Forum Discussion

dawidson214's avatar
dawidson214
New Novice
3 days ago

EA FC 26 nie działa tak jak ma

Witam,

Posiadam laptopa HP Victus 16. Od września regularnie gram w EA FC 26 i do tej pory wszystko działało bez problemów. Jednak od pewnego czasu, po uruchomieniu meczu gra się zawiesza, rozłącza się połączenie z padem, a laptop przestaje reagować — jedynym rozwiązaniem jest reset przyciskiem zasilania.

Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

7 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Masz BlueScreen 101 w raporcie systemowym. To nie jest zwykły crash gry - to błąd sprzętowy / sterownika powodujący zawieszenie całego systemu. Dlatego laptop się „zamraża”, a pad się rozłącza. Dodatkowo:

• Masz tylko 8 GB RAM - to minimum dla Windows 11 i FC 26
    • W logach widać też problem z RadeonSoftware.exe

Podsyłam Ci kilka wskazówek:

1. Odinstaluj sterowniki AMD i NVIDIA przy użyciu DDU (w trybie awaryjnym).
    2. Zainstaluj najpierw najnowszy sterownik chipsetu AMD ze strony HP dla Twojego modelu.
    3. Potem zainstaluj sterownik NVIDIA - ale nie przez GeForce Experience, tylko czystą instalację z pliku ze strony NVIDIA.
    4. W Panelu NVIDIA ustaw FC 26 na „Wysokowydajny procesor NVIDIA”.
    5. Wyłącz nakładki: GeForce Overlay, Xbox Game Bar, Radeon Overlay.

Jeśli problem nadal będzie występował, zrób jeszcze test:

• odłącz pada
    • uruchom grę tylko na klawiaturze
    • sprawdź czy system nadal się zawiesza

• EA_Kalina​ Podsyłam plik DxDiag. Zauważyłem również gdy odpalę grę,poczekam chwilę, nawet nie odpalając meczu zdarza się również to samo co opisałem wyżej czyli cały laptop się ,,zamraża''. Jest to naprawdę dziwne, ponieważ nigdy nie dochodziło do takich sytuacji.

• EA_Kalina​ Nie mam żadnej innej gry na laptopie, oczywiście później wyślę plik, najnowsze sterowniki instalowałem niedawno z aplikacji nvidi.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Hej dawidson214​ 

Najczęściej w takiej sytuacji chodzi o sterownik grafiki albo kontroler USB (pad się rozłącza, bo system „zamraża się” pod obciążeniem).

Na początek sprawdź, czy problem występuje tylko w FC 26, czy w innych bardziej wymagających grach też. Warto też zaktualizować sterowniki GPU bezpośrednio ze strony producenta (nie przez Windows Update).

Podeślij proszę aktualny plik DxDiag.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Dyskusja ogólna

FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.Latest Activity: 6 hours ago
474 Posts