Forum Discussion

szyyja's avatar
2 years ago

Utracono połączenie z przeciwnikiem EA FC 24 PS5

Witam, mam problem z połączeniem na konsoli PS5. Nieważne jaki tryb gram w Ultimate Team - Squad Battles, Division Rivals czy towarzyskie online, co parę meczy wyrzuca mnie z Ultimate team do menu głównego i dostaję powiadomienie: "utracono połączenie z przeciwnikiem...". Działo się to identycznie podczas Fify 23. Tym razem przynajmniej wiem kiedy mnie wyrzuci, ponieważ przed tym pojawia się na dole znaczek Ea Fc 24, a jak się już to zrobi to po dosłownie minucie wyrzuca. Dotychczas zauważyłem, że albo pojawia się to na początku meczu lub po zmianach zawodników. Połączenie internetowe mam po kablu ocenione na stronie Ea 98/100. W Fifie 23 dzwoniłem wiele razy do Ea po czym dostawałem poradniki typu proszę zresetować konsolę, proszę zresetować router, co oczywiście nic nie dawało. Ostatecznie mówili, że to wina PlayStation. Zatem dzwoniłem również do Sony, żeby dowiedzieć się czy to rzeczywiście wina po ich stronie, ale po wszelakich testach jakie mi zrobili, wszystko było dobrze i koło się zatoczyło, ponieważ jedni na drugich gadali, że to ich wina. Podsumowując, czy da się to jakoś naprawić?

6 Replies

• Polecam spróbować zresetesować router. W przypadku powtarzających się problemów warto skontaktować się z dostawcą usług internetowych. Pozdrawiam

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @szyyja 

Warto byłoby przetestować grę na alternatywnym połączeniu internetowym.

Dodatkowo:

- sprawdź oprogramowanie sprzętowe routera

Spoiler
    Aktualizacje oprogramowania sprzętowego mogą pomóc w rozwiązaniu problemów z routerem i z siecią. Wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.  W zależności od routera może to być zaawansowana technicznie zmiana, więc zachowaj ostrożność.

- Włącz jakość usługi (QoS) na swoim routerze

Spoiler
    To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Na niektórych routerach dostępna jest opcja QoS umożliwiająca ustawienie priorytetów dla określonego ruchu sieciowego. Ustalenie priorytetów ruchu sieciowego w grze FIFA może sprawić, że połączenie będzie szybkie (niższy ping) i niezakłócane przez inny ruch w tym paśmie (mniej utraconych pakietów i mniejsza zmienność opóźnienia).

Jeśli udostępniasz swoją sieć innym osobom lub w tym samym czasie używasz jej do różnych rzeczy, pomoże ci to zapewnić odpowiednią przepustowość dla pakietów danych gry.

- Wypróbuj inny system nazw domenowych (DNS)

Spoiler

Twój operator Internetu (ISP) przekłada adresy internetowe ze zrozumiałych dla ludzi (np. help.ea.com) na zrozumiałe dla komputerów (ciąg cyfr) za pomocą czegoś w stylu odwrotnej książki telefonicznej zwanej systemem nazw domenowych.

Jeśli coś jest nie tak z DNS, z którego korzystasz, możesz mieć ogromne problemy z połączeniem internetowym.

Zmiana na inny DNS to techniczna sztuczka, która może pomóc ci, jeśli twój DNS zawodzi.

Oto kilka darmowych opcji, jeśli chcesz dokonać zmiany:

EA nie jest właścicielem i nie prowadzi Google DNS ani Open DNS i nie może w żaden sposób modyfikować ich stron ani używanych przez nie systemów. Użytkownik korzysta z tych stron i ich serwerów DNS na własną odpowiedzialność.

- zauważyliśmy też, że część graczy może grać cały mecz bez utraty połączenia, po odblokowaniu portów w ustawieniach routera. 

Spoiler
    To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Witryna Port Forward, choć nie jest witryną EA, jest ogólnie dość solidnym miejscem do sprawdzenia i upewnienia się, że masz otwarte odpowiednie porty dla wszystkich gier, w które grasz. Porty dla EA SPORTS FC™ 24 znajdziesz tutaj.
  • Vogg666's avatar
    Vogg666
    2 years ago

Mam dokładnie ten sam problem, na początku wydawało mi się, że dotyczyło to tylko dogrywek w UT Champions, ale ostatnio z 2 razy miałem to podczas grania w Squad Battles - tylko wtedy logo na dole ekranu pojawiło się zaraz po rozpoczęciu meczu i wyrzuciło po jakiś 15-20 minutach meczu.

Tutaj temat, który zacząłem po angielsku:

https://answers.ea.com/t5/Technical-Issues/Disconnections-in-extra-time-RTTK-Cup-and-UT-Champions/m-p/13093681#M20520

Tutaj z kolei filmik, na którym widać końcówkę podstawowego czasu gry, potem zmiany przed dogrywką i od razu po rozpoczęciu dogrywki migające logo na dole ekranu, a po jakimś czasie rozłączenie.

https://youtu.be/Rg02WeHS4w8?si=c6nHdzJI0u1Ed08r

• Cześć Vog666

Mam dokładnie to samo , wiesz może jak rozwiązać ten problem ? 😒

• shook9's avatar
    shook9
    2 years ago

Mam ten sam problem, dodatkowo zacina się menu

• Vogg666's avatar
    Vogg666
    2 years ago
    @Mackens10 Niestety nie, zmieniłem język na angielski, żeby jak znowu wyskoczy ten błąd to go wyszukać gdzieś na necie i od tego czasu się nie pojawiło, także możesz też spróbować.

Wydaje mi się, że to kwestia serwerów po prostu, w tym tygodniu miałem tak dwa razy, raz wyrzuciło mnie a raz przeciwnika (co ciekawe zmieniłem jakiś czas wcześniej język z powrotem na pl).

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,641 PostsLatest Activity: 3 days ago