NATYCHMIASTOWA NAPRAWA DRAFTU [PC], cheaterzy niszczą gre
Piszę ten post jako frustracja tysięcy graczy PC, którzy od premiery FC 26 (26 września 2025) nie mogą cieszyć się FUT Draft – trybem, który powinien być fair play i nagradzać umiejętności, a nie karcić ofiary cheatów. Problem disconnectów po natychmiastowym kick-offie (gdzie cheater crashuje połączenie, a my dostajemy automatyczną porażkę 0-0) trwa od FIFA 16 i nie został naprawiony mimo obietnic o "ulepszonych EAAC" w FC 26. To nie jest bug – to exploit, który czyni Draft niegrywalnym na PC, dyskryminując platformę, na której gracze płacą tyle samo co konsolowcy (lub więcej za FP).Moje doświadczenie (i nie tylko moje):
- Dzisiaj, 30 września 2025, zagrałem 4 drafty za 1200 FC Points (każdy po 300 FP) + równowartość coinów/tokenów. 4 razy w pierwszej rundzie: cheater z randomowym składem (niska chemia <50, brak meta-graczy), disconnect po kick-offie, i ja – uczciwy gracz – dostaję pełną karę: strata tokena, punktów, coinów i progresu.
- Załączam screeny/l pokazujące typowe znaki po ,,przegranym drafcie''
Dlaczego to problem i dlaczego EA musi działać TERAZ?
- Niesprawiedliwość i strata finansowa: Gracze PC płacą za grę i FP tak samo jak konsolowcy (np. 300 FP = ~10-15 zł za draft), ale nie dostają równej szansy. Draft to jedyny tryb na "szybki zarobek" dla skilled graczy (nawet 100k+ coinów przy wygranej), ale na PC to ruletka – 70-80% meczów to cheaterzy (na podstawie raportów z Reddit r/EASportsFC i waszych forów). My tracimy realne pieniądze bez benefitów, co narusza wasze zasady fair play i może być podstawą do chargebacków/żądań zwrotów.
- Nieskuteczne narzędzia EA:
- Draft Token Recovery Tool (na help.ea.com) nie działa w 50-70% przypadków (gracze raportują, że nie kwalifikuje DC jako "cheat", mimo logów). Próbowałem – zero efektu.
- Raporty in-game (Cheating > Disconnect) idą w próżnię; brak ban waves dla HWID (hardware bans) czy nowych kont z EA Play (które cheaterzy farmią).
- Automatyczne kary za "nieaktywność" karzą ofiary, nie winnych – to absurd!
Podobne skargi zalewają wasze fora i Reddit od premiery (np. "FC 26 draft disconnection and hackers" z 27.09.2025, ponad 100 reply; "Cheaters already breaking EA FC 26" z 21.09.2025). To nie pojedyncze przypadki – to epidemia, która zabija retencję graczy PC i FUT market (inflacja cen przez cheater-farming).Co żądam – konkretne akcje od EA (priorytet: hotfix w ciągu 7 dni):
- Automatyczne anulowanie porażek w Draft po DC <30s: Jeśli disconnect po kick-offie z cheater-składami, daj remis/walkover dla ofiary – bez straty tokena/FP/coinów.
- Rekompensaty dla poszkodowanych: Masowe zwroty FP/tokenów dla graczy PC z DC w Draft od 26.09.2025 (np. via tool na answers.ea.com).
- Lepszy anti-cheat:
- Flagi dla podejrzanych kont (np. >3 wygrane Draft w <10 min, nowe EA Play accounts).
- Opcja wyłączenia cross-play dla PC Draft/Champs.
- Tygodniowe ban waves z raportem (ile zbanowanych?).
- Kompensata ogólna: Darmowe Draft entry dla PC graczy przez miesiąc + boosty anti-cheat w patchu.
PS. EA_Kuba , EA_Kalina z całym szacunkiem ale nie piszcie, że rozłącza mnie przez internet bo nikt w to już nie wierzy mam stałe połączenie 6 pingu 😊 oczekuje szybkiej odpowiedzi i podjęcia jakichś działań, bo podobno ,,słuchacie graczy" .