Forum Discussion
76 Replies
Witam
Podzielę się z wami moimi doświadczeniami z FC24 - gram na abonamencie miesięcznym play w ea app. Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Do rzeczy.
Moja konfiguracja PC:
Asrock z75 pro3
16gb RAM DDR3
I5 2500K podkręcony do 4.4Ghz
Asus GTX 1070 Turbo 8gb
(Wcześniej MSI GTX 970 4gb)
UEFI i stan bezpiecznego rozruchu obowiązkowe.
Gra w rozdzielczości hd na średnich 60 fps. Na gtx 970 podobnie tylko kibice i renderowanie na niskich.
Przegrałem w FC24 50h. Po czym:
Zaktualizowałem system jak zawsze i stery od grafiki.
FC24 przestało się uruchamiać.
Nie pojawiało się nawet anticheat. Po prostu po kliknięciu play znikało ea app i pojawiało się za chwilę spowrotem. Próbowałem wszystkiego. Uruchamianie apki, gry, anticheat jako admin + wyjatki wszystkoch aplikacji w zaporze. Install/reinstal/uninstall/repair wszystkiegi co związane z EA FC i nadal nic. Naprawa gry w ea app, pobranie jej od nowa - nic. Nadal się nie uruchamia.
Okazało się, że wysypało mi się UEFI i secury boot było niedostępne po aktualizacji.
Zaktualizowałem UEFI, naprawiłem secury boot - nadal nic.
Walczyłem 8h aż ręce mi opadły i odpuściłem.
W pewnym momencie coś mnie tchnęło żeby przełączyć internet (mam dwa: 1 osiedlowa radiówka ok 20mb/s na którym zawsze uruchamiałem jak grałem z kompem, 2 to orange na kartę wsadzoną w modem tcl ok 10-12 mb/s w zależności od pogody- na tym grałem zawsze w sieci bo ping by50poniżej 50 i nie lagowało tak jak na radiówce)
Tchnęło mnie żeby przełączyć na internet ten z orange i nie uwierzycie bo ja nadal nie wierzę... FC24 się uruchomiło. Wyłączyłem i próba druga na orange. Znów się uruchomiło. Wyłączyłem i próbuje trzeci raz na radiowce na której do tej pory się włączało - FC się nie uruchamia. Przełączyłem spowrotem na Orange i FC się włączyło.
Pomiędzy tymi przelaczeniami internetu nie robiłem nic innego z grą, ea app i aktualizacjzmi.
Moje wnioski - coś jest nie tak z dostawcą? Lub czymś głębiej pomiędzy grą a internetem.
Dlaczego? Nie wiem.
Po dwóch dniach próba odpalenia FC24 na radiówce - działa. Po tygodniu (dziś) - odpalam na radiówce, w trakcie odpalonej gry przełączyłem internet na orange żeby popykać sezony. Wszystko działa jak należy.
Dodam jeszcze, że problem jaki koledzy opisali wyżej (po próbie odpalenia gry - pojawienie się anticheat i powrót do ea app)- miałem na starym PC z procesorem i7 970 gdzie nie miałem możliwości włączenia bezpiecznego rozruchu (secury boot) ale czy byla to wina procka czy braku security boot to nie mam pojęcia.
Jeśli macie UEFI i aktywny tryb bezpiecznego rozruchu to-
Próbujcie podłączyć się pod inny internet, (np. Hot spot z tel) a jak nie uruchamia to jeszcze inny. Jeśli to komuś pomoże, to super, bo wiem jak bardzo żenujące i irytujące jest to jak ma się ochotę pograć, siada przed kompem a tam FC się nagle nie chce uruchomic, zwłaszcza gdy wczoraj nie było z tym problemu.
Jeśli potrzeba to można napisać do mnie na czacie EA app : Matowy8
Postaram się pomóc
Pozdrawiam
- @EA_Kuba wy sobie jaja robicie kupiłem grę trzy dni temu ani razu w nia nie zagrałem i przestańcie pisać że to nasze komputery nie spełniają wymogów tylko przysiądzcie do tego i naprawcie to bo cena za tą gre była obłedna a pograc nie można
mam podobny problem co inni po próbie włączenia ea sport FC 24 włącza się splash screen i jak pasek na dole dojdzie do końca wyłącza się i nic się nie dzieje
- @puszek_69_ udało się naprawić? bo ja walczę od dwóch dni i jestem załamany
@PonchoWWWWWW dalej nic jestem tak samo załamany
Kurde, zaraz coś rozwalę, próbowałem dosłownie wszystkiego i nie wiem już co robić, czekać na jakąś aktualizację? Na jakiś cud? Z tego co słyszałem od znajomych którzy mieli podobne problemy to im się z czasem samo naprawiło ale może to długo potrwać bo np. jednemu to zajęło 5 dni a drugi po pół roku mniej więcej mógł łaskawie wejść do FIFY...
- Dopiero co chcialem pograc w fifę po paru latach, kupilem i oczywiscie mam ten sam problem co wszyscy tutaj, jedyne co może wam pomóc to zakupienie usługi boosteroid i odpalanie gry w chmurze ( jeśli macie ją na steam) gra odpala się za każdym razem. Dla graczy na EA - musicie ją pobierac za kazdym razem jak odpalacie grę co trwa ok. 20 minut. Niestety na komputerze nadal nie moge grać. Sprawdziłem już wszystkie możliwe sposoby. Szkoda że po paru latach ciągle EA ma graczy w d...., przypadek Anthem chyba wszyscy znają. Chcialem wrocic do gier EA ale widzę, że nie ma to najmniejszego sensu. Pozostaje mi czekac na ostatnie miesiące FC 24, żeby doczekac się naprawy problemu za ktory zapłaciłem już ponad 100€, żeby przetestowac wszystkie możliwe sposoby.
- @bielupro naprawiłem sytuacje.. osoby które posiadają win11 muszą dodać regułę do ochrony przed exploitami(ochronna przed programami wykorzystującymi luki).. następnie ustawienia programu i trzeba dodać triala i zwykłego fc i ustawić ochrone przepływu sterowania na off(CFG).. mi to pomogło odpalić grę i cieszyć się nią.. pozdrawiam P.S myślę że większość osób które posiadają dość mocny komputer i przewyższają zalecenia minimalne i zalecane a mają problem z uruchomieniem i posiadają win 11 muszą spróbować tego sposobu..
Cześć mi też nie uruchamia się fc24 mogę zapytać co daje ten plik i jeśli coś pomaga to co z nim zrobić?
Witam,
Z chęcią bym skorzystał z rady, lecz nie do końca rozumiem: "dodać regułę do ochrony przed exploitami(ochronna przed programami wykorzystującymi luki).. następnie ustawienia programu i trzeba dodać triala i zwykłego fc i ustawić ochrone przepływu sterowania na off(CFG)."
Można trochę przystępniej to podać. Z góry dzięki!
About FC 24
Recent Discussions
- 10 hours ago
- 3 days ago
- 4 days ago