Forum Discussion

tyt0n_09's avatar
tyt0n_09
Rising Newcomer
2 months ago

problem ze ścinaniem gry

witam mam problem z grą fc26. gdy wejdę w grę to po jakims czasie, albo podczas cut scenki itp. lub podczas zwyklego szybkiego meczu, gra nagle ścina się jakby miała spadek do 20fps. tak laguje że nic nie da się zrobić.. mój kolega na lepszym sprzęcie też ma takie coś. proszę o rozwiązanie problemu bo juz nie daje rady.

2 Replies

• Witam. Potencjalnie mogę Ci coś podpowiedzieć ale nie gram w FC26 więc moja wiedza do samych ustawień w grze nie będzie wystarczająca, ale możesz eksperymentować z ustawieniami w samej grze. Napiszę w liście co bym sam zrobił gdyby dotkną mnie problem z spadkiem. To metoda prób i błędów później możesz wdrażać poprzednie ustawienia i zobaczyć czy gra będzie działać. Napewno wyłączyłbym gsync i podobna synchronizację równa z wyświetlanymi klatkami bo jeśli gra spada do 20 klatek to żaden gsync tego nie udźwignie przeważnie g sync działa od okolic 40/50 do maksymalnej wyświetlania klatki twego monitora. Generalnie zrób tak:

• Wszystko na Low wyłączył wszystkie dodatki w ustawieniach graficznych. Ustawiłbym limit klatek na 60 FPS w grze i menu jeśli to możliwe. Wyłączył dynamiczne skalowanie, dał pełen ekran zamiast okna.
    • Często silnik gry gryzie się z systemową synchronizacją pionową. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpit i otwórz Panel sterowania NVIDIA (lub odpowiednik AMD).Zmień następujące parametry:
    • Synchronizacja pionowa (V-Sync): Ustaw na Włącz (wtedy w samej grze wyłącz V-sync).
    • Pamięć podręczna shaderów (Shader Cache): Ustaw na Włączona zwiększ limit do 100GB / Bez limitu. Jeśli grasz w kilka gier to warto mieć to ustawione w ten sposób. 

Aplikacja EA App oraz inne programy w tle bardzo często wywołują nagłe dropy FPS i powodują 1% Low

• W EA App: Otwórz EA App wejdź w Ustawienia  aplikacja Wyłącz nakładkę w grze
    • W Discord / Steam / Nvidia APP Wyłącz nakładki w opcjach tych programów lub po prostu zamknij je całkowicie. NVIDIA App i nagrywanie powoduje spadek 1% Low a jak masz podłączane filtry które robią saturację kontrast i ostrość to kolejny z powodów dla którego warto to wyłączyć tak samo nagrywanie.

Przeinstaluj EA Antycheat

1. ​Wejdź do folderu z zainstalowaną grą, znajdź folder _Installer -> EA AntiCheat.
    2. ​Uruchom instalator anty-cheata, wybierz z listy FC 26 i kliknij Odinstaluj.
    3. ​Po zakończeniu kliknij Zainstaluj ponownie.
    4. ​Dodatkowo kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę gry (FC26.exe) oraz EA App, wejdź we Właściwości - Zgodność i zaznacz Uruchom ten program jako administrator.

Zaktualizuj Bios, Windows, Chipset i Kartę graficzna. Po aktualizacji biosu musisz pamiętać o włączeniu XMP lub Expo. Duży i najczęstszym problem jest brak tego zaktualizowanego. Powoduje to brak komunikacji z podzespołami PC. Być może jesteś w 90% użytkowników  którzy tego nie robią a EA Antycheat jest oparty na SecureBoot i warto mieć te rzeczy mieć aktualne. Jak Bios i Chipset.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 9 hours ago
1,567 Posts