EA_Kalina
Dziękuję za odpowiedź. Zwykle gram na PC, gdzie gra działa bez zarzutu, jednak nie daje mi spokoju fakt, że na PS5 rozgrywka jest praktycznie niemożliwa.
Próbowałem już większości sugerowanych rozwiązań. Posiadam dwa monitory oraz telewizor (wszystkie z wysokiej półki) i na każdym z tych urządzeń problem występuje. Odczucia są fatalne – piłkarze poruszają się jak „ciężarówki”, a każde działanie jest wyraźnie opóźnione. Co ciekawe, minimalnie lepiej gra działa na telewizorze dzięki funkcji ALLM, ale wciąż daleko jej do płynności.
Odnosząc się do Twoich sugestii:
- Ekrany: Zarówno TV, jak i monitory mają włączone tryby gry, są podpięte oryginalnymi kablami HDMI (testowałem też zamienniki) do odpowiednich gniazd.
- Ustawienia obrazu: HDR oraz FreeSync są wyłączone.
- Sieć: Konsola jest połączona kablem LAN (światłowód, najwyższy pakiet). Konfigurowałem również DNS oraz przekierowanie portów.
- Konsola: Właśnie wykonuję zalecany „zimny start”.
Zastanawia mnie szczególnie fakt, że najgorzej gra działa na monitorze 2K przy 60 FPS – urządzeniu, które teoretycznie powinno radzić sobie z tym najlepiej. Skoro wyeliminowałem problemy z wyświetlaczem i siecią, gdzie jeszcze może leżeć przyczyna tak dużego lagu na PS5? Dodam, że mój kontroler jest podłączony przez kabel a w ustawieniach mam zaznaczoną opcję że przez kabel ma się tylko łączyć.