Problem z opóźnieniami w gameplayu
Witam.
Już jakiś czas temu zakladałem post tutaj, ale chciałbym jeszcze raz zapytać bo zauważyłem coś co mnie teraz jeszcze bardziej nurtuje, a więc.
Gdy kupiłem grę chodziła tak jak należy (mam na myśli gameplay), czasem może miałem kłopoty z pingiem, ale zdazyłem to zniwelować i teraz zwykle mam między 16 a 22/25.
Od ostatnich 3 tygodnii miałem tak, że gra potrafiła chodzić idealnie (szczególnie w rivalsach i eliminacjach) a później resztę meczy w lidze weekendowej miałem straszny delay(opóznienie) przez co gra statła sie niegrywalna. Mówiąc niegrywalna mam na myśli, że wszystko na boisku dzieję się z opóźnieniem przez co nie mam szans na uczciwą rywalizację z przeciwnikiem. Zrobiłem ustawienia do karty nvidii jakie są tutaj w podpiętym temacie na forum i gra zaczeła chodzić w kratkę, 3 mecze dobrze sie grało a później 10 gorzej itd.. Zacząłem sprawdzać fpsy itp i okazało się, ze zwykle mam mniej niż 144 fps gdzie posiadam monitor 144Hz z G-SYNC i domyślam się, że to może być przez to bo jak wiadomo potrzebuje mieć min 144 fpsy aby gra chodziła w miare płynnie. Zmieniłem w ustawieniach nvidii zakładkę "wygładzanie krawędzi - tryb " z 16X na "pod kontrolą aplikacji" i to odrazu dodało mi fpsów jak widać na screenie poniżej. I moje pytanie brzmi teraz : skoro to nie wina komputera ani internetu to mam rozumieć, że muszę czekać na aktualizacje aby poprawiła optymalizację czy może coś w ustawieniach przeoczyłem? Prosiłbym o odpowiedź. Dziękuję.
Specyfikacja komputera :
Intel i5 12400F
16GB RAM DDR4
GeForce RTX 3070 8GB
AsRock B660 Pro RS
Screeny :
Jeśli chodzi o ustawienia w grze to mam fps na bez limitów, pełny ekran, synchronizacja pionowa wylacza itd ogolnie wszystko na detale niskie i wyłączone.