Forum Discussion

misiupiotr89's avatar
misiupiotr89
Seasoned Newcomer
17 days ago
Solved

FC 26 zamyka się podczas logowania do serwerów EA

Witam. Od kilku dni próbuję rozwiązać problem z EA SPORTS FC 26. Wraz z pomocą ChatGPT wykonaliśmy bardzo szczegółową diagnostykę systemu, analizę logów Windows oraz plików DMP w WinDbg, jednak pr...
  • misiupiotr89's avatar
    2 days ago

Miałem problem z EA FC 25 i FC 26 na PC (Steam). Gra uruchamiała się normalnie, ładowała shadery, dochodziła do ekranu START, a następnie podczas łączenia/logowania do serwerów EA po prostu wyłączała się do pulpitu bez żadnego komunikatu.

Reinstalacja gry, EA App, AntiCheat, sterowników i sprawdzanie plików nic nie dawały.

Jak znalazłem problem?

Dla testu uruchomiłem darmowy Proton VPN i połączyłem się z losowym serwerem. Po zmianie połączenia/IP gra nagle uruchomiła się i zalogowała online bez problemu.

To wskazało, że problem jest związany z połączeniem z serwerami EA, a nie samą grą czy sprzętem.

Rozwiązanie bez VPN

Zmieniłem DNS w Windows na Google:

8.8.8.8 8.8.4.4

Następnie uruchomiłem CMD jako administrator i wpisałem:

ipconfig /flushdns

Po tym uruchomiłem FC 26 normalnie, bez VPN i gra zalogowała się do EA oraz zaczęła działać.

Jak zmienić DNS?

Win + R → ncpa.cpl → prawym na Ethernet/Wi-Fi → Właściwości → TCP/IPv4 → Właściwości → Użyj następujących adresów DNS

Wpisz:

8.8.8.8 8.8.4.4

Potem CMD jako administrator:

ipconfig /flushdns

Jeżeli FC 25/26 wywala Wam się dokładnie podczas logowania online, zdecydowanie warto tego spróbować. U mnie rozwiązało problem.