Forum Discussion

wvhtsuyunbvs's avatar
wvhtsuyunbvs
New Novice
28 days ago

FC26 nie włącza się

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z włączeniem się gry, kiedy ma się już uruchomić, gra się nie odpala a na steam jest z powrotem ,,graj".

FC26 Steam.

Windows 11 build 26200.8875

EA App świeżo zainstalowana.

EAAntiCheatService jest tworzona przez EAAntiCheat.Installer.exe.

Po uruchomieniu FC26 usługa zostaje usunięta z systemu.

Event Viewer:

Service Control Manager 7023.

EA Javelin Anticheat Event 1000.

ExitType: 95 (267)

Po awarii sc query EAAntiCheatService zwraca:

OpenService FAILED 1060.

Dodatkowo przeniosłem całą instalację FC26 z dysku E: na C:, a następnie zweryfikowałem spójność plików na Steam. Steam pobrał ponownie 1 plik, jednak problem nadal występuje, objawy są identyczne.

Gra wcześniej działała poprawnie i mam przegrane około 60 godzin. Problem pojawił się dopiero po pewnym czasie, nie jest to problem występujący od pierwszej instalacji.

Próbowałem już różnych metod i niestety nic, z góry dziękuję.

10 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    27 days ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za bardzo szczegółowy opis. To, że gra działała wcześniej przez około 60 godzin i problem pojawił się dopiero po czasie, sugeruje, że nie jest to problem z samą instalacją gry. Informacja o znikającej usłudze EAAntiCheatService oraz wpisach ExitType: 95 (267) jest cenna, ale sama nie wskazuje jednoznacznie na przyczynę.

Na tym etapie poproszę Cię jeszcze o dwie rzeczy:

• podeślij raport DxDiag, żebyśmy mogli sprawdzić, czy w systemie nie pojawiły się wpisy związane z awarią gry lub usługi EA AntiCheat,
    • sprawdź, czy problem występuje również po uruchomieniu gry z nowego konta administratora Windows. Pozwoli to wykluczyć problem związany z profilem systemowym.

Daj też znać, czy od momentu, kiedy gra działała poprawnie, instalowałeś aktualizacje systemu Windows lub inne oprogramowanie zabezpieczające. To również może pomóc zawęzić możliwą przyczynę.

• Hej,

Zgodnie z Twoją prośbą przesyłam raport DxDiag.

Program DxDiag zakończył diagnostykę poprawnie i we wszystkich zakładkach widnieje informacja ,,Nie znaleziono żadnych problemów".

Wykonałem również test na drugim koncie administratora Windows . Po zalogowaniu się na Steam gra pobrała dodatkową aktualizację 1 GB, jednak po jej zainstalowaniu problem nadal występuje dokładnie w taki sam sposób.

Gra rozpoczyna uruchamianie, po czym zamyka się bez żadnego komunikatu o błędzie.

Nadal po próbie uruchomienia gry usługa EAAntiCheatService znika z systemu, a wcześniej w Podglądzie zdarzeń pojawiały się wpisy związane z EA Javelin ExitType: 95 (267) i EA Javelin Anticheat Event 1000.

W załączniku przesyłam raport DxDiag.

Nie wiem czy to w jakiś sposób może pomóc ale problem pojawił się bezpośrednio po wydaniu nowej zawartości/aktualizacji FC26 jakoś na początku czerwca. Do tego momentu gra działała poprawnie.

Instalowane aktualizację czerwcowe podałem poniżej.

Dziękuję za pomoc i czekam na dalsze wskazówki.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    26 days ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za odpowiedź i przesłany plik DxDiag. Istnieje możliwość, że system EA Javelin może traktować wirtualne karty sieciowe jako potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa i blokować uruchomienie gry.

Uruchom Wiersz polecenia jako administrator, wpisz komendę ipconfig /all i zatwierdź klawiszem Enter.  Przejrzyj listę aktywnych połączeń pod kątem obecności wirtualnych kart sieciowych (np. powiązanych z aplikacjami VPN lub proxy takimi jak NordVPN, ProxyCap, Tunngle czy Avira Phantom VPN). Jeśli znajdziesz jakieś karty, usuń wykryte wirtualne adaptery oraz odinstaluj powiązane z nimi oprogramowanie.

• Hej,

Sprawdziłem wynik ipconfig /all. Nie ma żadnych aktywnych wirtualnych kart sieciowych ani adapterów utworzonych przez oprogramowanie VPN. Widoczne są jedynie fizyczna karta Realtek Ethernet oraz adapter Bluetooth.

Jeśli mogłoby to w czymś pomóc to fc25 i skate. też nie działa w taki sam sposób.

Dodatkowo zrobiłem jeszcze jedno porównanie, które może być pomocne.

Sprawdziłem działanie EA FC26 na innym komputerze z Windows 11 25H2 (kompilacja 26200.8894). Po uruchomieniu gry usługa EAAntiCheatService działa prawidłowo i polecenie sc query EAAntiCheatService zwraca stan RUNNING.

Natomiast na komputerze, na którym występuje problem, po próbie uruchomienia gry usługa całkowicie znika z systemu i polecenie sc query EAAntiCheatService zwraca błąd 1060 (OpenService FAILED 1060  usługa nie istnieje jako zainstalowana usługa).

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    25 days ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za odpowiedź i sprawdzenie tego na innym komputerze. 

Czy na komputerze, na którym pojawia się problem, zainstalowana jest ta sama aktualizacja/kompilacja? Sprawdzając patch notes dla KB5121767. widzę że aktualizacja ta została wydana stosunkowo niedawno. 

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest otwarcie systemowych Ustawień na komputerze z problemem, a następnie przejście do sekcji Windows Update  . Następnie kliknij przycisk Sprawdź aktualizacje, aby system wykrył nową, awaryjną poprawkę zbiorczą o nazwie KB5121767  . Potem zatwierdź pobieranie oraz instalację tej aktualizacji i po jej zakończeniu zrestartuj komputer.

Daj nam znać, czy problem pojawia się nadal po aktualizacji systemu. 

• Hej,

Zaktualizowałem do 26200.8894, upewniłem się że usługa eaantycheat jest i spróbowałem uruchomić grę ale niestety dalej to samo.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    20 days ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za aktualizację. Skoro po zainstalowaniu kompilacji 26200.8894 problem nadal występuje, możemy na ten moment wykluczyć brak tej aktualizacji jako przyczynę.

Wykonaj proszę czysty rozruch systemu Windows, wyłączając usługi firm trzecich oraz aplikacje uruchamiane wraz z systemem. Nie wyłączaj usług Microsoft, Steam ani EA. Następnie uruchom EA app jako administrator i spróbuj włączyć FC 26 bezpośrednio z biblioteki EA app.

Jak wykonać czysty rozruch systemu na PC lub Mac?

Jeżeli gra zadziała po czystym rozruchu, zacznij ponownie włączać wyłączone programy i usługi partiami. Powinno to pomóc ustalić, która aplikacja powoduje konflikt.

Przed uruchomieniem gry wykonaj też w Wierszu polecenia uruchomionym jako administrator następującą komendę:

sc qc EAAntiCheatService

Podeślij jej pełny wynik, zwłaszcza wiersz BINARY_PATH_NAME. Kod systemowy 267 może być związany z nieprawidłową ścieżką, dlatego chcemy sprawdzić, do jakiego pliku odwołuje się usługa przed jej usunięciem po nieudanym uruchomieniu gry.

• Hej,

Wykonałem czysty rozruch zgodnie z instrukcją. Problem nadal występuje, FC26 nie uruchamia się a po próbie usługa eaanticheatservice ponownie znika z systemu.

Poniżej przesyłam wynik polecenia sc qc eaanticheatservice wykonany przed uruchomieniem gry.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    13 days ago

wvhtsuyunbvs​ Dzięki za aktualizację.

Mam jeszcze jedną prośbę. Podeślij proszę pełny wynik polecenia sc qc EAAntiCheatService w formie tekstu (nie zrzutu ekranu), tak aby było widać całą konfigurację usługi, w szczególności wpis BINARY_PATH_NAME.

Dodatkowo sprawdź jeszcze jedną rzecz:

• uruchom Steam, EA app oraz FC 26 jako administrator i sprawdź, czy zachowanie się zmieni,
    • jeśli masz już ustawione uruchamianie jako administrator, wykonaj test z wyłączoną tą opcją dla wszystkich trzech aplikacji. Niespójne uprawnienia pomiędzy Steam, EA App i EA AntiCheat potrafią powodować problemy z inicjalizacją usługi.
  • Hej,

Wynik polecenia sc qc EAAntiCheatService

SERVICE_NAME: EAAntiCheatService
    TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
    START_TYPE : 3 DEMAND_START
    ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
    BINARY_PATH_NAME : "C:\Program Files\EA\AC\eaanticheat.gameservice.exe" LOAD_ORDER_GROUP :
    TAG :0
    DISPLAY_NAME : EAAntiCheatService
    DEPENDENCIES :
    SERVICE_START_NAME : LocalSystem

Ea app, steam i fc26 uruchomione jako administrator nic nie zmieniło, dalej FC26 się nie uruchamia.