Forum Discussion

wvhtsuyunbvs's avatar
wvhtsuyunbvs
Seasoned Newcomer
2 days ago

FC26 nie włącza się

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z włączeniem się gry, kiedy ma się już uruchomić, gra się nie odpala a na steam jest z powrotem ,,graj".

FC26 Steam.

Windows 11 build 26200.8875

EA App świeżo zainstalowana.

EAAntiCheatService jest tworzona przez EAAntiCheat.Installer.exe.

Po uruchomieniu FC26 usługa zostaje usunięta z systemu.

Event Viewer:

Service Control Manager 7023.

EA Javelin Anticheat Event 1000.

ExitType: 95 (267)

Po awarii sc query EAAntiCheatService zwraca:

OpenService FAILED 1060.

Dodatkowo przeniosłem całą instalację FC26 z dysku E: na C:, a następnie zweryfikowałem spójność plików na Steam. Steam pobrał ponownie 1 plik, jednak problem nadal występuje, objawy są identyczne.

Gra wcześniej działała poprawnie i mam przegrane około 60 godzin. Problem pojawił się dopiero po pewnym czasie, nie jest to problem występujący od pierwszej instalacji.

Próbowałem już różnych metod i niestety nic, z góry dziękuję.

4 Replies

• wvhtsuyunbvs's avatar
    wvhtsuyunbvs
    Seasoned Newcomer
    14 hours ago

Hej,

Sprawdziłem wynik ipconfig /all. Nie ma żadnych aktywnych wirtualnych kart sieciowych ani adapterów utworzonych przez oprogramowanie VPN. Widoczne są jedynie fizyczna karta Realtek Ethernet oraz adapter Bluetooth.

Jeśli mogłoby to w czymś pomóc to fc25 i skate. też nie działa w taki sam sposób.

Dodatkowo zrobiłem jeszcze jedno porównanie, które może być pomocne.

Sprawdziłem działanie EA FC26 na innym komputerze z Windows 11 25H2 (kompilacja 26200.8894). Po uruchomieniu gry usługa EAAntiCheatService działa prawidłowo i polecenie sc query EAAntiCheatService zwraca stan RUNNING.

Natomiast na komputerze, na którym występuje problem, po próbie uruchomienia gry usługa całkowicie znika z systemu i polecenie sc query EAAntiCheatService zwraca błąd 1060 (OpenService FAILED 1060  usługa nie istnieje jako zainstalowana usługa).

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    17 hours ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za odpowiedź i przesłany plik DxDiag. Istnieje możliwość, że system EA Javelin może traktować wirtualne karty sieciowe jako potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa i blokować uruchomienie gry.

Uruchom Wiersz polecenia jako administrator, wpisz komendę ipconfig /all i zatwierdź klawiszem Enter.  Przejrzyj listę aktywnych połączeń pod kątem obecności wirtualnych kart sieciowych (np. powiązanych z aplikacjami VPN lub proxy takimi jak NordVPN, ProxyCap, Tunngle czy Avira Phantom VPN). Jeśli znajdziesz jakieś karty, usuń wykryte wirtualne adaptery oraz odinstaluj powiązane z nimi oprogramowanie.

• wvhtsuyunbvs's avatar
    wvhtsuyunbvs
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Hej,

Zgodnie z Twoją prośbą przesyłam raport DxDiag.

Program DxDiag zakończył diagnostykę poprawnie i we wszystkich zakładkach widnieje informacja ,,Nie znaleziono żadnych problemów".

Wykonałem również test na drugim koncie administratora Windows . Po zalogowaniu się na Steam gra pobrała dodatkową aktualizację 1 GB, jednak po jej zainstalowaniu problem nadal występuje dokładnie w taki sam sposób.

Gra rozpoczyna uruchamianie, po czym zamyka się bez żadnego komunikatu o błędzie.

Nadal po próbie uruchomienia gry usługa EAAntiCheatService znika z systemu, a wcześniej w Podglądzie zdarzeń pojawiały się wpisy związane z EA Javelin ExitType: 95 (267) i EA Javelin Anticheat Event 1000.

W załączniku przesyłam raport DxDiag.

Nie wiem czy to w jakiś sposób może pomóc ale problem pojawił się bezpośrednio po wydaniu nowej zawartości/aktualizacji FC26 jakoś na początku czerwca. Do tego momentu gra działała poprawnie.

Instalowane aktualizację czerwcowe podałem poniżej.

Dziękuję za pomoc i czekam na dalsze wskazówki.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej wvhtsuyunbvs​ 

Dzięki za bardzo szczegółowy opis. To, że gra działała wcześniej przez około 60 godzin i problem pojawił się dopiero po czasie, sugeruje, że nie jest to problem z samą instalacją gry. Informacja o znikającej usłudze EAAntiCheatService oraz wpisach ExitType: 95 (267) jest cenna, ale sama nie wskazuje jednoznacznie na przyczynę.

Na tym etapie poproszę Cię jeszcze o dwie rzeczy:

• podeślij raport DxDiag, żebyśmy mogli sprawdzić, czy w systemie nie pojawiły się wpisy związane z awarią gry lub usługi EA AntiCheat,
    • sprawdź, czy problem występuje również po uruchomieniu gry z nowego konta administratora Windows. Pozwoli to wykluczyć problem związany z profilem systemowym.

Daj też znać, czy od momentu, kiedy gra działała poprawnie, instalowałeś aktualizacje systemu Windows lub inne oprogramowanie zabezpieczające. To również może pomóc zawęzić możliwą przyczynę.