Forum Discussion

Avalayya's avatar
2 years ago

Ustawienia EA SPORTS FC™ 24 dla kart AMD - test

Witajcie w nowej grze, na wstępie chce poinformować że wszystko robicie na własną odpowiedzialność. Jednak bez obaw, oddychajcie. 🙌

Oczywiście nie włączamy FC24 przez EA App tylko bezpośrednio przez plik .exe

Spędziłem kilka godzin w grze i podczas rozgrywania spotkań testowałem większość ustawień.

Wspomnę też że posiadam kartę RX6600 i nie mam pewności że u Was te ustawienia poprawią wrażenia z gry ale mam nadzieję że tak.

Na wstępie zalecam pobrać najnowsze sterowniki czyli wersję 23.9.2

WAŻNE, jeśli chcecie zainstalować sterowniki to zawsze ale to zawsze używajcie programu Driver Display Uninstaller (DDU) do odinstalowania poprzednich sterowników i gdy chcecie to zrobić to odłączcie wtyczkę od internetu bo Windows może pobrać wstępne sterowniki a nie jest to zalecane. W DDU wybieramy opcję 1 czyli odinstalowanie i restart komputera.

Po instalacji sterowników oraz restarcie komputera co jest zalecane uruchamiacie AMD Software, pomijacie wstęp ale polecam kliknąć na zębatkę i najlepiej od prawej strony do lewej powyłączać w preferencjach i klawiszach dostępu wszystkie opcje.

Gotowi? Przedstawiam trzy poradniki i mam nadzieję że któryś z nich Wam pomoże.

Poradnik 1: 
Spoiler
Sprawdźcie jak gra zachowuje się gdy uruchomicie ją jako administrator ale najpierw w panelu AMD włączcie synchronizację a w grze wyłączcie i grajcie bez limitu klatek. (nie zapomnijcie o Ustawieniach Ogólnych które znajdują się niżej)
Poradnik 2:
Spoiler
W panelu AMD wchodzimy w Gry, wyłączamy odświeżenie pionowe, w zaawansowanych w Kontroli maksymalnej częstotliwości ustawimy tyle klatek ile Hz ma monitor, reszty opcji nie ruszamy. (nie zapomnijcie o Ustawieniach Ogólnych i gry które znajdują się niżej)

Poradnik 3:
Spoiler

USTAWIENIA KARTY: 

- klikamy w Gry i w prawym górnym rogu rozwijamy te trzy kropeczki, dodajemy plik exe FC24 najlepiej z folderu z grą, nie skrót z pulpitu (otwórz grafikę w nowej karcie jeśli zdjęcie jest zbyt małe)

- Klikamy "Dostosuj wydajność w grach" oraz "Niestandardowe"

Minimalna częstotliwość musi być niższa o 100MHz niż maksymalna, napięcia nie ruszamy a w dostrajaniu zasilania ustawiamy limit na maxa.

Warto też włączyć Synchronizację pamięci i wybrać opcję: Szybka

Nie zapomnijcie kliknąć zastosuj by ustawienia się zapisały.

USTAWIENIA GRY:

- w Interfejs wyłączamy Wskaźniki stylów gry+ a w sterowaniu nie korzystamy ze zmiany prawy drążkiem jako adaptacyjne

Odnośnie ustawień jakości renderowania, trawy, kibiców to tutaj zależy kto jaką ma kartę, ja zazwyczaj wybieram detale średnie.

Na sam koniec nie zapomnijcie zapisać tych ustawień w profilu. Po tym restart gry.

USTAWIENIA OGÓLNE:

- plik exe od FC24, w ustawieniach DPI mam zaznaczoną tylko drugą opcję i wybrane Aplikacja (w Poradniku 1 tutaj zaznaczamy Uruchom jako administrator)

- w wyszukiwarce Windows wpisujemy "Ustawienia grafiki" dodajemy plik .exe od FC24 i wybieramy opcję "Wysoka wydajność"

- wielu nawet nie bierze tego pod uwagę ale otwarte aplikacje w tle znacznie wpływają na obniżenie wydajności gry. Wszelkie przeglądarki, aplikacje typu Epic Games, Steam (o ile macie grę na EA App) i inne wyłączamy na czas gry.

- warto ustawić plan zasilania na Wysoka Wydajność, tryb gry włączony lub wyłączony (musicie potestować), wyłączony gamebar. Właściwe ustawienia karty sieciowej również sporo pomagają w rozgrywce bo domyślne ustawienia nie są optymalne.

Piszcie śmiało jeśli macie jakieś pytania. Powodzenia na boisku !

2 Replies

• Specyfikacja komputera:

AMD Radeon RX 6700 XT

AMD Ryzen 5 5600 6-core 32 gb ram 

Aktualne sterowniki 23.12.1

Mam problem żeby rozegrać wgl normalne spotkanie ciągłe ścinki w meczach, próbowałem chyba wszystkiego co mi przyszło do głowy i nic to nie dało gra nadal chodzi jak chodziła czyli cała się zacina.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,660 PostsLatest Activity: 3 days ago