Forum Discussion
Hej @uodvncmjguo8 @bielupro @MartinezPolaxe12 @Grzelaczki
Poproszę Was o przesłanie pliku DxDiag.
- 2 years ago
Witam
Podzielę się z wami moimi doświadczeniami z FC24 - gram na abonamencie miesięcznym play w ea app. Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Do rzeczy.
Moja konfiguracja PC:
Asrock z75 pro3
16gb RAM DDR3
I5 2500K podkręcony do 4.4Ghz
Asus GTX 1070 Turbo 8gb
(Wcześniej MSI GTX 970 4gb)
UEFI i stan bezpiecznego rozruchu obowiązkowe.
Gra w rozdzielczości hd na średnich 60 fps. Na gtx 970 podobnie tylko kibice i renderowanie na niskich.
Przegrałem w FC24 50h. Po czym:
Zaktualizowałem system jak zawsze i stery od grafiki.
FC24 przestało się uruchamiać.
Nie pojawiało się nawet anticheat. Po prostu po kliknięciu play znikało ea app i pojawiało się za chwilę spowrotem. Próbowałem wszystkiego. Uruchamianie apki, gry, anticheat jako admin + wyjatki wszystkoch aplikacji w zaporze. Install/reinstal/uninstall/repair wszystkiegi co związane z EA FC i nadal nic. Naprawa gry w ea app, pobranie jej od nowa - nic. Nadal się nie uruchamia.
Okazało się, że wysypało mi się UEFI i secury boot było niedostępne po aktualizacji.
Zaktualizowałem UEFI, naprawiłem secury boot - nadal nic.
Walczyłem 8h aż ręce mi opadły i odpuściłem.
W pewnym momencie coś mnie tchnęło żeby przełączyć internet (mam dwa: 1 osiedlowa radiówka ok 20mb/s na którym zawsze uruchamiałem jak grałem z kompem, 2 to orange na kartę wsadzoną w modem tcl ok 10-12 mb/s w zależności od pogody- na tym grałem zawsze w sieci bo ping by50poniżej 50 i nie lagowało tak jak na radiówce)
Tchnęło mnie żeby przełączyć na internet ten z orange i nie uwierzycie bo ja nadal nie wierzę... FC24 się uruchomiło. Wyłączyłem i próba druga na orange. Znów się uruchomiło. Wyłączyłem i próbuje trzeci raz na radiowce na której do tej pory się włączało - FC się nie uruchamia. Przełączyłem spowrotem na Orange i FC się włączyło.
Pomiędzy tymi przelaczeniami internetu nie robiłem nic innego z grą, ea app i aktualizacjzmi.
Moje wnioski - coś jest nie tak z dostawcą? Lub czymś głębiej pomiędzy grą a internetem.
Dlaczego? Nie wiem.
Po dwóch dniach próba odpalenia FC24 na radiówce - działa. Po tygodniu (dziś) - odpalam na radiówce, w trakcie odpalonej gry przełączyłem internet na orange żeby popykać sezony. Wszystko działa jak należy.
Dodam jeszcze, że problem jaki koledzy opisali wyżej (po próbie odpalenia gry - pojawienie się anticheat i powrót do ea app)- miałem na starym PC z procesorem i7 970 gdzie nie miałem możliwości włączenia bezpiecznego rozruchu (secury boot) ale czy byla to wina procka czy braku security boot to nie mam pojęcia.
Jeśli macie UEFI i aktywny tryb bezpiecznego rozruchu to-
Próbujcie podłączyć się pod inny internet, (np. Hot spot z tel) a jak nie uruchamia to jeszcze inny. Jeśli to komuś pomoże, to super, bo wiem jak bardzo żenujące i irytujące jest to jak ma się ochotę pograć, siada przed kompem a tam FC się nagle nie chce uruchomic, zwłaszcza gdy wczoraj nie było z tym problemu.
Jeśli potrzeba to można napisać do mnie na czacie EA app : Matowy8
Postaram się pomóc
Pozdrawiam
About FC 24
Recent Discussions
- 10 hours ago
- 3 days ago
- 4 days ago