Forum Discussion

filipwhy2010's avatar
filipwhy2010
Newcomer
2 months ago
Solved

czarny ekran po odpaleniu

Witam kupiłem na steam dziś ea fc 26 i dzieje się coś takiego

• Witam. Spróbuj weryfikacji plików gry w Steam, wyczyść cache EA app jeśli FIFA wymaga na Steam zainstalowanego EA App, spróbuj też ponownej instalacja EA AntiCheat i restart komputera. Jeśli to nie pomoże, usuń folder ustawień gry z AppData\Local, żeby gra utworzyła go od nowa, oraz sprawdź aktualizacje systemu i sterowników karty graficznej. To takie podstawowe kroki bo nawet nie pytam czy masz włączonego Secure Boot.

9 Replies

• Witam. Spróbuj weryfikacji plików gry w Steam, wyczyść cache EA app jeśli FIFA wymaga na Steam zainstalowanego EA App, spróbuj też ponownej instalacja EA AntiCheat i restart komputera. Jeśli to nie pomoże, usuń folder ustawień gry z AppData\Local, żeby gra utworzyła go od nowa, oraz sprawdź aktualizacje systemu i sterowników karty graficznej. To takie podstawowe kroki bo nawet nie pytam czy masz włączonego Secure Boot.

• Natan211569's avatar
    Natan211569
    New Novice
    1 month ago

mam to samo i zadna z tych rzeczy wogule mi nie dziala tylko ze ja mam kupionego normalnie przez ea a nie przez steama

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Dzięki za sprawdzenie kroków, z tego wątku. 

• Czarny ekran po uruchomieniu może czasem wynikać z ustawień lub plików konfiguracyjnych, więc na początek możesz spróbować zresetować wszystkie ustawienia gry pod EA app. W tym celu zmień nazwę folderu EA SPORTS FC 26 na coś w stylu FC 26_kopia. Znajdziesz go tutaj: C:\Users\Your_Username\AppData\Local\EA SPORTS FC 26
      (folder AppData jest ukryty)
    • Możesz też spróbować uruchomić grę w trybie okienkowym lub bez ramek, jeśli uda się ją otworzyć. Dodatkowo warto sprawdzić, czy uruchamianie gry bez uprawnień administratora coś zmieni - spróbuj uruchomić EA app, EA AntiCheat oraz EA SPORTS FC 26 bez trybu administratora. W niektórych przypadkach różne poziomy uprawnień mogą powodować problemy z uruchomieniem.
    • Możesz też spróbować utworzyć nowe konto administratora w systemie Windows, zalogować się na nie i uruchomić grę z poziomu tego konta.

Daj znać, czy pojawia się od razu po starcie, czy dopiero po chwili.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    29 days ago

Dzięki za info - skoro czarny ekran pojawia się po chwili, to zawęża problem. Najczęściej w takim przypadku chodzi o konflikt przy ładowaniu gry (np. AntiCheat albo ustawienia grafiki), a nie samo uruchomienie.

Spróbuj jeszcze tak:
    - wyłącz wszystkie nakładki - EA app, Discord, GeForce Experience, a jeśli masz MSI Afterburner / RivaTuner też na chwilę wyłącz
    - uruchom grę i od razu spróbuj Alt+Enter, żeby przełączyć tryb okienkowy
    - jeśli masz więcej niż jeden monitor, odłącz drugi na test

Jeśli nadal jest czarny ekran i nic się nie dzieje, daj znać, czy słychać dźwięk gry w tle — to ważne, bo pokaże, czy gra się „odpala”, tylko bez obrazu. Podeslij także swój aktualny DxDiag.

• Natan211569's avatar
    Natan211569
    New Novice
    2 days ago

sory ze po takim czasie ale bylem na wakacjach ogólnie to probowalem juz wszystkiego co napisales i dalej nie moge odpalic nie mam pojecia co moze z tym byc

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 days ago

Jeśli możesz, podeślij proszę raporty DxDiag zarówno z nowego, jak i z głównego konta administratora. Porównamy je i sprawdzimy, czy w konfiguracji systemu nie ma różnic, które mogłyby mieć wpływ na ten problem.