Lagi, lagi, jeszcze raz lagi...
To miał być ten rok, gdzie EA będzie słuchało graczy. No cóż, gra wyszła we wrześniu, mamy listopad, a nadal jest problem z zagraniem w nią.
Rozpoczynam mecz Rivals, i mam 50/50 - albo będą spadki FPS do 20, albo nie. Później to samo 50/50 występuje przy rozpoczęciu drugiej połowy.
Jeżeli nie ma tych spadków, to gram sobie spokojnie pierwsze 10 minut meczu, po czym mam sekundowe opóźnienie kontrolera, spowodowane nawet nie wiem czym. Na pewno nie internetem, przecież nie mam powiadomienia o słabym połączeniu w meczu. W menu jakoś nie mam takich opóźnień, tylko w meczu. Kiedy gram Squad Battles też jakoś magicznie opóźnienie nie występuje, więc raczej nie jest to wina mojego kontrolera (pad co prawda od PS4, aczkolwiek jak już wyżej pisałem, w menu i meczach offline działa normalnie).
Nie byłoby nic dziwnego w tym, że gra nie działa, takie błędy mogą się przydarzyć każdej, nawet największej firmie zajmującej się grami.
Tyle że od wyjścia (oficjalnego) gry mija już 7. tydzień.
Gra doczekała się już 6 aktualizacji (przynajmniej tyle naliczyłem), a dalej niektórzy nie mogą zagrać.
Nie miałem jeszcze podobnych problemów na PC, poprzednie 3 edycje, w jakie grałem (FIFA 23, EA SPORTS FC 24, EA SPORTS FC 25) działały w miarę poprawnie.
Zaobserwowałem też, że pracownicy supportu niezbyt chętnie udzielają osobom z tym problemem odpowiedzi (niektóre wpisy wiszą od premiery bez odpowiedzi), a osobami, które zrobiły najwięcej w kierunku rozwiązania problemów gry, są GRACZE.
Jeżeli znajdzie się jakiś pracownik, który zechce mi odpowiedzieć, oto parę szczegółów, które mogą pomóć:
1. Gram na kontrolerze bezprzewodowym PS4,
2. Mam ustawiony limit FPS na 60.
3. Mam ustawione najniższe możliwe ustawienia graficzne.
4. Spełniam wymagania sprzętowe gry.
5. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do moich kart graficznych.
6. Problemem NIE MOŻE być internet.
7. Nie korzystam z overlay'ów.
8. Próbowałem grać bez żadnych innych aplikacji w tle, tylko gra - nie pomogło.
Może jest to odklejony sposób myślenia na temat gry, ale moim zdaniem przez tyle czasu producenci gry powinni znaleźć jakąś metodę rozwiązania tego problemu, a nie zachęcać graczy do instalowania przestarzałych sterowników karty graficznej (bo widziałem taką propozycję w odpowiedzi do jednej z dyskusji na ten temat).
Źle to, w mojej opinii, świadczy o firmie, że tak poważny błąd, nadal utrzymuje się części społeczności (w tym mi).
Z góry dzięki, jeżeli ktoś się zainteresuje tematem i mi pomoże.