Forum Discussion

Re: Drastyczne spadki klatek na sekundę, lagi i rwanie animacji

CM edit:

OZNACZONE JAKO ROZWIĄZANIE DLA ZWIĘKSZENIA WIDOCZNOŚCI.

Kilku osobom w tym wątku pomogły zmiany ustawień gry, według wskazówek @Leone1920. Zajrzyjcie do jego wpisu w części ==EDYCJA KOMENTARZA===

Kolejny raz oddajecie gniot zamiast gry.

Ten sam problem z przycinaniem gry miał miejsce w wersji 23.

Piłkarz bez piłki porusza się normalnie, gdy ma piłkę przy nodze, obraz przycina. Wygląda to mniej więcej jakby był wyświetlany w 25fps.

Ostrzegam wszystkich przed zakupem tej gry na PC. 

RTX 3070, i9-9900k

==========EDYCJA KOMENTARZA=========================

UWAGA ! ONI TO ZROBILI ! 

Jednak działa ! 

Nie jest to logicznie wytłumaczalne, ale działa ...

Mam monitor widescreen 21:9 ustawiony na 144Hz przy rozdzielczości 3440x1440

Tak jak wyżej pisałem - RTX 3070, i9-9900k, 64GB RAMu (do edycji wideo)

W ustawieniach gry zmieniłem na 120Hz i 120fps. Gra chodzi płynnie. Na tą chwilę mam ustawioną jakość na ŚREDNIE. 

Czyli jednak w edycji 23 zabrakło tego ustawienia Hz osobno z FPS. 

I co ważne - synchronizacja pionowa musi być włączona.

Dodatkowo mam w monitorze włączony na ten moment G-Sync Compatible. 

9 Replies

• Landek12's avatar
    Landek12
    2 years ago

Potwierdzam, syf na pc jak zwykle. U mnie nieustający problem z DIrectx12 a jak już sie uda włączyc gre na jakies sposoby z neta to ma 7fps w menu XDD!!!

• U mnie też problem z EA FC 24. Kupiłem grę w edycji Ultimate za ponad 420 złotych i pograłem w nią może 20 minut, choć słowo "pograłem" to za dużo powiedziane ....

Na sprzęcie :

Windows 10

Nvidia RTX 3070 (posiadam najnowszą wersję sterowników do GPU)

i9 10900F

32 GB RAM

SSD 1 TB

gra potwornie laguje, nie da się komfortowo grać, gdy rozgrywka przechodzi do zbliżenia na postacie zawodników liczba klatek na sekundę skacze pomiędzy 5 a 120 XD

Podobne, lecz mniejsze skoki pojawiają się podczas rozgrywki w meczu. Strach rozpoczynać grę online, gdyż w tej sytuacji nie jestem w stanie z nikim rywalizować ... Żenada

@EA_Pulsar , co z tym zrobicie ? 

• Leone1920's avatar
    Leone1920
    2 years ago
    @Egipcjanin Przeczytaj edycję komentarza jaki zamieściłem na górze. Pozmieniaj sobie Hz i FPS w ustawieniach i może trafisz. Ustawiaj losowo.
  • Próbowałem już bawić się opcjami, niewiele to dało ale spróbuję zrobić to co sugerujesz 😉 

• Zrobiłęm dokładnie jak zasugerowałeś i zadziałało, dzięki ! :D 

Powiedz, Tobie też przeszkadza to , że przy zwykłym meczu na bota nie wyświetlają się składy ? :P 

• Leone1920's avatar
    Leone1920
    2 years ago
    @Egipcjanin Ja się cieszę, że to w ogóle chodzi, a takie szczegóły nie są dla mnie ważne. Dwa lata grałem na Fifa 22 ...
  • ja mam tak że miałem nie zaktualizowane sterowniki i wszystko działało git a potem jak zaktualizowałem to się spieprzyło, mi się wydaje że to przez tą aktualizacje i myśle żeby odinstalować i na starych i wtedy może będzie g

• Rafal27b's avatar
    Rafal27b
    2 years ago

Potwierdzam, działa ustawienie zmiany na 120hz i 120fps. Dzięki wielkie za pomoc.

• Mimo zmiany ustawień nadal wystepuje u mnie problem, z tym ze podczas animacji rzutow wolnych, roznych czy cieszynkach ! 

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,658 PostsLatest Activity: 8 days ago