Forum Discussion

maslo211509887's avatar
maslo211509887
New Novice
25 days ago

Gra nie uruchamia się.

Cześć, od dłuższego czasu nie jestem w stanie uruchomić gry. Czy to przez steam, czy przez ea app, nie jestem w stanie zagrać. Próbowałem weryfikować spójność plików gry, reinstall gry, uruchamiać jako administrator, reinstall EA antycheat, zmianę dysku, odpalanie gry bez połączenia z siecią wifi. Caly czas jest widoczny jeden objaw. Tworzy sie okienko gry, które jest czarne. Po chwili znika nazwa okienka, i parę sekund pozniej całe okienko. Próbowałem instalować na nowo również programy typu vc, origin, LOC, EA AC, dotnet. Żadna z metod nie zadziałała :p. Chętnie podeślę więcej informacji/logi jeśli takowe potrzeba.

8 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    24 days ago

Hej maslo211509887​ 

dzięki za dokładny opis i listę rzeczy, które już sprawdziłeś. 

Na początek sprawdź proszę jedną rzecz, ponieważ wspomniałeś, że próbowałeś uruchamiać grę jako administrator:

1. Sprawdź właściwości pliku .exe FC 26, EA AntiCheat, Steam oraz EA app.
    2. W zakładce Zgodność upewnij się, że opcja „Uruchom ten program jako administrator” jest wyłączona.
    3. Kliknij również „Zmień ustawienia dla wszystkich użytkowników” i sprawdź to samo.
    4. Uruchom ponownie komputer i spróbuj ponownie włączyć grę normalnie.

Dodatkowo upewnij się, że Windows oraz sterownik karty graficznej są w pełni zaktualizowane.

Jeśli nadal będzie dokładnie ten sam objaw, podeślij proszę nam plik DxDiag

oraz informację, czy gra została pierwotnie kupiona na Steam czy w EA app.

Sprawdź też Monitor niezawodności Windows po kolejnej próbie uruchomienia gry. Jeśli pojawi się tam czerwony X dotyczący FC 26, EA AntiCheat lub innego procesu w tym samym momencie, wklej nazwę modułu powodującego błąd oraz kod błędu.

[PORADNIK] Jak sprawdzić historię crashy w Windows (Reliability Monitor) | EA Forums - 13285679

• maslo211509887's avatar
    maslo211509887
    New Novice
    24 days ago

Hej, dziękuję za kontakt. Wykonałem twoje polecenia. Dalej występuję ten sam objaw. W monitorze niezawodności nie znalazłem żadnych błędów. Sprawdziłem aktualizacje windowsa oraz opcjonalne aktualizacje. Posiadam najnowsze wersje. Poniżej podsyłam raport. Gra została zakupiona przez platformę Steam.

maslo211509887
    New Novice
    20 days ago

z powodu braku odpowiedzi od 3 dni, postanowiłem pogrzebać samemu. Może to coś pomoże.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    19 days ago

Hej maslo211509887​ 

Dzięki za raport i screen.

Widzę , że przy ręcznej próbie uruchomienia EAAntiCheatService pojawia się Błąd 87: Parametr jest niepoprawny. 

Proszę wykonaj jeszcze następujące kroki:

1. Naciśnij Win + R, wpisz msinfo32 i sprawdź pozycję Stan bezpiecznego rozruchu (Secure Boot State).
    2. Naciśnij Win + R, wpisz tpm.msc i sprawdź, czy TPM jest gotowy do użycia oraz czy jego wersja specyfikacji to 2.0.
    3. Uruchom FC 26 przez Steam i poczekaj, aż ponownie pojawi się czarne okno i gra się zamknie.
    4. Zaraz potem otwórz Podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows > Aplikacja i sprawdź błędy z tej samej godziny.

Szczególnie interesują nas wpisy zawierające:
    FC26.exe, EAAntiCheat.GameService.exe, EA Javelin Anticheat, KERNELBASE.dll albo ntdll.dll.

Jeśli któryś się pojawi, podeślij jego treść: przede wszystkim nazwę źródła, identyfikator zdarzenia, kod wyjątku/ExitType oraz nazwę modułu powodującego błąd.

W raporcie DxDiag widzę też kilka zdarzeń Windows Error Reporting,  dlatego dodatkowo warto sprawdzić pliki systemowe Windows.

Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i wykonaj kolejno:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

a po zakończeniu:

sfc /scannow

Czy po wykonaniu pliku DxDiag pobierałeś jakieś aktualizacje Windows (szczególnie wersje Insider)? Obecnie trwają prace nad rozwiązaniem znanego błędu w tych wersjach, które gryzą się z EA Javelin.

Daj znać, jaki był wynik obu poleceń i co pojawiło się w Podglądzie zdarzeń.

maslo211509887
    New Novice
    17 days ago
    błąd sterownika"ostrzeżenie" (Zdarzenie 1008)właściwości zdarzenia 1008"Informacje" zdarzenie 1001zdarzenie 1001sfc /scannowDISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

1. Secure Boot jest włączony
    2. TPM jest gotowy do użycia i jego wersja to 2.0
    3. Wykonałem twoje polecenia. Zamieszczam zrzuty ekranu
    4. Wykonałem aktualizację programu windows defender. O to wersja windowsa po aktualizacjach:

• Wersja Windows 11 Pro
    • Wersja 25H2
    • Zainstalowano dnia ‎22.‎04.‎2026
    • Kompilacja systemu operacyjnego 26200.9457
    • Środowisko Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.360.0

Dziękuję za twoje próby pomocy i czekam na następne polecenia :D
      PS. Z racji iż wymieniałeś możliwe uszkodzenia plików systemowych, zamieściłem również informacje o nich z podglądu zdarzeń. Po aktualizacji, zaczął pojawiać się bład sterownika którego zrzut ekranu również zamieściłem
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    14 days ago

Hej maslo211509887​  

Dzięki za kolejne informacje i screeny.

Tym razem mamy już bardzo konkretny punkt zaczepienia.

Po pierwsze, sfc /scannow faktycznie znalazł uszkodzone pliki systemowe i je naprawił, więc jeśli komputer nie został jeszcze po tym ponownie uruchomiony, zrób proszę restart i sprawdź grę jeszcze raz.

Ważniejszy jest jednak komunikat dotyczący:

iqvw64e.sys

Jest to sterownik diagnostyczny karty sieciowej Intel i znajduje się on na liście sterowników niekompatybilnych z EA Javelin Anticheat. 

Zrób proszę kolejno:

1. Otwórz Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane aplikacje i sprawdź, czy masz coś w rodzaju Intel PROSet, Intel Network Connections, Intel Ethernet/Network Diagnostics albo podobne narzędzie sieciowe Intela. Jeśli tak, zaktualizuj je, a jeśli jest to tylko stary pakiet diagnostyczny, którego nie używasz, odinstaluj go.
    2. Zaktualizuj również sterownik przewodowej karty sieciowej Intel I211. Najlepiej pobrać aktualny pakiet ze strony producenta płyty głównej albo bezpośrednio z Intela.
    3. Uruchom komputer ponownie.
    4. Sprawdź, czy po restarcie nadal pojawia się komunikat dotyczący pliku iqvw64e.sys.
    5. Następnie spróbuj ponownie uruchomić FC 26 przez Steam.

maslo211509887
    New Novice
    14 days ago

Wykonałem twoje prośby. Aktualizowałem sterownik. Niestety, objaw jest dalej ten sam, mimo, że powiadomienie o niekompatybilnym sterowniku już się nie pojawia :/

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    13 days ago

Hej maslo211509887​ 

Dzięki za sprawdzenie tego. 

Skoro komunikat dotyczący iqvw64e.sys już się nie pojawia, udało nam się usunąć ten konkretny konflikt. Spróbujmy teraz zawęzić problem nieco inaczej.

Na początek utwórz proszę nowe lokalne konto użytkownika Windows z uprawnieniami administratora i spróbuj uruchomić FC 26 z tego konta. Nie chodzi tutaj o zmianę konta EA, testujemy tylko nowy profil Windows. 

Zarządzanie kontami użytkowników w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft

Jeśli na nowym koncie pojawi się dokładnie ten sam czarny ekran i gra ponownie się zamknie, kolejnym krokiem będzie sprawdzenie uruchomienia Windows bez zbędnych programów działających w tle.

Jak wykonać czysty rozruch systemu na PC lub Mac?

Na koniec, ponieważ poprzednie sfc /scannow znalazło i naprawiło uszkodzone pliki, po ponownym uruchomieniu komputera możesz uruchomić sfc /scannow jeszcze raz i dać znać, czy tym razem pojawia się informacja, że nie znaleziono naruszeń integralności.

Dzięki za cierpliwość podczas tych testów. 

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 month ago
1,567 Posts