Ustawienia EA SPORTS FC™ 24 dla kart NVIDIA - aktualizacja 01/05/2024
Witajcie w nowej grze, na wstępie chce poinformować że wszystko robicie na własną odpowiedzialność. 🙌
Specyfikacja mojego komputera: AMD Ryzen 7 7800X3D + RTX 4070 (552.12) + 32GB ramu DDR5 6000MHz + monitor 165Hz 2k
UWAGA, to są ustawienia które u mnie działają, poniżej znajdziecie inne sposoby, jeśli to nie zadziała u Ciebie.
Nie testowałem tych ustawień na innych sterownikach ale możecie spróbować tylko pamiętajcie by najpierw użyć DDU do odinstalowania starszych driverów. (taka mała uwaga, nie polecam instalować GeForce Experience)
" Jeśli chcecie zainstalować sterowniki to zawsze ale to zawsze używajcie programu Driver Display Uninstaller (DDU) do odinstalowania poprzednich sterowników i gdy chcecie to zrobić to odłączcie wtyczkę od internetu bo Windows może pobrać wstępne sterowniki a nie jest to zalecane. W DDU wybieramy opcję 1 czyli odinstalowanie i restart komputera."
-- Ustawienia w panelu karty --
UWAGA - odnośnie liczby klatek ustawiacie 1/2 klatki poniżej częstotliwości monitora, ja mam 165Hz więc dałem 164, masz 144Hz to dajesz 143 itd.
-- Ustawienia gry --
> Posiadam monitor 165Hz, jednak gra tego nie wykrywa więc mam ustawione 144Hz ALE w pliku fcsetup w linijce refresh_rate mam 165, jeśli też posiadasz monitor z wyższą częstotliwością to najpierw zrób ustawienia gry a dopiero potem edytuj plik fcsetup. Po tym zabiegu w grze pojawi się wartość 60Hz ale nie przejmuj się tym, to po prostu bug, nie zmieniaj nic w tych ustawieniach <
- w Interfejs wyłączamy Wskaźniki stylów gry+ a w sterowaniu nie korzystamy ze zmiany prawy drążkiem jako adaptacyjne
- plik exe od FC24, w ustawieniach DPI mam zaznaczoną tylko drugą opcję i wybrane Aplikacja (do sprawdzenia opcja uruchom jako administrator, ja korzystam bez praw)
- w wyszukiwarce Windows wpisujemy "Ustawienia grafiki" dodajemy plik .exe od FC24 i wybieramy opcję "Wysoka wydajność"
- wielu nawet nie bierze tego pod uwagę ale otwarte aplikacje w tle znacznie wpływają na obniżenie wydajności gry. Wszelkie przeglądarki, aplikacje typu Epic Games, Steam (o ile macie grę na EA App) i inne wyłączamy na czas gry.
- warto ustawić plan zasilania na Wysoka Wydajność, tryb gry włączony lub wyłączony (musicie potestować), wyłączony gamebar. Właściwe ustawienia karty sieciowej również sporo pomagają w rozgrywce bo domyślne ustawienia nie są optymalne.
Dodatkowo korzystam z tego: TEMP
Piszcie śmiało jeśli macie jakieś pytania. Powodzenia na boisku !