry i był wysoki ping. Włączyłem VPN i oczywiście rozłączyło mnie z grą, gdyż został zmieniony serwer. Więc kliknąłem w grze połącz z siecią, załadowało przegladarkę serwerów. Wszedłem do gry i miłe zaskoczenie. Ping był dobry i był dobry cały czas kiedy grałem, czyli dwie godziny. Na koniec grania, wyłączyłem VPN i wszedłem ponownie na serwer gry, żeby zobaczyć jaki jest ping i był oczywiście wysoki. Jeszcze jedna uwaga o Proton VPN, korzystałem z wersji free, więc tu ma się dostęp to serwerów o słabej jakości, korzystałem z serwera z Holandii. W dzień, kiedy ping jest w grze bardzo dobry, sprawdziłem jaka jest różnica w pingu, na tym serwerze z Holandii a tym który wybiera operator sieci(?), więc na tym od operatora jest średnio ping 30 a na tym z Holandii ping 49. Ale ten serwer z Holandii wypada o wiele lepiej wieczorem, gdyż ping miałem dobry, w granicach od 45-59 a najczęściej był 50. Natomiast bez VPN to ping w granicach 70-90, najczęściej 76, Więc różnica istotna i mało tego, z VPN gra jest płynniejsza. Więc skoro w darmowej opcji VPN jest lepiej, to tym bardziej powinno być lepiej w wersji płatnej. Tydzień potestuję wersję free, żeby dokładniej poobserwować, czy nadal będzie tak dobrze z VPN i może potem wykupię na miesiąc wersję płatną, żeby sprawdzić czy będzie jeszcze lepiej.
EA_Kuba, mam teraz do Ciebie pytanie, proszę odpowiedz mi, skoro już wiadomo, że z VPN nie ma problemu z wysokim pingiem i nawet gra jest płynniejsza, czy to znaczy, że mój dostawca sieci coś pozmieniał miesiąc temu u siebie i dlatego taki problem wyszedł z pingiem? I jeszcze jedno pytanie, czy mogę korzystać bez obaw z VPN, w tym sensie, czy EA Javelin anticheat nie będzie tego traktować jak coś niedozwolonego, żebym bana nie dostał?