Forum Discussion

M1tr0x's avatar
M1tr0x
New Novice
2 months ago

Problem z uruchomieniem FC 26 PC

Witam, mam problem polegający na tym, że od około tygodnia gdy odpalam grę w aplikacji EA gra się ładuje, wyskakuje okienko z komunikatami sprawdzanie środowiska gry, sprawdzanie aktualizacji, uruchamianie javelin anticheat i po sprawdzeniu tego wszystkiego na chwilę pojawia się czarne zminimalizowane okno gry, a potem wraca z powrotem do aplikacji EA. Wykonywałem już reinstalacje EA App, reinstalacje FC 26, reinstalacje Anticheata, zaktualizowałem wszystkie sterowniki, wykonałem naprawianie plików gry kilkukrotnie i różne inne sztuczki które znalazłem w internecie lub na forum. Problem ten zbiegł się w czasie ze zmianą komputera, na starym zaczął występować od 19.11 i nie udało mi się go naprawić, ale od 25.11 mam nowy komputer całkowicie czysty i pierwsze co zainstalowałem to właśnie FC 26, ale ku mojemu zdziwieniu na nowym komputerze mam ten sam problem. Co zrobić z tym dalej bo od premiery grałem normalnie bez żadnych problemów i nagle od tygodnia nie mogę uruchomic gry.

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej M1tr0x​ 

Skoro ten sam problem pojawia się zarówno na starym komputerze, jak i na nowym, który jest całkowicie czysty, upewnij się, że konfiguracja gry nie jest przenoszona pomiędzy komputerami. Jeśli uruchamiasz grę przez Steam, wyłącz Steam Cloud. Usuń także uszkodzone pliki gry – fcsetup, settings oraz umcache (C:\Users\…\AppData\Local\EA SPORTS FC 26\umcache) i napraw grę przez EA App.

Następnie odśwież całą sesję – zamknij EA App, uruchom ponownie komputer i w tym czasie zrestartuj router.
    Potem wyczyść pamięć podręczną EA App i napraw grę. 

Jeśli problem nie ustąpi:

• napisz w jakiej lokalizacji jest zainstalowana gra
    • jakiego klienta używasz do uruchamiania gry )np. EA app, Steam)
    • czy posiadasz dodatkowy antywirus/ jaki
    • dołącz aktualny DxDiag
  • Hej EA_Kalina​ 
    Wykonałem proponowane wszystkie kroki i niestety bez żadnego efektu. Dalej ten sam problem.

1. Gra jest zainstalowana po prostu w katalogu EA SPORTS FC 26 na dysku C (ścieżka to po prostu C:\EA Sports FC 26)
    2. Używam EA app
    3. Nie, nie posiadam.
    4. Plik DxDiag przesyłam w załączniku

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

W Twoim DxDiag nie widać żadnych błędów typowo związanych z FC 26. Odśwież jeszcze raz całą konfigurację gry i upewnij się, że żadne programy nie przenoszą starych ustawień między komputerami. Wyłącz synchronizację OneDrive (lub innych usług chmurowych), zamknij programy w tle typu oprogramowanie klawiatury/myszy czy RGB i usuń kompletnie foldery ustawień gry:

Usuń folder ustawień gry FCsetup,  plik FCsetup.ini oraz folder umcache

• lokalizacja tych plików:  C:\Użytkownicy\Nazwa_użytkownika\AppData\Local\EA SPORTS FC 26 (folder AppData jest folderem ukrytym) 
    • Po tym zrestartuj komputer i spróbuj uruchomić FC raz jeszcze. Jeśli sytuacja się powtórzy, utwórz nowe konto administratora i z jego poziomu uruch FC 26 - zwróć uwagę na wszelkie komunikaty związane z kopiowaniem ustawień - nie pobieraj ich z chmury; korzystaj z zapisu lokalnego).
  • M1tr0x's avatar
    M1tr0x
    New Novice
    2 months ago

EA_Kalina​ 

Niestety nic nie pomaga. Przeinstalowałem w zasadzie wszystko, od antycheata przez mam wrażenie wszystkie możliwe sterowniki aż po całą grę. Usuwałem wielokrotnie pliki o których mówisz, próbowałem uruchamiać grę zarówno online jak i offline, jako admin i też nie jako admin. Stworzyłem nowe konto w systemie, wyłączyłem wszystkie procesy inne niż EA App, żeby sprawdzić czy coś nie ubija procesu - bez efektu, czyściłem wszystkie cache files, reinstalowałem ea app. Przeinstalowałem biosa na najnowszą wersję dla mojej płyty głównej, wyłączałem windows defendera i nic.
    Gra jednak od pewnego momentu zaczęła generować mi crashdumpy, czego wcześniej nie było (na nowym komputerze, bo na starym generowała i błąd był identyczny). Po analizie w WinDbg summary wygląda tak: 

SYMBOL_NAME: FC26+9547c30 MODULE_NAME: FC26 IMAGE_NAME: FC26.exe STACK_COMMAND: ~27s; .ecxr ; kb FAILURE_BUCKET_ID: INVALID_POINTER_READ_c0000005_FC26.exe!Unknown OS_VERSION: 10.0.26100.1 BUILDLAB_STR: ge_release OSPLATFORM_TYPE: x64 OSNAME: Windows 10 IMAGE_VERSION: 1.0.0.0 FAILURE_ID_HASH: {4613b1cb-f4ba-2b7f-df7e-c3a2456779ab} Followup: MachineOwner

Sprawdzałem dziennik zdarzeń Windowsa - żadnych błędów. Próbowałem włączać grę już mam wrażenie w każdej konfiguracji. Zmarnowałem wiele godzin, żeby naprawić produkt, za który zapłaciłem i który z dnia na dzień przestał działać :)

• I może warto wspomnieć, że gra nie tworzy żadnych katalogów w C:\Users\{nazwa_uzytkownika}\Documents, a chyba powinna (chyba że przez to że się crashuje od razu na starcie to nie tworzy).

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 2 hours ago
1,247 Posts