Forum Discussion

laccalin26's avatar
laccalin26
New Novice
1 month ago

Crash do pulpitu podczas meczu w UT

Witam,

od dłuższego czasu wywala mnie z gry podczas meczu w Ultimate Team. Czasem jest to po minucie, czasem pod koniec, a czasem potrafię zagrać kilka meczy pod rząd i jest OK. Crashuje mnie do pulpitu bez żadnego dźwięku, czarnego ekranu, błędu czy okienka z Windowsa. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu, bo komputer oraz połączenie internetowe mam w porządku, a tracę czas i energię na bezsensowną grę. Pozdrawiam. 

5 Replies

• Niestety nic nie pomogło, na 60 FPSach nie da się grać w grę... mając dobry komputer..0 przyjemności grać w klatkującą rozgrywkę :/ 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    22 days ago

Dzięki za DxDiag. Masz w nim sporo wpisów typu LiveKernelEvent 193 i nawet BlueScreen w historii. To zwykle oznacza problem na poziomie sterownika lub sprzętu (najczęściej GPU), a nie samej gry. Druga rzecz to dodatkowy „VirtualMonitor” i OBS - to też potrafi powodować losowe crashe w trakcie meczu.

• Na ten moment spróbu:
      Zrób czystą instalację sterowników AMD - najlepiej usunąć obecne (np. przez AMD Cleanup Utility) i wgrać świeżą wersję od zera, bez nakładek.
    • Potem wyłącz wszystko, co działa w tle i ingeruje w obraz - OBS, wirtualną kamerę, ten VirtualMonitor, overlaye. Na test odpal grę „na czysto”.
    • Wejdź też do ustawień gry i ustaw limit FPS na 60 oraz wyłącz VSync - przy 144 Hz czasem pojawiają się niestabilności w FC.
    • Dodatkowo sprawdź temperatury GPU podczas meczu - jeśli karta się przegrzewa albo skacze użycie, to też może powodować takie nagłe wyjścia bez błędu.
    • Na koniec warto zrobić szybki test: uruchom grę jako administrator i sprawdź, czy problem pojawi się w trybie offline (np. Squad Battles). To pozwoli odróżnić, czy to kwestia systemu, czy coś związanego tylko z UT.

Daj znać, czy po czystych sterownikach i wyłączeniu dodatków coś się zmieniło.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej laccalin26​ 

Na początek spróbuj uruchomić grę w trybie okienkowym oraz wyłączyć nakładki (Steam, Discord, GeForce Experience), bo często powodują takie „ciche” wyjścia do pulpitu.

Jeśli możesz, podeślij proszę swój DxDiag.