Forum Discussion

124_Sucker_LOL's avatar
2 years ago
Solved

FC24 - błędy DirectX

Produkt: EA SPORTS FC 24
Platforma:PC
Podaj na jakiej platformie grasz? EA app - PC
Model karty Nvidia lub AMD Radeon RX6800
Podaj ilość pamięci RAM w GB 32GB
W którym trybie miało to miejsce? Szybki mecz
Jak często występuje ten problem? 100%
W jaki sposób możemy odtworzyć ten problem? Nie rozumiem pytania
Co się dzieje? Podczas uruchamiania gry pojawia się błąd
Co powinno się stać?

Witam,

od piątku mam problem z grą FC24 z którym nie potrafię sobie poradzić.

W piątek po kilku dniach przerwy uruchomiłem standardowo grę, ale musiałem pobrać aktualizację.

Aktualizacja się zainstalowała, uruchomiłem grę i zacząłem grać.

Po jakimś czasie podczas meczu pojawiło się okienko z błędem (plik w załączniku) i jedyne co mogłem zrobić to kliknąć "OK" po czym gra się wyłączyła.

Od tego momentu za każdym razem podczas uruchamiania gry pojawia się błąd i gra się "wysypuje".

Czasem zdarza się to zaraz podczas ładowania, czasem podczas demo, czasem już w menu.
Ale generalnie nie jestem w stanie nawet odpalić meczu.

Gra działała dobrze przez długi czas, nie zmieniałem nic w hardware ani software przez ostatnie dni.
Jedyne co się stało to aktualizacja FC24 która zbiegła się z jakąś aktualizacją Win11.

Próbowałem reinstalacji sterowników do karty graficznej (czystej instalacji, ale a także deinstalacja/restart/instalacja), reinstalacji DirectX, "Napraw grę" i finalnie odinstalowania gry i ponownego zainstalowania. Ciągle to samo.

Jedyne co zostało to reinstalacja systemu operacyjnego ale tego nie chcę robić bo to kłopotliwe.

Komputer jest nowy, ma kilka miesięcy, nic nie było podkręcane, wszystko na ustawieniach domyślnych.

Temperatury i napięcia w porządku.

Nie mam żadnej innej gry więc nie mogę sprawdzić czy to problem ogólny czy związany tylko z FC24.

• 124_Sucker_LOL's avatar
    124_Sucker_LOL
    2 years ago

Przeinstalowałem system operacyjny.
    Całkowicie od zera, czyli z formatowaniem dysku.

Zainstalowałem sterowniki, same sterowniki, bez tych wszystkich dodatkowych programów do sterowania LEDami, podkręcania itp.

Pobrałem EAapp i zainstalowałem na nowo FC24.

Na razie wszystko działa prawidłowo.

Mam nadzieję że tak zostanie.

Zobaczymy

10 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @124_Sucker_LOL 

Dzięki za Twoje zgłoszenie i dokładne opisanie problemu. 

Jeśli problemy zbiegły się z aktualizacją gry oraz systemu, sprawdź proszę w historii aktualizacji Windows, jaki pakiet został pobrany i prześlij nam proszę informacje na ten temat. 

Windows Update: Często zadawane pytania - Pomoc techniczna firmy Microsoft

Spoiler
    Jak sprawdzić zainstalowane aktualizacje?

Dostępna jest historia aktualizacji, dzięki której możesz sprawdzić, jakie aktualizacje zostały zainstalowane i kiedy przeprowadzono ich instalację. Przy użyciu tej listy można także usunąć określone aktualizacje, jednak nie zalecamy tego robić, o ile nie jest to konieczne.

Wybierz pozycję Rozpocznij  > Ustawienia  > Windows Update  > Historia aktualizacji .

W samym pliku DxDiag znalazłem kilka błędów systemowych, które mogą powodować wspomniane przez Ciebie problemy. 

Podpis problemu:
    P1: ATuning.exe
    P2: 4.0.53.0
    P3: 00000000
    P4: WS2_32.DLL

Plik w polu P1 zdaje się być oprogramowaniem do Twojej płyty głównej AS Rock. Biblioteka w polu P4, jest jedną z ważniejszych bibliotek w Twoim systemie z racji tego, że odpowiada za koordynację przy uruchamianiu aplikacji czy też usług w Twoim systemie. 

Sprawdź proszę czy dla wspominanego programu nie ma dostępnych aktualizacji, ponadto jeśli jakiekolwiek wartości zostały "podkręcone" za pomocą tego programu, sprowadź je do nominalnych wartości. 

Ostatecznie możesz również uruchomić komputer w trybie czystego rozruchu. 

Jak wykonać czysty rozruch systemu na PC lub Mac?

Jeśli problem będzie pojawiał się nadal, to z racji poniższych błędów:

Podpis problemu:
    P1: svchost.exe_AppXSvc
    P2: 10.0.22621.1
    P3: 6dc5c2a5
    P4: ntdll.dll

Sugerowałbym sprawdzić czy problem będzie pojawiał się na nowo utworzonym koncie administratora: 

Tworzenie konta użytkownika lokalnego lub konta administratora w systemie Windows 10 (instrukcja dla Win 10 również działa w przypadku Win 11)

oraz po skorzystaniu z kontrolera plików systemowych: 

Korzystanie z narzędzia sprawdzania plików systemowych w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft

Póki co poproszę Cię o zastosowanie kroków powyżej i wstrzymanie się od reinstalacji systemu. 

Daj nam znać 🙂 

• Dziękuję za zainteresowanie tematem.

1. Jeśli problemy zbiegły się z aktualizacją gry oraz systemu, sprawdź proszę w historii aktualizacji Windows, jaki pakiet został pobrany i prześlij nam proszę informacje na ten temat.

2024-02 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 11 Version 23H2 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB5034765)

2. W samym pliku DxDiag znalazłem kilka błędów systemowych, które mogą powodować wspomniane przez Ciebie problemy. 

Podpis problemu:
    P1: ATuning.exe
    P2: 4.0.53.0
    P3: 00000000
    P4: WS2_32.DLL

Plik w polu P1 zdaje się być oprogramowaniem do Twojej płyty głównej AS Rock. Biblioteka w polu P4, jest jedną z ważniejszych bibliotek w Twoim systemie z racji tego, że odpowiada za koordynację przy uruchamianiu aplikacji czy też usług w Twoim systemie. 

Sprawdź proszę czy dla wspominanego programu nie ma dostępnych aktualizacji, ponadto jeśli jakiekolwiek wartości zostały "podkręcone" za pomocą tego programu, sprowadź je do nominalnych wartości. 

Oprogramowanie A-Tuning przywrócone do ustawień fabrycznych - nie pomogło.

Usunięcie oprogramowania - nie pomogło.

Sterowniki przywrócone do ustawień fabrycznych - nie pomogło.

Biblioteka WS2_32.DLL - jest możliwość reinstalacji/naprawy?

3. Ostatecznie możesz również uruchomić komputer w trybie czystego rozruchu. 

Wykonałem - nie pomogło.

Nie udało się tylko wyłączyć Nortona, ale wyłączyłem go ręcznie - nie pomogło.

Musiałem włączyć usługi EA bo gra nie chciała się w ogóle włączyć.

4. Sugerowałbym sprawdzić czy problem będzie pojawiał się na nowo utworzonym koncie administratora: 

Utworzyłem nowe konto - nie pomogło.

5. oraz po skorzystaniu z kontrolera plików systemowych: 

Wykonano DISM.exe, sfc - nie pomogło

Oprócz tego wykonałem:

- reinstalację sterowników do chipsetu - nie pomogło,

- przywrócenie ustawień fabrycznych UEFI - nie pomogło

Brak aktualizacji oprogramowania i systemu operacyjnego do zainstalowania

W kółko pojawiają się 3 błędy z załączników.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @124_Sucker_LOL 

Po pierwsze - dziękuję Ci za szczegółową odpowiedź, doceniam to.

Odnośnie Twojego pytania - 

Biblioteka WS2_32.DLL - jest możliwość reinstalacji/naprawy?

Uruchamiając narzędzia DISM i SFC system operacyjny sprawdza czy występują krytyczne błędy z bibliotekami systemowymi. W przypadku ich wystąpienia pliki te są naprawiane. Szukając nazwy tej biblioteki w Internecie możesz natknąć się na strony z poziomu których możesz ją pobrać. Nie mniej odradzałbym pobieranie jakichkolwiek plików .dll z Internetu mając na uwadze Twoje bezpieczeństwo. Skorzystanie z narzędzi systemowych powinno w zupełności wystarczyć. 

W kwestii aktualizacji systemu Windows nie znalazłem, żadnych znanych błędów. Jedyną częścią aktualizacji, która ewentualnie mogłaby mieć wpływ jest KB5036210. Nie mniej z racji tego, że sprowadziłeś ustawienia UEFI oraz posiadasz Windows 11 zakładam, że Secure Boot jest natywnie aktywowany na Twoim systemie. 

Możesz upewnić się korzystając z instrukcji poniżej:

1. Kliknij Start

2. Wpisz PowerShell

3. Kliknij prawym przyciskiem na aplikację i zaakceptuj monit o wprowadzaniu zmian

4. Wpisz w wierszu: 

Confirm-SecureBootUEFI

Tak by całość polecenia wyglądała następująco:

PS C:\WINDOWS\system32> Confirm-SecureBootUEFI

W innym wątku na forum zauważyłem również problemy podobne do Twoich, które pojawiały się na tym samym sterowniku karty graficznej. Dla testu poproszę Cię o rollback sterownika do starszej wersji: 

AMD Radeon™ RX 6800 Previous Drivers

• 1. DISM i SFC uruchomiłem już wczoraj i narzędzia nie znalazły błędów.

2. SecureBoot był wyłączony. Opcja SecureBoot była ustawiona na Custom i nie było możliwości włączenia. Zmieniłem na Standard i udało się włączyć SecureBoot.

Niestety nie pomogło.

3. Pobrałem i zainstalowałem sterowniki w wersji "Adrenalin 23.12.1 (WHQL Recommended)".

Niestety nie pomogło.

124_Sucker_LOL
    2 years ago

Jeszcze jakieś pomysły?

Od miesiąca nie potrafię poprawnie uruchomić gry.

Wczoraj próbowałem, ściągnęła się aktualizacja FC24 i dalej to samo.

W międzyczasie kilka aktualizacji Win.

Próbowałem inne gry: Counter Strike 2, GTA V i działają na full ustawieniach bez problemu.

124_Sucker_LOL
    2 years ago

Przeinstalowałem system operacyjny.
    Całkowicie od zera, czyli z formatowaniem dysku.

Zainstalowałem sterowniki, same sterowniki, bez tych wszystkich dodatkowych programów do sterowania LEDami, podkręcania itp.

Pobrałem EAapp i zainstalowałem na nowo FC24.

Na razie wszystko działa prawidłowo.

Mam nadzieję że tak zostanie.

Zobaczymy

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @124_Sucker_LOL 

Dzięki za podzielenie się z nami rozwiązaniem, które pomogło u Ciebie. 

Mam nadzieję że problem nie powrócił. 

• Od zeszłego tygodnia wszystko działa prawidłowo i mam nadzieję że tak pozostanie 🙂

• W dupe sobie wsadź takie rozwiązanie problemu. Reinstalacja systemu naprawia błędy w grze? To ma być rozwiązanie problemu? Do * z takimi informatykami EA.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,658 PostsLatest Activity: 6 days ago