Forum Discussion

_Chonki_5's avatar
_Chonki_5
Seasoned Newcomer
2 months ago

Problem z freezami gry

Cześć,

od​‍​‌‍​‍‌ bardzo dawna męczę się z F1 25, która podczas wyścigu wystepuje freez. Freezy objawiają się tak, że obraz stoi, dźwięk znika, sterowanie przestaje działać i muszę zamykać F1 25 Menedżerem zadań. Freezy potrafią przytrafić się w różnych momentach podczas wyścigu. Czasami po dwóch okrążeniach, a czasami i po trzydziestu. Jednak problem występuje wyłącznie podczas wyścigu. Time Trial oraz menu działają bez problemu.

Specyfikacja PC:

RTX 3070 Ti

Ryzen 5800X

32 GB RAM

Windows 11

Kierownica FR-TEC FR-Force (Force Feedback Wheel)

Zrobiłem czystą instalację sterowników do karty graficznej NVIDIA poprzez usunięcie ich za pomocą DDU w trybie awaryjnym. Próbowałem również wielu wersji sterowników, zarówno starszych, jak i najnowszych, bez żadnej poprawy.

Usunąłem folder hardwaresettings znajdujący się w Documents/My Games/F1 25. Gra tworząc go ponownie nie rozwiązała problemu. Przywróciłem także domyślne ustawienia sterowania w grze. Sprawdzałem też spójność plików gry na Steamie, usuwałem cache i inne lokalne dane, które mogły powodować błędy. Problem jednak wciąż nie ustępuje. Kierownica FR-TEC działa u mnie w trybie D-INPUT. Oprogramowanie od producenta jest w stanie rozpoznać kierownicę i Windows również ją widzi bez problemów. Nie mam u siebie podpiętych dodatkowo żadnych padów pod komputer. Usunąłem też wszystkie stare i ukryte urządzenia XINPUT oraz wszystkie urządzenia usunięte przez systemy, które mogły zostać użyte do innych padów lub gamepadów. To nic nie dało — freezy nadal się zdarzają. Próbowałem również zmieniać ustawienia graficzne, DLSS, FG, rozdzielczości, jakości grafiki również nie mają wpływu na problem. Komputer nie przegrzewa się. Wykonałem również pełną diagnostykę sprzętu, oraz ​‍​‌‍​‍‌sterowników

2 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej _Chonki_5​ 

Najpierw zamknij grę i odłącz kierownicę, uruchom ponownie komputer i spróbuj wejść w wyścig tylko na klawiaturze, żeby sprawdzić, czy freezy nadal się pojawią. Jeśli nie, podepnij kierownicę już po uruchomieniu gry, żeby wymusić jej ponowną inicjalizację. Kolejna rzecz to wyłączenie wszelkich nakładek w tle, jak Xbox Game Bar lub GeForce Experience, bo potrafią zawiesić wejście w trakcie wyścigu. Warto też raz odświeżyć całą sesję – restart PC i ponowne uruchomienie gry bez innych urządzeń USB podłączonych w tym czasie.

Jeśli freezy pojawią się nawet bez kierownicy, daj mi proszę znać – wtedy poproszę o DxDiag.

• _Chonki_5's avatar
    _Chonki_5
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

Zrobile tak i dalej mam ten problem probowalem tez zmieniac wersje dxdiag ale nie pomoglo to 

Featured Places

Node avatar for F1® Dyskusja o serii

F1® Dyskusja o serii

Dołącz do innych graczy, którzy rozmawiają o klasycznych grach F1® tutaj.Latest Activity: 4 days ago
266 Posts