Forum Discussion

3450deed2176b478's avatar
3450deed2176b478
Seasoned Novice
3 months ago

Problemy po ostatniej aktualizacji (Dragon Age Veilguard)

Witam,
Po ostatniej aktualizacji (21.11) mam problem z ciągłym zawieszaniem się gry. Nie mogę ukończyć gry, ponieważ za każdym razem, gdy próbuję poruszyć moją Rook, gra się zawiesza i wszystko, zwłaszcza kamera, zaczyna wariować, co uniemożliwia grę. Wcześniej pomimo grania na minimalnych wymaganiach gra chodziła płynnie i nie było żadnych problemów.
Poza tym moja Rook nadal powraca do swojego domyślnego wyglądu za każdym razem, gdy uruchamiam grę i wczytuję zapis. Ostatni patch miał naprawić błędy, ale w moim przypadku tylko pogorszył grę do tego stopnia, że ​​nie mogłem grać.

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 months ago

@3450deed2176b478  napisał/a:

(...) Wcześniej pomimo grania na minimalnych wymaganiach gra chodziła płynnie i nie było żadnych problemów.
    Poza tym moja Rook nadal powraca do swojego domyślnego wyglądu za każdym razem, gdy uruchamiam grę i wczytuję zapis. Ostatni patch miał naprawić błędy, ale w moim przypadku tylko pogorszył grę do tego stopnia, że ​​nie mogłem grać.

Hej @3450deed2176b478 

Zakładam, że Twój PC spełnia wszystkie wymagania minimalne do prawidłowego działania gry. Jeśli tak to w pierwszej kolejności sprawdź aktualizacje systemu i pobierz najnowsze sterowniki dla swojej karty graficznej.

Dodatkowo czysty rozruch może poprawić wydajność.

Czy grając inną postacią obserwujesz ten sam problem?

• 3450deed2176b478's avatar
    3450deed2176b478
    Seasoned Novice
    3 months ago
    @EA_Kalina Hej,
    dzięki za odpowiedź, niestety podane przez Ciebie rozwiązania nie pomogły, wszelkie aktualizacje i sterowniki są najświeższe, czysty rozruch również nie pomógł. Gra nadal się zacina przy najmniejszym ruchu myszki i kamera wariuje tak, że nie jestem w stanie dokończyć rozgrywki.
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 months ago

Hej @3450deed2176b478 

Dzięki za wykonane dotychczas kroki. 

Do Twojego laptopa podłączony jest zewnętrzny monitor - na czas wykonywania poniższych kroków odłącz go z portu HDMI. Aktualnie głównym urządzeniem do przetwarzania grafiki na Twoim komputerze jest zintegrowana karta graficzna komputera Intel(R) UHD Graphics 630, a dedykowana karta jest "dodatkowa". Zanim odwrócimy tę sytuację pobierz najnowsze sterowniki dla Twojej karty graficznej stąd (sterowniki aktualnie zainstalowane są z lipca i mogą powodować problemy).

Po instalacji sterowników ustaw swoją dedykowaną kartę graficzną jako główny procesor graficzny: 

Jak zmienić ustawienia grafiki NVIDIA Optimus - Acer Community

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierz Panel sterowania NVIDIA.
    2. Wybierz opcję Zarządzaj ustawieniami 3D.
    3. Kliknij Ustawienia globalne. Uwaga: Aby zmienić ustawienia dla pojedynczego programu, wybierz Ustawienia programu zamiast Ustawienia globalne.
    4. Wybierz preferowany procesor graficzny. Auto-Select - Zapewnia równowagę pomiędzy wydajnością a oszczędnością energii. Wysokowydajny procesor NVIDIA - zapewnia optymalną wydajność. Zintegrowana grafika - zapewnia optymalną oszczędność energii.
    5. W sekcji Ustawienia można dostosować ustawienia każdej funkcji do swoich potrzeb.
    6. Kliknij przycisk Apply, aby zapisać zmiany.

Następnie wyłącz komputer, podłącz ponownie monitor, uruchom komputer i grę.

Miej na uwadze, że Twój komputer nie spełnia minimalnych wymagań gry pod względem posiadanej pamięci RAM. 

About Dragon Age Dyskusja o serii

Odwiedź fora i porozmawiaj ze społecznością o swojej podróży przez świat Dragon Age od BioWare.294 PostsLatest Activity: 10 days ago