Forum Discussion

Egipcjanin's avatar
3 years ago
Solved

Drastyczne spadki klatek na sekundę, lagi i rwanie animacji

Mam problem z grą EA FC 24. Kupiłem grę w edycji Ultimate za ponad 420 złotych. Pobrałem wstępnie a dziś uruchomiłem po raz pierwszy. 

Mój sprzęt :

Windows 10

Nvidia RTX 3070 (posiadam najnowszą wersję sterowników do GPU)

i9 10900F

32 GB RAM

SSD 1 TB

Gra potwornie laguje, nie da się komfortowo grać, gdy rozgrywka przechodzi do zbliżenia na postacie zawodników liczba klatek na sekundę skacze pomiędzy 5 a 120 ...

Podobne, lecz mniejsze skoki pojawiają się podczas rozgrywki w meczu. Strach rozpoczynać grę online, gdyż w tej sytuacji nie jestem w stanie z nikim rywalizować ... Jak to naprawić ? 

@EA_Pulsar 

@EA_Kalina 

@EA_Kuba 

• CM edit:

OZNACZONE JAKO ROZWIĄZANIE DLA ZWIĘKSZENIA WIDOCZNOŚCI.

Kilku osobom w tym wątku pomogły zmiany ustawień gry, według wskazówek @Leone1920. Zajrzyjcie do jego wpisu w części ==EDYCJA KOMENTARZA===

Kolejny raz oddajecie gniot zamiast gry.

Ten sam problem z przycinaniem gry miał miejsce w wersji 23.

Piłkarz bez piłki porusza się normalnie, gdy ma piłkę przy nodze, obraz przycina. Wygląda to mniej więcej jakby był wyświetlany w 25fps.

Ostrzegam wszystkich przed zakupem tej gry na PC. 

RTX 3070, i9-9900k

==========EDYCJA KOMENTARZA=========================

UWAGA ! ONI TO ZROBILI ! 

Jednak działa ! 

Nie jest to logicznie wytłumaczalne, ale działa ...

Mam monitor widescreen 21:9 ustawiony na 144Hz przy rozdzielczości 3440x1440

Tak jak wyżej pisałem - RTX 3070, i9-9900k, 64GB RAMu (do edycji wideo)

W ustawieniach gry zmieniłem na 120Hz i 120fps. Gra chodzi płynnie. Na tą chwilę mam ustawioną jakość na ŚREDNIE. 

Czyli jednak w edycji 23 zabrakło tego ustawienia Hz osobno z FPS. 

I co ważne - synchronizacja pionowa musi być włączona.

Dodatkowo mam w monitorze włączony na ten moment G-Sync Compatible. 

44 Replies

• Witam, mam problem z mikro ścinkami które występują w trakcie gry co jakiś czas. Obojetnie czy to w polu karnym czy na srodku boiska. Przy stałych fragmentach gry wszystko wygląda jak 10fps. Mój komputer spełnia minimalne wymagania

gpu rtx 3060 12gb

cpu i5 12400f 

• lepsterkox's avatar
    lepsterkox
    2 years ago
    @lepsterkox Chcialbym jeszcze dodac, ze co jakis czas gra sie freezuje, slcyhac dzwieki ze mecz trwa dalej ale na monitorze jest scinka ktora nie chce przez dluzszy czas sie naprawic. Napewno trwa ta scinka ponad 2min
  • Greg2327's avatar
    Greg2327
    Rising Veteran
    2 years ago
    @KolejorzLPH Z pewnością Ea sports Fc25 będzie super dopracowane jak co roku. Tutaj już umarł w butach, przecież pracują nad kolejna wersją :D

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,665 PostsLatest Activity: 7 months ago