Drastyczne spadki klatek na sekundę, lagi i rwanie animacji
Mam problem z grą EA FC 24. Kupiłem grę w edycji Ultimate za ponad 420 złotych. Pobrałem wstępnie a dziś uruchomiłem po raz pierwszy. Mój sprzęt : Windows 10 Nvidia RTX 3070 (posiadam najnowszą w...
Kolejny problem, bardzo utrudniający grę, to opóźnienia w grze online.
W poprzednich edycjach takie opóźnienia powodowały hmmmm zwolnienia, przycięcia, a w tej edycji pojawia się przeskok akcji na boisku z np. środka boiska do pola karnego i super szybkie przyspieszenie biegu wszystkich zawodników. Tak jakby na pilocie w TV włączyć przewijanie na podglądzie.
Do tej pory byłem pewny, że powodem ścin jest ustawienie FPS/Hz i kilka innych drobnych rzeczy. Dziś jestem pewny na 200%, że moje ustawienia gry i systemu, pozwalają grać płynnie.
Powodem tego jest formatowanie dysku i instalacja nowego systemu Windows, który wykonałem w ubiegła niedzielę. Powtórzyłem poniższe kroki i ponownie gram bezstresowo 😉
Zainstalowałem Windows 11 Pro wersja: 22H2 kompilacja: 22621.2428
CPU i9-9900K GPU GeForce RTX 3070 MSI Gaming TRIO RAM 64GB (tak dużo dla edycji wideo, a nie samej gry)
Tutaj bardzo ważna sprawa - monitor to 3K - bardzo obciąża GPU, choć mogło by się wydawać, że to tylko trochę więcej niż FullHD.
1-instalujemy Windows 2-przy pierwszym wejściu na pulpit odłączamy internet(wtyczka) żeby nie pobierało automatycznie sterowników 3-pobieramy najnowsze sterowniki do GPU i program DDU do odinstalowania sterowników GPU
SUPER ważna sprawa - NIE instalujecie dodatkowego programu NVIDIA Experience Gdy ten program działał mi w tle, albo np. mierzyłem nim FPSy(nakładka w grze), miałem takie ściny w grze, że nie dało się na to nawet patrzeć .. Instalujecie tylko sterowniki NVIDIA.
Zainstalujecie nim wszystkie najnowsze, pozostałe sterowniki w systemie.
8-Teraz przechodzimy do ustawień monitora. Ja mam monitor 144Hz i funkcje FreeSync.
Najpierw włączamy w monitorze FreeSync, a następnie , na pulpicie klikamy prawoklik i wybieramy Panel Sterowania Nvidia. Tam szukamy (na dole) Wyświetlanie-Konfigurowanie Funkcji G-Sync. Możemy tam wybrać G-Sync COMPATIBLE. Wybieramy. Dodatkowo zaznaczamy Wybierz dla trybu pełnoekranowego
To by było na tyle. Teraz czas na ustawienia w FC24.
9-Robicie to co widzicie na screenie podkreślone na czerwono, ale pozostałe ustawienia metodą prób i błędów. Może po prostu macie mniejszą rozdzielczość monitora, więc np. z średnich będziecie mogli wejść na ustawienia wysokie.
NIE ZAPOMNIJCIE potwierdzic ustawień przyciskiem na padzie !!!!!!! Po zmianie ustawień RESTART gry !!!
Podsumowując - gra nie jest do końca optymalnie zoptymalizowana pod PCty. Mimo dobrej karty, nie mogę poszaleć z grafiką. Jedyna zmiana na plus, to taka że w Fifa 23 nie mogłem zagrać w ogóle ! 😉
I na koniec ten przycisk, o którym kiedyś zapominałem : (ja gram na PC z emulatorem pada, dlatego możecie to mieć na innym przycisku)