Forum Discussion

armichal's avatar
2 years ago
Solved

Brak połączenia z serwerem EA

Witam,

mam nową konsolę PS 5, podłączoną do internetu (światłowód) i w grze EA 24 wyrzuca mi ciągle błąd połączenia z serwerami EA. Czy coś trzeba jeszcze włączyć w grze czy to jakiś ogólny problem albo powinienem przestawić coś na routerze? (mam wlączonego firewalla na poziomie średnim).

• Okno logowania do konta EA pojawia się przy pierwszym łączeniu kont i w późniejszym czasie każda gra EA automatycznie wykrywa dane konta EA.

Możesz oczywiście w każdym momencie odświeżyć dane swojego profilu EA (np. zmiana hasła, włączenie weryfikacji logowania) na stronie profilu TUTAJ.

Podsyłam także dalsze zalecenia:

- spróbuj tymczasowo zmienić poziom ochrony firewalla 

- sprawdź działanie gry w czasie, kiedy zamiast połączenia kablem Ethernet korzystasz z Wi-Fi (w ramach testu a nie polepszenia jakości)

- sprawdź oprogramowanie sprzętowe routera

Spoiler
    Aktualizacje oprogramowania sprzętowego mogą pomóc w rozwiązaniu problemów z routerem i z siecią. Wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.  W zależności od routera może to być zaawansowana technicznie zmiana, więc zachowaj ostrożność.

- wypróbuj inny system nazw domenowych (DNS)

Spoiler

Twój operator Internetu (ISP) przekłada adresy internetowe ze zrozumiałych dla ludzi (np. help.ea.com) na zrozumiałe dla komputerów (ciąg cyfr) za pomocą czegoś w stylu odwrotnej książki telefonicznej zwanej systemem nazw domenowych.

Jeśli coś jest nie tak z DNS, z którego korzystasz, możesz mieć ogromne problemy z połączeniem internetowym.

Zmiana na inny DNS to techniczna sztuczka, która może pomóc ci, jeśli twój DNS zawodzi.

Oto kilka darmowych opcji, jeśli chcesz dokonać zmiany:

EA nie jest właścicielem i nie prowadzi Google DNS ani Open DNS i nie może w żaden sposób modyfikować ich stron ani używanych przez nie systemów. Użytkownik korzysta z tych stron i ich serwerów DNS na własną odpowiedzialność.

- zauważyliśmy też, że część graczy może grać cały mecz bez utraty połączenia, po odblokowaniu portów w ustawieniach routera. 

Spoiler
    To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Witryna Port Forward, choć nie jest witryną EA, jest ogólnie dość solidnym miejscem do sprawdzenia i upewnienia się, że masz otwarte odpowiednie porty dla wszystkich gier, w które grasz. Porty dla EA SPORTS FC™ 24  znajdziesz tutaj.

3 Replies

• armichal's avatar
    armichal
    2 years ago

Hej @EA_Kalina,

podsyłam zdjęcie z komunikatem. W innych grach nie mam problemu z połączeniem online, konsola jest podłączona do Internetu po kablu światłowodowym, więc to nie jest problem netu. Połączyłem też konta PS i EA (na oddzielnym komputerze). Jedyne z czego zdałem sobie sprawę to to że nie miałem ekranu logowania do EA na konsoli podczas pierwszego uruchomienia gry. Można go jakoś wywołać z poziomu gry FC 24?

Sprawdziłem też listę błędów na konsoli - nie ma tam niczego dot. łączenia z serwerami EA.

Czy jest możliwe że router nie przepuszcza? (mam ustawioną zaporę o średnim poziomie na routerze)

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Okno logowania do konta EA pojawia się przy pierwszym łączeniu kont i w późniejszym czasie każda gra EA automatycznie wykrywa dane konta EA.

Możesz oczywiście w każdym momencie odświeżyć dane swojego profilu EA (np. zmiana hasła, włączenie weryfikacji logowania) na stronie profilu TUTAJ.

Podsyłam także dalsze zalecenia:

- spróbuj tymczasowo zmienić poziom ochrony firewalla 

- sprawdź działanie gry w czasie, kiedy zamiast połączenia kablem Ethernet korzystasz z Wi-Fi (w ramach testu a nie polepszenia jakości)

- sprawdź oprogramowanie sprzętowe routera

Spoiler
    Aktualizacje oprogramowania sprzętowego mogą pomóc w rozwiązaniu problemów z routerem i z siecią. Wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.  W zależności od routera może to być zaawansowana technicznie zmiana, więc zachowaj ostrożność.

- wypróbuj inny system nazw domenowych (DNS)

Spoiler

Twój operator Internetu (ISP) przekłada adresy internetowe ze zrozumiałych dla ludzi (np. help.ea.com) na zrozumiałe dla komputerów (ciąg cyfr) za pomocą czegoś w stylu odwrotnej książki telefonicznej zwanej systemem nazw domenowych.

Jeśli coś jest nie tak z DNS, z którego korzystasz, możesz mieć ogromne problemy z połączeniem internetowym.

Zmiana na inny DNS to techniczna sztuczka, która może pomóc ci, jeśli twój DNS zawodzi.

Oto kilka darmowych opcji, jeśli chcesz dokonać zmiany:

EA nie jest właścicielem i nie prowadzi Google DNS ani Open DNS i nie może w żaden sposób modyfikować ich stron ani używanych przez nie systemów. Użytkownik korzysta z tych stron i ich serwerów DNS na własną odpowiedzialność.

- zauważyliśmy też, że część graczy może grać cały mecz bez utraty połączenia, po odblokowaniu portów w ustawieniach routera. 

Spoiler
    To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Witryna Port Forward, choć nie jest witryną EA, jest ogólnie dość solidnym miejscem do sprawdzenia i upewnienia się, że masz otwarte odpowiednie porty dla wszystkich gier, w które grasz. Porty dla EA SPORTS FC™ 24  znajdziesz tutaj.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,660 PostsLatest Activity: 6 months ago