Forum Discussion

Nik0d3m123's avatar
Nik0d3m123
Seasoned Novice
29 days ago

gra laguje po przerwie

Dzień dobry, 

gra laguje mi po przerwie czyli, wchodzę w grę wszystko jest ok po przerwie gra zaczyna scinac tak ,ze grać sie nie da scina wszystko cała gra.   próbowałem aktualizacji sterowników ale wszystko na nic . gra scina ciągle . Proszę o pomoc . z góry dzięki. niżej podsyłam dxdiag.

19 Replies

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Rising Adventurer
    17 days ago

Lencu1 pierwsze co to powiększ sobie pamięć ram, zaktualizuj bios... 

• Lencu1's avatar
    Lencu1
    Rising Novice
    16 days ago

nie chce po prostu tego kupowac jak i tak nie bedzie dzialac, wystarczy mi potwierdzenie ze powinno byc okej, z gory bardzo dziekuje

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    14 days ago

Dzięki za DxDiag Lencu1​ . Widzę w nim wiele błędów LiveKernelEvent 117 (WATCHDOG) oraz BlueScreeny. Kod 117 oznacza, że sterownik karty graficznej przestaje odpowiadać i Windows go resetuje. Druga ważna rzecz - masz tylko 8 GB RAM, a przy FC + Windows 11 to jest dziś absolutne minimum. W raporcie widać bardzo mocno używany plik stronicowania, co może powodować dodatkowe przycinki.

Podsyłam Ci wskazówki:

• Zrób czystą instalację sterownika NVIDIA (nie zwykłą aktualizację). Najlepiej przez DDU w trybie awaryjnym i potem świeży sterownik ze strony NVIDIA.
    • Zaktualizuj sterownik AMD i chipset ze strony HP (Twoja integra ma sterownik z 2022 roku – bardzo stary).
    • W Panelu NVIDIA ustaw dla gry „Preferuj maksymalną wydajność”.
    • Upewnij się, że grasz zawsze na zasilaczu.

Jeśli po czystej instalacji dalej będą pojawiać się 117, wtedy trzeba będzie sprawdzić RAM (MemTest) i ewentualnie rozważyć rozbudowę do 16 GB.

• Lencu1's avatar
    Lencu1
    Rising Novice
    13 days ago

Dobrze, dziękuje w razie czego będę się kontaktował

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    12 days ago

Lencu1​ Nie, to nie jest kwestia samego RAM-u. Masz 8 GB RAM i faktycznie 16 GB byłoby dużo zdrowsze dla Windows 11. Natomiast w nowym raporcie nadal widać LiveKernelEvent 117, czyli reset sterownika karty graficznej. 

• Skoro problem dalej występuje, przetestuj wcześniejsze wersje sterowników NVIDIA, nie tylko najnowszą. Zdarza się, że konkretna wersja powoduje niestabilność na danym modelu laptopa. Najlepiej: odinstaluj sterownik przez DDU w trybie awaryjnym i zainstaluj jedną z wcześniejszych, stabilnych wersji ze strony NVIDIA. Daj znać, czy po zmianie sytuacja się poprawi.
    • sprawdź także temperatury GPU w trakcie gry

Featured Places

Node avatar for FC 26 Dyskusja ogólna

FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.Latest Activity: 12 hours ago
484 Posts